Otillräcklig vårbudget för seniorer
I dag överlämnade regeringen sin ekonomiska vårproposition och vårändringsbudget till riksdagen.
SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar:

Regeringens förslag till vårbudget lämnas i en tid när många seniorhushåll är trängda ekonomiskt. Därför är det välkommet att första steget tas för att den 1 januari 2026 kunna genomföra det förstärka högkostnadsskyddet för tandvård för den som har fyllt 67 år. Ytterligare förstärkningar av tandvården behövs. En god munhälsa förebygger andra sjukdomar vilket besparar lidande för den enskilde, och vårdinsatser. Dyra tandvårdskostnader tvingar seniorer att skuta upp eller avstå från nödvändiga behandlingar.
Positivt är också ökningen av prestationsbundna insatser för att korta vårdköerna, minska väntetider och öka vårdens kapacitet och disponibla vårdplatser. Dagens stora regionala skillnader är orimliga och seniorer drabbas hårt av vårdplatsbrist och vårdköer. Vi välkomnar även tillskotten för att öka tillgängligheten i vuxenpsykiatrin och ökad möjlighet till självvald inläggning. Samtidigt behövs riktade insatser mot psykisk ohälsa bland äldre. Inte minst äldre män är en grupp som är starkt överrepresenterade i självmordsstatistiken.
En snäv hushållsbudget tvingar enskilda seniorer att avstå medicinska behandlingar och från att flytta till ett bättre boende. Därför är jag besviken att inga medel avsätts för ett nationellt vaccinationsprogram för äldre, och för investeringar för seniorers bostäder. Äldres ekonomi eller vilken region vi bor i ska inte få stoppa möjligheten till vaccinationsskydd mot sjukdom och död. Bristen på bostäder som seniorer efterfrågar gör att äldre tvingas kvar i bostäder som inte är tillgängliga när krämpor smyger sig på, ensamhetens gissel blir uppenbart och flyttkedjor som är viktiga för hela samhället blir inte av. Kommuner och regioner vill att äldre ska bo i ordinär bostad så länge det bara går. Även reformen för god och nära vård kräver att äldres bostäder är anpassade för hög tillgänglighet och teknisk standard. Men regeringens politik ger tyvärr ingen hjälp för om- och tillbyggnad i flerbostadshus och för alla de äldre som bor i hyresrätt. Därför är det nödvändigt med statligt investeringsstöd för seniorbostäder.
Kontakter
Anna ErikssonPresschefSPF Seniorerna
Tel:0706606993anna.eriksson@spfseniorerna.seSPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för seniorer. SPF Seniorerna har närmare 250 000 medlemmar i cirka 750 föreningar och 26 distrikt spridda över hela landet. Våra prioriterade frågor är: Äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.
Följ SPF Seniorerna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SPF Seniorerna
Pensionssystemets sjunkande legitimitet kan enbart stärkas genom högre pensionsavgift2.4.2025 09:31:20 CEST | Pressmeddelande
Att det inte lönar sig att ha arbetat för pensionen är förödande både för systemets legitimitet och för förhoppningarna om ett längre arbetsliv. En klar majoritet av dagens pensionärer klarar sig inte på enbart allmän pension. Och det är många "om" som ska uppfyllas för att få en bra pension i framtiden. Pensionsavgiften måste därför höjas och komma både dagens och framtidens pensionärer till del.
Så bra är hemtjänsten i Stockholms olika stadsdelar – enligt seniorerna själva29.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Enskede-Årsta-Vantör har den bästa hemtjänsten i Stockholms stad, men när stadsdelarna jämförs har skillnaderna ökat sedan förra året. Det visar Hemtjänstindex som för andra året presenteras på stadsdelsnivå i huvudstaden.
Positivt med förenklat grundskydd i pensionssystemet, men helhetssyn krävs12.12.2024 08:35:17 CET | Pressmeddelande
SPF Seniorerna välkomnar ett förenklat grundskydd, vilket vi länge har pekat på. Grundskyddet bör renodlas och finnas främst för de med lågt intjänande till pensionen - inte som i dagsläget för tre av fyra pensionärer. Ett bra grundskydd fordrar dock att det lönar sig att ha arbetat i inkomstpensionen, vilket det inte gör idag. Och att pensionssystemet se över i sin helhet, inte olika delar var för sig.
Hemtjänstindex 2024: Här är Sveriges bästa hemtjänstkommuner – Jönköping i topp4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
När Hemtjänstindex för tredje året rankar Sveriges kommuner hamnar Jönköping högst upp följt av Halmstad och Götene. Den kommun som förbättrat sig allra mest från förra året är Grästorp. Hemtjänstindex syftar till att driva kvalitetsutveckling och synliggöra framgångsfaktorer i hemtjänsten. Genom att jämföra kommunernas resultat kan kommuner inspireras att förbättra sitt arbete och höja livskvaliteten för seniorer.
Ny rapport: Bristande försäkringsskydd på särskilda boenden3.12.2024 06:45:00 CET | Pressmeddelande
SPF Seniorernas rapport visar att äldre personer som bor på särskilda boenden i många kommuner inte har ett fullgott försäkringsskydd. Men vanligen ges ingen information till äldre och anhöriga om att det saknas just en kollektiv olycksfallsförsäkring i särskilda boenden. Vår undersökning tyder även på brister i kunskapen om vilka olika försäkringar ute i kommunerna som omfattar de äldre på särskilda boenden. SPF Seniorerna kräver att kommuners kollektiva olycksfallsförsäkringar ska omfatta alla personer – inklusive äldre – som berörs av kommunal verksamhet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum