Nya siffror: så mycket skräpar vi ner i Sverige
I dag släpper Håll Sverige Rent sin årliga Skräprapport med ny statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. Rapporten följer trender kring nikotinskräp – fimpar, snus och vejps – samt lustgastuber, och granskar det förbjudna och reglerade skräpet, såsom plastkorkar, engångsmuggar och plastpåsar. Nya mätningar visar hur många skräp du passerar under en kilometers promenad till jobbet, och en djupdykning i skräpet på svenska stränder avslöjar alarmerande nivåer längs Västerhavets kust.
LADDA NER SKRÄPRAPPORTEN 2025 - KLICKA HÄR

Här är några av de viktigaste resultaten från årets rapport:
Fimpar minskar, snusskräpet ökar och vejps blir allt vanligare
Trots att rökning minskar och fimparna blivit färre i skräpmätningarna, är nikotinskräp fortfarande den största skräpkategorin i svenska stadskärnor. Skräpmätningar i 16 större tätorter under 2024 visar att fimpar utgjorde 49 % av allt skräp, trots en minskande trend. I genomsnitt hittades fortfarande 24 000 fimpar per stadskärna under en dag.
Samtidigt fortsätter snusskräpet att öka och utgjorde 21 % av allt skräp – en uppgång från tidigare år. Av allt snus som mättes var 65 % vitt och 35 % brunt. För första gången har även engångsvejps registrerats i mätningarna, och dessa hittades i 11 av 16 tätorter, med mellan 12 och 113 vejps per stadskärna under en dag.
– Att fimparna minskar är såklart positivt, men det är fortfarande alarmerande att nikotinskräp dominerar våra stadskärnor. Snusprillor och vejps ökar och det är ett tydligt tecken på att vi inte löst problemet, bara bytt form på det, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

50 000 skräp i stadskärnor på en dag – mer än hälften är plast
Skräpmätningarna i 16 större svenska stadskärnor under 2024 visar på en omfattande nedskräpning. I genomsnitt hittades 50 000 skräp per stadskärna under en dag, och 62 % av detta innehöll plast. Om vi slår ihop alla tobaks- och nikotinrelaterade produkter står dessa för hela 71 % av allt skräp.
Skräp från mat och dryck som intas ”on the go” utgör 10 % av allt skräp och här är det skräp från godis, glass och snacks som är vanligast. Utslaget på en större yta betyder resultatet att den som promenerar en kilometer längs en vanlig trottoar i en svensk stad i snitt skulle passera 1 300 skräpföremål. Bland annat 636 fimpar, 275 snusprillor och 47 godispapper.
– Ingen ska behöva promenera genom en svensk stad och passera över tusen skräp per kilometer. Det handlar om hur vi tar hand om våra gemensamma ytor och hur vi värnar om jordens resurser – varje prilla, engångsmugg och godispapper spelar roll, säger Johanna Ragnartz.

Engångsprodukter i plast – fortsatt vanliga skräp trots förbud och regleringar
Trots lagstiftning och förbud mot flera engångsprodukter i plast fortsätter vissa av dem att hittas i stora mängder i både stadsmiljö och på stränder. Skräpmätningar från 2024 visar bland annat att plastsugrör har ökat med 43 % på Västerhavets stränder sedan 2021. I skidorter har mängden mer än dubblerats på ett år. Plastmuggar i mer än 15 % plast är förbjudna sedan 2024 men det hittades ändå i snitt 97 plastmuggar per stadskärna uner en dag, med stora variationer (0–538). Plastpåsar är ett fortsatt vanligt skräp – i mätningar hittades 155 plastpåsar per stadskärna i snitt per dag. Trots krav på återanvändbara muggar och matlådor hittades 200 engångsmuggar och 122 matförpackningar per stadskärna under en dag.
Stränder längs Västerhavet drunknar i skräp – plastkorkar och ballonger ökar
I genomsnitt (median) hittades 532 skräp per 100 meter strand längs Västerhavet, vilket är 27 gånger mer än EU:s gränsvärde för vad som anses vara en god miljöstatus. Plast utgör hela 99 % av det totala skräpet på stränder längs Västerhavet. Plastkorkar och ballonger är två skräp som ökar på stränder längs Västerhavet. Under 2024 hittades i genomsnitt 144 plastkorkar och 16 ballonger per 100 meter strand, en ökning som bryter den tidigare nedåtgående trenden.
Dock är Östersjön den enda regionen i EU som klarar EU:s tröskelvärde på 20 skräpföremål per 100 meter strand. Enligt EU:s bedömning uppvisar Östersjön den största procentuella minskningen på 45 %, med en medianmängd på 16 föremål per 100 meter under 2020–2021.
– Plast hör inte hemma i havet. Det vi ser längs våra kuster är spåren av en nedskräpning som pågått i decennier – men vi vet att det går att vända. Därför är det viktigare än någonsin att vi fortsätter det förebyggande arbetet så att skräpet aldrig når havet, säger Johanna Ragnartz.

Snus är det vanligaste skräpet i fjällen
Även fjällmiljöerna påverkas av nedskräpning, där snus är det vanligaste skräpet och utgör 34 % av det som hittats. Därefter följer plastförpackningar från godis, glass och snacks samt toalettpapper. Glädjande nog har dock mängden skräp minskat i de fjällområden där mätningar görs – en nedgång med över 70 % på fyra år.
Nyckelord
Kontakter
Johanna RagnartzVDHåll Sverige Rent
Tel:076-941 01 89johanna.ragnartz@hsr.seCecilia LiedbergPR-ansvarigHåll Sverige Rent
Tel:076-807 03 25cecilia.liedberg@hsr.seBilder







Länkar
Om oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Kronprinsessan deltar i Skräpplockardagarna – engagerar sig tillsammans med skolbarn25.4.2025 10:24:23 CEST | Pressmeddelande
Torsdagen den 24 april besökte Kronprinsessan Victoria skolan Nya Elementar i Stockholm tillsammans med Stiftelsen Håll Sverige Rent. Besöket genomfördes inom ramen för Skräpplockardagarna, Sveriges största kampanj mot nedskräpning, där just nu över en halv miljon barn och unga deltar i år.
Skräpdykskampen drar igång – nu rensas Sveriges vatten22.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu går startskottet för årets upplaga av Skräpdykskampen, en nationell insats som sätter fokus på det skräp som gömmer sig på havs- och sjöbottnar. Bakom initiativet står Håll Sverige Rent och Svenska Sportdykarförbundet, som uppmuntrar alla dykare och dykklubbar att delta genom att dyka, dokumentera och rapportera in det skräp de hittar.
Skräpet – en festmåltid för råttorna16.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Vårsolen lockar fler människor ut på stan, och med uteserveringar och picknick ökar också mängden skräp i våra städer. Men det vi lämnar efter oss blir en festmåltid för en oönskad gäst – råttan.
Här är de bäst i Sverige på att engagera barn i skräpplockning14.4.2025 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents stora Skräpplockardagar har varit i gång sex veckor och redan nu är nästan 600 000 personer anmälda, varav 500 419 barn. I Stockholm plockar nu drygt var tredje barn skräp, i Göteborg var fjärde och i Malmö var femte. Bäst av alla är de just nu i Arjeplog i Norrbottens län där 9 av 10 barn i åldern 1–16 år i kommunen plockar skräp.
Håll Sverige Rent lanserar "Fräschify 3000" – ett aprilskämt om ett verkligt skräpproblem31.3.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fimpar, snus och godisförpackningar är inte bara en vanlig syn i svenska städer – det är ett miljöproblem som kostar samhället över en halv miljard kronor om året. Skräpet skadar djur, natur och får människor att känna sig mindre trygga och trivsamma i sin omgivning. Ändå är det många som låter bli att slänga sitt skräp i papperskorgen – ofta för att det känns för kladdigt och ofräscht att hantera. Därför lanserar Håll Sverige Rent den 1 april kampanjen Fräschify 3000 – en humoristisk kommunikationskampanj med ett allvarligt budskap.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum