Nytt nationellt initiativ integrerar forskning och sjukvård
Ett nytt banbrytande nationellt initiativ, Precision Omics Initiative Sweden, PROMISE, ska koppla samman forskning med hälso- och sjukvård och etablera Sverige som världsledande inom datadriven precisionsmedicin. Den vetenskapliga visionen publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine.
PROMISE har utvecklats av framstående forskare och kliniker från universitet och universitetssjukhus runt om i Sverige. Den teknologiska utvecklingen inom genomik och molekylär profilering har under det senaste decenniet skapat en enorm potential i både forskning och hälso- och sjukvård.
– Vi vill ta vara på denna stora, nya, möjlighet. Men detta kräver större datamängder än vad vi i dagsläget har i Sverige, säger Tuuli Lappalainen, professor i genomik på KTH och föreståndare för National Genomics Infrastructure vid SciLifeLab.
Datadriven vetenskap för att stärka både forskning och sjukvård
Storskalig data skapar helt nya möjligheter att diagnosticera sjukdomar och individanpassa vård och behandling, något som även kallas precisionsmedicin.
– Genom att fungera som en tvåvägskanal mellan forskning och sjukvården, kan också kliniskt relevanta forskningsresultat genererade inom PROMISE rapporteras tillbaka för att gynna patienterna. En sådan integration av forskning och sjukvård som kan nås i Sverige skulle vara ganska unik i världen, säger Anders Kämpe, läkare och forskare vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset.
Svenska styrkor som språngbräda till en internationell ledarroll
Sverige har redan i dag alla nödvändiga byggstenar för att bedriva banbrytande forskning på bred front. Landet har en offentligt finansierad hälso- och sjukvård och en befolkning som har högt förtroende för forskning och som är positivt inställd till ny teknik. Sverige är också ett av få länder där varje individ kan identifieras med hjälp av ett unikt personnummer, som sedan kan kopplas till omfattande longitudinella register och heltäckande elektroniska journaler.
Dessutom finns en världsledande teknikplattformsinfrastruktur och analyskapacitet via SciLifeLab och det Wallenbergfinansierade Data-driven Life Science-programmet. Genomic Medicine Sweden har också positionerat Sverige i framkant när det kommer till klinisk implementering av precisonmedicin.
Samarbeten mellan forskning, vård och industri
Men denna potential är långt ifrån fullt utnyttjad. PROMISE syftar till att dra nytta av dessa befintliga resurser för att bygga större och mer djupgående datamängder som krävs för internationellt ledande forskning och hälso- och sjukvård.
Ett avgörande steg är att Sverige bygger en stor populationsbaserad forskningskohort inkluderande hundratusentals individer med longitudinell data, det menar Richard Rosenquist Brandell, överläkare och professor i klinisk genetik vid Karolinska Institutet och föreståndare för Genomic Medicine Sweden.
– Vi ser även stor potential för betydande forskningsgenombrott inom områdena cancer och sällsynta sjukdomar genom detaljerad karakterisering av patienterna med de senaste omikteknologierna och ökad forskningsanvändningen av den omikdata som redan produceras inom svensk sjukvård, säger Richard Rosenquist Brandell.
– Vi vill även arbeta nära industrin för att främja utvecklingen av ny teknik och nya behandlingar. Exempelvis kan data och patientgrupper inom PROMISE erbjuda mycket attraktiva möjligheter för förbättrade kliniska prövningar,” säger Tuuli Lappalainen.
PROMISE tre pelare
Initiativet består av tre huvudområden:
1) att generera och integrera storskalig molekylär profilering (omikdata) från forskningskohorter i Sverige.
2) att maximera användningen av omikdata som genereras inom svensk sjukvård för forskningsändamål.
3) att skapa en nationell databas för att enkelt tillgängliggöra och integrera forsknings- och sjukvårdsdata.
Publikation
Precision Omics Initiative Sweden (PROMISE) will integrate researchwith healthcare, Nature Medicine, doi: 10.1038/s41591-025-03631-9
För mer information:
Professor Richard Rosenquist Brandell, Karolinska Institutet
+46-706253384
Professor Tuuli Lappalainen, KTH
tuuli.lappalainen@scilifelab.se
+46-721940550
Kontakter
Therese Elmgren
Tel:08-790 64 00press@kth.seBilder




KTH är Sveriges största och äldsta tekniska universitet. Forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi. På KTH finns studenter och forskare från hela världen.
KTH:s fem campus i Stockholmsregionen samlar över 13 000 heltidsstudenter, över 1 500 doktorander och 4 000 anställda. Mer om KTH: https://www.kth.se/om/fakta
Följ KTH
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från KTH
AI kan hjälpa veterinärer att tolka hästars kroppsspråk9.4.2025 10:16:03 CEST | Pressmeddelande
Forskare använder AI för att minska kommunikationsklyftan mellan häst och människa. Genom att kombinera 3D-rörelseanalys och maskininlärning utvecklar forskare ett nytt modelleringssystem som kan ge veterinärer ett kraftfullt verktyg för att tolka hästars kroppsspråk – en nyckel till att upptäcka både fysiska och beteendemässiga problem.
Expert i katastrofmedicin får KTH:s stora pris 20243.10.2024 09:44:31 CEST | Pressmeddelande
Johan von Schreeb får KTH:s stora pris för sina insatser som minskar lidandet i världen. Han är katastrofdoktorn och samordnaren som ofta är med de första hjälpteamen på plats i kris- och krigsdrabbade områden.
Ny röntgenteknik kan rädda fler liv - KTH Innovation Award 2024 går till Mats Danielsson25.9.2024 10:10:17 CEST | Pressmeddelande
Han har skapat revolutionerande medicinteknik som möjliggör tidig upptäckt av tumörer och snabbare behandling av inflammatoriska sjukdomar. Professor Mats Danielsson är mottagare av KTH Innovation Award 2024.
Ny metod från KTH mot algblomning4.7.2024 10:47:01 CEST | Pressmeddelande
En ny metod för att bekämpa algblomningen har tagits fram vid KTH. Den testas i sommar i vattnet utanför Klintehamn och Tofta på Gotland.
Totalförsvaret stärks genom samarbete mellan Försvarshögskolan, KTH och Handelshögskolan16.4.2024 15:55:35 CEST | Pressmeddelande
Samhällets krisberedskap vilar både på offentliga och privata aktörer – men privata företags skyldigheter och åtaganden är otydliga och beredskapen begränsad. Försvarshögskolan, KTH och Handelshögskolan i Stockholm inleder nu ett samarbete för att tydliggöra och utveckla näringslivets centrala roll som en del i totalförsvaret, förbättra samverkan mellan myndigheter och näringsliv, och stärka krisberedskapen i samhället.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum