ID06

Osund konkurrens i kommunala upphandlingar – dags att ta ansvar!

Dela

Kommunernas upphandlingskrav blir allt oftare så snäva och ekonomiskt pressade att företag tvingas bryta mot lagar och regler för att kunna delta. Är det verkligen så vi vill att våra skattepengar används? Ett nyligen granskat upphandlingsunderlag från en kommunförvaltning tyder på att leverantörer förväntas frångå etablerade regelverk för att kunna lämna konkurrenskraftiga anbud. Detta är oacceptabelt och måste få ett slut.

ID06 AB

Orimliga krav vid upphandling

Ett konkret exempel är en upphandling där kommunen erbjuder 300 kronor per timme för en flyttbil inklusive personal. På pappret kan detta verka rimligt, men en närmare granskning visar att summan inte täcker de faktiska kostnaderna. Företag som följer kollektivavtal, betalar skatter och arbetsgivaravgifter samt står för fordon och drift kan omöjligen hålla sig inom denna budget. För att kunna leverera tjänsten till det priset måste något bort – antingen skatten, avtalsenliga löner eller arbetsvillkor.

Rimliga marknadsmässiga priser ligger snarare runt 600 kronor per timme. När kommunerna insisterar på orealistiska priser tvingas seriösa aktörer bort från upphandlingarna, vilket öppnar dörren för oseriösa företag som konkurrerar med oschyssta metoder.

Vem drabbas?

Den här typen av osund konkurrens slår brett och drabbar flera parter:

Kommunen och dess invånare: Genom att acceptera osund konkurrens underminerar kommunen den lokala marknaden och riskerar att få tjänster utförda av aktörer som inte lever upp till lagstadgade krav.

Leverantörerna: Seriösa företag tvingas välja mellan att avstå från att delta i upphandlingar eller att bryta mot regler för att kunna konkurrera.

Arbetstagarna: De som faktiskt utför arbetet drabbas hårdast. Om företaget inte får betalt på en nivå som täcker alla kostnader, riskerar lönerna att bli orimligt låga eller helt utebli.

Dags att agera – ansvarsfull upphandling behövs nu!

Det är dags för kommunerna att ta sitt ansvar. Skattepengar ska inte användas för att premiera företag som fuskar och utnyttjar arbetskraft. För att säkerställa en sund marknad och schyssta arbetsvillkor måste kommunerna:

  1. Ställa realistiska och hållbara krav i upphandlingar.
  2. Säkerställa att anbudsgivare följer lagar och kollektivavtal.
  3. Använda verktyg som ID06 och andra kontrollmekanismer för att garantera att seriösa företag premieras.

Genom att upphandla på ett ansvarsfullt sätt kan kommuner bidra till en hållbar och rättvis marknad där både företag och arbetstagare gynnas. Endast så kan vi undvika att offentlig verksamhet blir en katalysator för osund konkurrens och undermåliga arbetsvillkor.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

ID06 är ett idéburet företag som skapar sund konkurrens och säkra arbetsplatser. Vinster återinvesteras i bolagets tjänster till nytta för kunder och ett bättre Sverige.

ID06 ägs idag av 11 branschorganisationer: Byggföretagen, Byggherrarna, Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta, Installatörsföretagen, Maskinentreprenörerna, Plåt-och Ventföretagen, Glasbranschföreningen, Säkerhetsföretagen, Transportföretagen och Måleriföretagen.

Vi erbjuder våra kunder mjukvarusystem och IT lösningar som hjälper företag att effektivisera den dagliga verksamheten, inom alla branscher. Till exempel används ID06-kort för närvaroregistrering av personer i arbetsplatsens personalliggare, digitalisering av arbetares utbildningsbevis och inpasserings- och låsfunktioner i lokala system.

Genom våra tjänster gör vi det möjligt för företag att enkelt kunna identifiera personer på arbetsplatsen och koppla varje person till ett företag, på ett säkert sätt.

Effekten av målbilden blir att vår organisation är med och skapar ett socialt hållbart samhälle, där vi också motverkar svartarbete, ekonomisk brottslighet och annan kriminalitet.

Följ ID06

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ID06

Varför inte göra rätt och bli mer konkurrenskraftig?20.3.2025 11:38:15 CET | Debatt

Nästan varje dag rapporteras det om företag som fuskar och bryter mot regler. En tidigare artikel från Taxi Stockholm, ”Omfattande fusk i taxibranschen – fiffel med redovisning och taxameter hos gigbolag”, belyser att en undersökning av Taxi Stockholm visar på utbrett fusk inom taxibranschen, där inkomster inte redovisas korrekt. Liknande problem förekommer även i andra branscher, där bristande kontroll över vilka som befinner sig på arbetsplatser leder till osäkra miljöer och ökad risk för att obehöriga får tillträde.

GLC Flytt AB – ”ID06 borde vara en självklarhet”17.3.2025 20:40:57 CET | Pressmeddelande

GLC Flytt AB är ett av Västsveriges ledande flyttföretag, med en lång historia av att erbjuda flytt- och magasinstjänster för företag, myndigheter och privatpersoner. Med ett stort fokus på kvalitet och säkerhet har företaget länge arbetat för att skapa trygga och effektiva arbetsprocesser. En viktig del av detta arbete är implementeringen av ID06, ett system som säkerställer identifiering och behörighet på arbetsplatser.

Effektivare informationsdelning för att stoppa arbetslivskriminalitet12.3.2025 16:46:44 CET | Debatt

I veckan lämnade Delegationen mot arbetslivskriminalitet över sitt slutbetänkande till Jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg. Rapporten är bra och pekar på flera viktiga utmaningar, inte minst den bristfälliga informationsdelningen mellan myndigheter och privata aktörer. Samtidigt innehåller den även förslag på regeländringar och lösningar inom det definierade begreppet för arbetslivskriminalitet. Detta är en problematik vi på ID06 känner väl till och dagligen arbetar med att förbättra.

ID06 – Ett effektivt verktyg mot svartarbete och ekonomisk brottslighet24.2.2025 13:24:51 CET | Pressmeddelande

ID06-systemet används idag av över 90 000 företag, vilka tillsammans anställer över 700 000 personer. Detta innebär att en stor del av arbetskraften inom bygg- och anläggningssektorn är kontrollerad. Trots detta visar en nyligen publicerad rapport från Skatteverket att svartarbete fortfarande är ett omfattande problem. Enligt rapporten uppgår oredovisade inkomster till hela 97 miljarder kronor årligen, vilket motsvarar 1,9 % av Sveriges BNP. Dessa pengar går till oseriösa aktörer och kriminella nätverk istället för att gynna samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye