Sverige har redan förbrukat sin del av jordens resurser för 2025
Torsdagen den 10 april når Sverige sin "Overshoot Day". Det betyder att vi under resten av året förbrukar fler resurser än vad jorden klarar av att vi använder. Men även om det kan kännas överväldigande, kan vi faktiskt vara med och vända utvecklingen genom de små val vi gör i vardagen.

Redan den 10 april har Sverige, enligt Global Footprint Network, förbrukat sin andel av jordens resurser för hela 2025. Därmed är vi ett av de länder i världen som belastar jordens resurser mest. Om alla länder hade samma konsumtionsmönster skulle vi behöva fyra jordklot.
– Det kan kännas hopplöst att vi redan i april har förbrukat hela årets resurser. Och kan vi som enskilda personer ens göra någon skillnad? Svaret är ett tydligt ja. Våra små vardagliga handlingar spelar roll i det stora sammanhanget. Därför är det viktigt att vi inte bara ger upp, utan istället väljer bättre alternativ där vi kan och på så sätt bidrar till att minska Sveriges överkonsumtion, säger Anna Linusson, vd på Miljömärkning Sverige.
Dina val i vardagen gör skillnad
De små val vi gör varje dag är viktiga, eftersom vi gör så många av dem – och tillsammans kan de ha en stor påverkan. Vi kan alla hjälpa till att ta bättre hand om jordens resurser genom att konsumera mindre, men också genom att göra mer miljöanpassade val. Både som privatpersoner och som företag.
– Om man väljer produkter märkta med Svanen eller EU Ecolabel kan man vara säker på att de uppfyller strikta krav som minskar den totala påverkan på miljö och klimat. Genom att välja miljömärkt premierar du också de företag som har ett seriöst miljöarbete och som har klarar högt ställda krav. Och när företagen ser att konsumenterna premierar dem och deras arbete bidrar det till att fler och fler företag blir intresserade av, och jobbar mer aktivt för, att ta fram bättre produkter, säger Anna Linusson.
Så hjälper miljömärkningarna till att bevara resurser
Svanen, Nordens officiella miljömärkning och EU Ecolabel, dess motsvarighet i EU, tar hänsyn till alla relevanta miljöaspekter under hela produktens livscykel. På så sätt främjar miljömärkning cirkulär ekonomi och biologisk mångfald – samtidigt som det minskar resursförbrukning, klimatpåverkan och användningen av skadliga kemikalier.
Svanen och EU Ecolabel ställer många krav som bidrar till att hushålla med jordens resurser och främja en cirkulär ekonomi. Ett exempel är de strikta kemikaliekraven, som är avgörande för att material från produkter senare ska kunna återvinnas och återanvändas. Ett annat exempel är krav på kvalitet och lång livslängd – och i vissa fall även krav som möjliggör reparation. På så sätt förebyggs avfall och resurser spara som annars skulle ha gått åt till att producera nya produkter.
Här kan du välja Svanen och EU Ecolabel
Många miljömärkta produkter hittar du i din närmsta mataffär. Håll utkik efter:
- Hud- och skönhetsvård, krämer, schampo, tandkräm, tvål, deodoranter, tops och bomullsrondeller
- Blöjor, tvättlappar, våtservetter, amningsinlägg
- Intimhygien, bindor, tamponger, trosskydd och inkontinensskydd
- Toapapper, hushållspapper, näsdukar och servetter
- Såpa, rengöringsmedel, mikrofiberdukar och -moppar
- Tvätt- & diskmedel
- Annat för hemmet, exempelvis fryspåsar, bakplåtspapper, bullformar, stearinljus, power banks, kaffefilter och batterier
Kontakter
Anna NorbergPressansvarig
Tel:+46 762- 62 54 90anna.norberg@svanen.seCecilia WilhelmssonPresskontakt
Tel:+46 72-234 90 45cecilia.wilhelmsson@svanen.seBilder

Följ Miljömärkning Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Miljömärkning Sverige
Anne Årneby väljs till ny styrelseordförande för Miljömärkning Sverige15.4.2025 15:18:47 CEST | Pressmeddelande
Anne Årneby har valts till ny ordförande i styrelsen för Miljömärkning Sverige. Roger Altsäter och Synnöve Daagarsson valdes in som nya ledamöter i styrelsen.
Mindre klimatutsläpp från cement i Svanenmärkta byggprodukter8.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Utsläpp från cementproduktion utgör 5 % av världens totala utsläpp av växthusgaser. Genom nya skärpta klimatkrav för cement i kemiska byggprodukter kan Nordens officiella miljömärkning Svanen bidra till en mer hållbar byggindustri. Om all cement som årligen används i Sverige uppfyllde Svanens krav, så skulle det kunna spara in utsläpp av växthusgaser motsvarande 226 000 bilars utsläpp.
Svanenmärkt byggande fortsätter att öka11.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Trots lågkonjunktur växer antalet Svanenmärkta bostadshus, förskolor och skolor i Norden. Det visar ny statistik från Nordisk Miljömärkning. I Norden står minsta landet, Island, för största ökningen 2024, 21 %. Flest byggnader finns i Sverige, både de som är färdigbyggda och pågående projekt.
Svanen erkänd av amerikanska miljömyndigheter19.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Svanenmärkta produkter får nu ännu starkare internationell ställning genom att Svanen, Nordic Swan Ecolabel, har blivit erkänd av USA:s Environmental Protection Agency (EPA). Detta innebär att Svanenmärkningen rekommenderas inom ramen för den amerikanska federala upphandlingen, som omsätter 730 miljarder dollar varje år.
Svanen landar i eventbranschen6.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nordisk miljömärkning har tagit fram förslag till krav för Svanenmärkta event, som ska vara klara i sommar. Nu är det är dags för branschen att tycka till. Sista datum för att svara på remiss är 23/3 2025. För dig som vill veta mer om kraven, önskar vi dig välkommen på webinarium: Var: online på Teams. När: 14/2 kl 9-9.45. Anmäl dig här Microsoft Virtual Events Powered by Teams
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum