Dans för livet
Charlotte Linderoth är fysioterapeut på Aleris inom ASIH och den palliativa avdelningen på Lidingö. Hon är på sluttampen av sin magisterexamen, där hon intervjuar patienter som har deltagit i sittande dans kring deras upplevelse av detta.

— Fysisk aktivitet är bra för alla, också de mest sköra om det sker på deras villkor. Dans används alltmer inom vården och jag vill ta reda på om det kan vara en aktivitet som tillför något positivt och som är genomförbart även för den här ofta sköra patientgruppen, säger Charlotte.
Danstillfällena utgår från metoden Dans för Parkinson, som utvecklades i USA under början av 2000-talet. Till sin hjälp har Charlotte bjudit in Joakim Stephenson. Han har tidigare dansat många år med Kungliga Baletten och är numera danspedagog inom danshälsa på Balettakademin. Han kommer till Lidingö en dag i veckan under tio veckor.

— Allt bygger på frivillighet, dagsform och rörelseglädje, berättar Charlotte. Även om du är med behöver du inte delta hela tiden om du inte orkar. Både dansen och musiken är mjuk, konstnärlig och ger energi. Det är absolut inga prestationskrav i det här.
Den som vill får ta med sig en anhörig till dansen. Så här halvvägs genom alla danstillfällen har responsen varit mycket positiv. För att citera två av patienterna: "En erfaren och jätteduktig dansledare. Vi känner alla att det spritter i kroppen och vi samarbetar och blir glada i dansens glädje". "Jag är så glad att jag fick möjlighet att prova det här, enkla övningar som ger energi och livskvalitet."
— Det är för tidigt att dra någon slutsats eftersom jag inte är klar med studien, men hittills har det varit mycket uppskattat. Både själva dansen och det sociala som det innebär att göra något tillsammans i en grupp, säger Charlotte. Jag hoppas att vi kan fortsätta med det här en längre tid.
Palliativa avdelningen på Lidingö stänger
Behovet av specialiserad palliativ slutenvård är stort – och fortsätter att öka i takt med att befolkningen blir äldre och fler lever längre med kroniska och allvarliga sjukdomar. Patienter i livets slutskede är i behov av kvalificerad symtomlindring och existentiellt stöd. Den palliativa vården är också viktig för att avlasta akutsjukhusen och se till att patienter får vård som är anpassad efter deras behov.
Trots de växande behoven har vårdgivare länge varnat för att ersättningen för palliativ slutenvård är otillräcklig. De ekonomiska förutsättningarna har under lång tid varit ansträngda, vilket har lett till att vårdgivare tvingats stänga verksamheter – eller står inför risken att behöva göra det.
I mars meddelade Aleris att man tvingas stänga sin enhet för specialiserad palliativ slutenvård på Lidingö. Bakom beslutet ligger just de långvariga ekonomiska utmaningarna. I kölvattnet av beskedet förs nu en dialog med Region Stockholm om framtiden för den palliativa slutenvården i regionen.
Situationen har väckt stort engagemang bland vårdanställda och ute i kommunerna. Kommunstyrelsen från Lidingö stad, liksom representanter från flera politiska partier – från vänster till höger – har besökt enheten och träffat medarbetare för att diskutera möjliga vägar framåt.
Nyckelord
Kontakter
Kenan Harbaspress- och public affairschef
Tel:+46 (0)70 783 42 03Kenan.Harbas@aleris.seKontakt
Aleris presstjänst nås dygnet runt på +46 (0)730 – 38 38 20 (ej sms). Du kan även kontakta oss på press@aleris.se.
Om oss
Aleris - ledande inom specialistvård i Skandinavien
Aleris erbjuder specialistvård digitalt och på 80 kliniker i Sverige, Norge och Danmark. Höga medicinska resultat, tillgänglighet och nöjda patienter är grunden för vår verksamhet.
Varje år väljer mer än två miljoner patienter att komma till Aleris. Privat, via en sjukvårdsförsäkring eller inom den offentligt finansierade vården.
Vi arbetar alltid för att ge den bästa vården efter individens behov. Ansvarsfullt, enkelt och innovativt.
Följ Aleris
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Aleris
Aleris Ögon Bollnäs firar tio år15.4.2025 15:44:35 CEST | Pressmeddelande
I år är det tio år sedan Aleris Ögon Bollnäs genomförde sin allra första gråstarrsoperation på Bollnäs sjukhus. Sedan dess har verksamheten vuxit kraftigt – nästan 20 000 patienter har opererats. Första året genomfördes 231 operationer, och under 2024 hela 2 913. I dag opereras upp till 18 patienter varje dag.
Nytt centrum för specialistvård i Uppsala3.4.2025 08:31:29 CEST | Pressmeddelande
Uppsala har nu fått ett nytt centrum för specialistvård. Byggnationen påbörjades hösten 2024 och är nu klart och i drift, vilket innebär ökad kapacitet och möjlighet att bättre möta de nya vårdbehov som finns i länet.
Nytt specialistsjukhus byggs i Malmö2.4.2025 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
Skåne får ett nytt specialistsjukhus. Tillsammans med Hemsö bygger Aleris ett nytt specialistsjukhus på Södervärnstorget i Malmö. Det beräknas stå klart i början av 2027.
New specialist hospital to be built in Malmö2.4.2025 06:30:00 CEST | Press Release
Skåne is getting a new specialist hospital. Together with Hemsö, Aleris is building a new specialist hospital at Södervärnstorget in Malmö. It is expected to be ready at the start of 2027.
Så påverkar omställningen till sommartid vår sömn – expertens bästa tips28.3.2025 15:01:09 CET | Nyheter
När klockan ställs fram till sommartid på söndag påverkas många av förändringen i sömnrytmen. Trötthet, koncentrationssvårigheter och svårigheter att komma igång på morgonen är vanliga reaktioner, men vad händer egentligen med vår sömn när klockan ställs fram?
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum