Förslaget om högre beloppsgräns för ringa stöld saknar verklighetsförankring

Dela

Under tisdagsmorgonen aviserade vice riksåklagare Eva Thunegard i en svarsskrivelse till Högsta domstolen att gränsen för ringa stöld bör höjas till 1 500 kronor. Svensk Handel ställer sig starkt kritiska till förslaget som lättvindigt viftar bort och bagatelliserar handelns brottsutsatthet.

Nina Jelver är säkerhetschef på Svensk Handel
Nina Jelver är säkerhetschef på Svensk Handel

2023 uppgav 82 procent av dagligvaruhandeln, och 64 procent av sällanköpsvaruhandeln att de under året utsattes för ringa stöld. Det finns ytterst lite som pekar på att dessa siffror minskat. Snarare tvärtom. Kostnaderna för stölderna uppgår till 10,5 miljarder kronor varje år, och ungefär lika mycket investerar handelsföretagen i säkerhetsförebyggande åtgärder.

Stölderna och arbetet med att förhindra dessa är något som inte bara slår hårt mot företagen och dess anställda, utan innebär också prisökningar gentemot kund. Därför sänder beskedet från Åklagarmyndigheten felaktiga och farliga signaler.

– Det är anmärkningsvärt att Åklagarmyndigheten och Eva Thunegard, trots att de är väl medvetna om handelsföretagens utsatta situation, väljer att föreslå ändringar som skulle innebära en fribiljett för stöldligor att fortsätta stjäla produkter som kött, kaffe och smör, vilket i slutändan innebär högre prislappar för oss alla, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel och fortsätter:

– Dagens besked från Åklagarmyndigheten är en tydlig signal om att man inte tar handelns brottsutsatthet på allvar. Det är högst beklagligt, och ett tecken på att man gett upp.

Stölderna har blivit ett samhällsproblem 


Organiserade stöldligor använder ofta gränsen för ringa stöld, alltså 1250 kronor, som riktmärke, när stöldbrotten begås. Om denna gräns höjs kommer ligorna att anpassa tillvägagångssättet därefter, vilket innebär att de kan agera utan att dömas till grövre brott. Om man mot all förmodan döms för ringa stöld, blir påföljden böter, vilka sällan betalas, detta att jämföra med stöld vilket har två års fängelse i straffskalan.

Redan i dag medför stölder att handelsföretagen har svårare att anställa personal, och oroväckande många uppger att de funderar på att lägga ned till följd av upprepad brottslighet. Stölderna har helt enkelt blivit ett samhällsproblem.

– Det är uppenbart att förslaget som idag presenterats är en skrivbordsprodukt som saknar verklighetsförankring. Vi kommer nu intensivt arbeta för att påvisa de negativa effekterna som det skulle medföra. Inte bara för våra medlemsföretag, utan också för konsumenterna. Skulle bli förslaget bli verklighet kommer produkter i butik också att bli dyrare, säger Nina Jelver och avslutar:

– Gränsen för ringa stöld borde snarare sänkas. Det skulle skicka tydliga signaler om att de glada dagarna för den organiserade brottsligheten skulle vara över. Åklagarmyndigheten är svaret skyldiga till varför de här väljer motsatt väg.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Svensk Handel

"Vi är en positiv samhällskraft som skapar förutsättningar för handelns företag att nå sin fulla potential"

Svensk Handel är bransch- och arbetsgivarorganisationen som driver handelns frågor för parti-, detalj- och e-handeln. Vi förbättrar villkoren för närmare 8 500 handlare i Sverige.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye