Ny kartläggning: Stor ojämlikhet i regionernas AI-arbete inom vården
179 initiativ inom artificiell intelligens (AI) har identifierats inom den svenska hälso- och sjukvården. Majoriteten av initiativen pågår inom diagnostik samt ledning och administration. Men det är stora skillnader mellan regionerna. De fem mest aktiva står för över 60 procent av samtliga initiativ. Detta framgår av AI Swedens kartläggning Vårdkartan, som har överlämnats till socialminister Jakob Forssmed (KD) den 8 april. Syftet med kartläggningen är att stärka AI-tillämpning och främja innovation inom hälso- och sjukvården i Sverige genom att identifiera möjligheter för samarbete och erfarenhetsutbyte mellan regioner, forskare och företag.

Den snabba tekniska utvecklingen inom AI har ännu inte fått ett brett genomslag i hälso- och sjukvården. Av de 179 kartlagda initiativen är det endast 24 stycken (13 procent) som har implementerats fullt ut. Denna relativt låga andel antyder att AI-tillämpningar i vården fortfarande befinner sig i ett tidigt skede.
– Takten behöver öka om vi vill ha en välfärd av hög kvalitet som klarar framtida utmaningar. Det finns idag en stor ojämlikhet mellan regionernas AI-arbete som synliggörs tack vare Vårdkartan. Regionerna, vårdgivarna och beslutsfattarna får med den här kartläggningen också ett viktigt beslutsunderlag som kan ligga till grund för tydligare nationella riktlinjer och mer samverkan mellan regionerna för att accelerera tillämpningen av AI inom vården och därigenom förbättra och effektivisera vården, säger Lorna Bartram, AI Transformation Strategist - Healthcare.
Sjukvården står inför stora utmaningar de kommande åren. Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) väntas antalet personer 80 år eller äldre öka med nästan 50 procent fram till 2031. Samtidigt väntas efterfrågan på personal i sjukvården öka med nästan tio procent, också det enligt SKRs beräkningar.
Fokus på diagnostik och administrativa proceser
Kartläggningen har tagits fram av AI Sweden, Sveriges nationella center för tillämpad AI, i samarbete med Högskolan i Halmstad.
Flest AI-initiativ återfinns inom diagnostik och prediktion vilket utgör 41 procent av alla identifierade initiativ. Detta är i linje med globala trender där AI används för bilddiagnostik, exempelvis för tolkning av röntgen- och MR-bilder.
Ett annat stort område är initiativ för att hantera och effektivisera administrativa processer - 30 procent av initiativen berör ledning och planering. Detta innefattar exempelvis stöd för textbaserade uppgifter såsom journalskrivning, maskering av känslig data samt stöd för schemaläggning.
Sammanfattningsvis visar resultaten att AI i svensk sjukvård för närvarande främst används inom datadrivna specialistområden som radiologi och patologi och för administrativa ändamål. Däremot är tillämpningen inom primärvård, psykiatri och prevention begränsad, trots att dessa områden har stor potential att dra nytta av AI för att förbättra tidig upptäckt, prioritering och vårdplanering.
Stora skillnader mellan regionerna
De regioner i Sverige som har flest initiativ är Västra Götalandsregionen, Region Halland, Region Skåne, Region Östergötland samt Region Stockholm. Dessa fem står för över 60 procent av alla AI-initiativ i landet.
– Framgång inom AI kräver kompetens, data, uthållighet och stöd från central ledning. Det har vi byggt under lång tid i Region Halland. Arbetet har lett till att vi tidigt kunde implementera AI-produkter i verksamheten med start i bilddiagnostiken, men också använda AI i verksamhetsanalys för optimering av patientflöden och annat. I tillägg kan vi bedriva AI-stödd forskning på verklig data, för att lära oss mer om till exempel patientrisker. Kombinationen blir kraftfull, säger Markus Lingman, professor, specialistläkare i kardiologi och ledningsstrateg i Region Halland.
De stora skillnaderna riskerar att påverka jämlikheten inom vården. Därför behövs insatser på nationell nivå för att säkerställa att vi kan realisera värdet av AI inom vården och se till att ingen hamnar efter.
– Vårdkartan bidrar med en förståelse för vilka regioner och vårdgivare som redan har kommit långt – nu behöver vi fortsätta satsa och skapa incitament för att sprida framgångsrika lösningar och arbetssätt till fler. Samverkan och kollektiva investeringar är en nyckel här. Det är också av stor vikt att vården kan få tydliga nationella riktlinjer kring specifika centrala utmaningar kopplat till patientsäkerhet och tillämpning av relevant lagstiftning som idag hindrar innovation och tillämpning, säger Lorna Bartram.
Vårdkartan är tänkt att vara en dynamisk resurs som kontinuerligt uppdateras med nya AI-initiativ. Målet är att underlätta för aktörer inom hälso- och sjukvården att få insyn i pågående initiativ och skapa möjligheter för samarbete och erfarenhetsutbyte.
Utforska kartläggningen på vardkartan.ai.se och läs slutsatserna i rapporten här.
Resultat:
- Kartläggningen identifierade totalt 179 AI-initiativ i 17 svenska regioner.
- Fem regioner står för 62 procent av AI-initiativen.
- 41 procent av alla identifierade initiativ är inom diagnostik och prediktion
- 30 procent av initiativen berör ledning och planering
- 13 procent av initiativen har implementerats i vårdsystemet.
Om Vårdkartan Vårdkartan är en kartläggning av AI-initiativ inom hälso- och sjukvården i Sveriges regioner. Datainsamlingen skedde mellan juni till december 2024. Totalt besvarade 17 av Sveriges 21 regioner självrapporteringen, vilket resulterade i en insamling av 179 initiativ. Sammanställningen av resultaten genomfördes av forskare vid Akademin för hälsa och välfärd vid Högskolan i Halmstad i samarbete med representanter från AI Sweden. Visualiseringen har utförts av DataStory. |
Nyckelord
Kontakter
Daniel WahlströmPR Manager
Tel:+46 (0)704084095daniel.wahlstrom@ai.seBilder

Länkar
Om oss
Om AI Sweden
AI Sweden är Sveriges nationella center för artificiell intelligens. AI Sweden stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela Sverige. Målet med arbetet är att accelerera användningen av AI för att stärka Sveriges välfärd och konkurrenskraft, och att förbättra livet för alla människor som lever i Sverige.
Följ AI Sweden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från AI Sweden
Stort intresse för att samverka kring gemensam AI i offentlig sektor3.4.2025 08:54:54 CEST | Pressmeddelande
55 kommuner, regioner och myndigheter utvecklar just nu tillsammans en gemensam digital assistent för offentlig sektor. Totalt är över 2 000 medarbetare över hela landet involverade i initiativet som ska bidra till snabbare handläggning och bättre beslutsunderlag. Samarbetet bryter ny mark och bygger kapacitet som är avgörande för att möta de utmaningar som offentlig sektor står inför de kommande åren.
Föreningen FVO vinner pris för bästa AI-lösning på Impact Hack 202514.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Föreningen FVO belönades för sitt AI-verktyg för att samordna och matcha ekonomiskt stöd via FVO till behövande hushåll. Organisationen som årligen tar emot 13 000 ansökningar ser att AI-verktyget kan skapa stort värde för både sökande, utredare och stiftelser. – Vi är mycket glada för denna möjlighet att med hjälp av AI kunna göra det enklare för den som är ekonomiskt utsatt att få lite extra stöttning, säger Magnus Bodin, utvecklingsstrateg på Föreningen FVO.
AI Sweden bidrar till utvecklingen av öppna stora språkmodeller för transparent AI i Europa26.2.2025 08:19:50 CET | Pressmeddelande
Europas ledande AI-företag och forskningsinstitutioner förenar sina krafter och expertis för att utveckla nästa generations språkmodeller med öppen källkod. AI Sweden är en av 20 europeiska organisationer som deltar i OpenEuroLLM, ett unikt samarbete för att främja europeisk AI-kapacitet.
Civilsamhället får experthjälp för att lösa samhällsutmaningar med hjälp av AI13.2.2025 08:30:04 CET | Pressmeddelande
AI Sweden kan idag tillkännage vilka tio svenska organisationer som har blivit utvalda att delta i Impact Hack 2025. Tillsammans med ett 80-tal AI-experter ska organisationerna under en dag utveckla idéer kopplade till några av Sveriges största samhällsutmaningar som gängkriminalitet, desinformation och effektiv sjukvård. Bland de utvalda organisationerna finns Världsnaturfonden, SOS Barnbyar, World Childhood Foundation och Hjärt-Lungfonden.
Tre svenska universitetssjukhus utvecklar sin praktiska AI-förmåga i samarbete med Kanada29.1.2025 07:10:00 CET | Pressmeddelande
Karolinska Universitetssjukhuset, Skånes Universitetssjukhus och Sahlgrenska Universitetssjukhuset samarbetar med kanadensiska vårdgivaren Unity Health Toronto i ett nytt projekt för att stärka sin AI-kompetens. I projektet, som genomförs med Region Skåne och leds av AI Sweden, kommer deltagarna samlas kring ett antal arbetspaket för både organisatoriska och tekniska frågor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum