KTH

AI kan hjälpa veterinärer att tolka hästars kroppsspråk

Dela

Forskare använder AI för att minska kommunikationsklyftan mellan häst och människa. Genom att kombinera 3D-rörelseanalys och maskininlärning utvecklar forskare ett nytt modelleringssystem som kan ge veterinärer ett kraftfullt verktyg för att tolka hästars kroppsspråk – en nyckel till att upptäcka både fysiska och beteendemässiga problem. 

Tillsammans med Elin Hernlund från SLU (mitten) har Hedvig Kjellström utvecklat en 3D-rörelsemodell som ger djuren en "digital röst" som underlättar kommunikationen med veterinärer.
Tillsammans med Elin Hernlund från SLU (mitten) har Hedvig Kjellström utvecklat en 3D-rörelsemodell som ger djuren en "digital röst" som underlättar kommunikationen med veterinärer. Foto: David Callahan

Plattformen, som bygger på forskning från KTH och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), kan återskapa hästars exakta 3D-rörelser från filmer med hjälp av en AI-baserad modell av hästens hållning och form. Modellen är tillräckligt detaljerad för att veterinärer ska kunna identifiera subtila förändringar som annars kan förbises eller misstolkas vid en undersökning, exempelvis i en hästs hållning eller dess kroppsvikt.

Systemet, som kallas DESSIE, använder en teknik som kallas disentangled learning, vilket innebär att AI:n kan särskilja relevanta detaljer från saker i bakgrunden eller störande ljusförhållanden. Det gör analysen mer tillförlitlig, säger Hedvig Kjellström, professor i computer vision och maskininlärning vid KTH.

– DESSIE är det första exemplet på disentangled learning i 3D-modeller för djurrörelser, säger Hedvig Kjellström.

Elin Hernlund, docent i biomekanik vid SLU och kliniker inom hästortopedi, menar att DESSIE skulle kunna öka precisionen i observation och tolkning av hästars rörelser, vilket möjliggör tidigare och mer träffsäkra insatser än i dag.

– Hästar är kraftfulla men ömtåliga djur, och de kommunicerar hur de mår genom sitt kroppsspråk, säger Elin Hernlund. Genom att analysera deras rörelsemönster kan vi exempelvis upptäcka om de avlastar smärta. Hon beskriver systemet som en digital röst för hästar.

– Vi har skapat ett sätt för dessa djur att bryta igenom kommunikationsbarriären mellan djur och människor och berätta hur de mår, säger Hernlund. Det här är det mest avancerade och högupplösta sättet att extrahera digital information från en hästs kropp – till och med deras ansiktsuttryck, som kan avslöja mycket.

Forskargruppen fortsätter att utveckla DESSIE genom att träna AI-modellen med bilder av fler hästraser och storlekar. Målet är att koppla genetik till fenotyper och få en djupare förståelse för hästars biologiska struktur.

– För att lyckas med detta ber vi uppfödare att skicka in bilder på sina hästar så att vi kan fånga så stor variation som möjligt, säger Elin Hernlund.

För ytterligare information kontakta:

Hedvig Kjellström, professor i computer vision och maskininlärning vid KTH, tel. 08 - 790 69 06, hedvig@kth.se

Kontakter

Bilder

Tillsammans med Elin Hernlund från SLU (mitten) har Hedvig Kjellström utvecklat en 3D-rörelsemodell som ger djuren en "digital röst" som underlättar kommunikationen med veterinärer.
Tillsammans med Elin Hernlund från SLU (mitten) har Hedvig Kjellström utvecklat en 3D-rörelsemodell som ger djuren en "digital röst" som underlättar kommunikationen med veterinärer.
Foto: David Callahan
Ladda ned bild

KTH är Sveriges största och äldsta tekniska universitet. Forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi. På KTH finns studenter och forskare från hela världen.

KTH:s fem campus i Stockholmsregionen samlar över 13 000 heltidsstudenter, över 1 500 doktorander och 4 000 anställda. Mer om KTH: https://www.kth.se/om/fakta

Följ KTH

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från KTH

Totalförsvaret stärks genom samarbete mellan Försvarshögskolan, KTH och Handelshögskolan16.4.2024 15:55:35 CEST | Pressmeddelande

Samhällets krisberedskap vilar både på offentliga och privata aktörer – men privata företags skyldigheter och åtaganden är otydliga och beredskapen begränsad. Försvarshögskolan, KTH och Handelshögskolan i Stockholm inleder nu ett samarbete för att tydliggöra och utveckla näringslivets centrala roll som en del i totalförsvaret, förbättra samverkan mellan myndigheter och näringsliv, och stärka krisberedskapen i samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye