Rapport: Barn som utsätts online fångas inte upp
Sexuella övergrepp är sexuella övergrepp – oavsett var de sker. Men barn som utsätts online får inte samma vård, stöd och rätt till upprättelse som andra. En ny rapport från barnrättsorganisationen World Childhood Foundation visar hur allvarliga konsekvenser av sexuella övergrepp online förringas – och att inte alla barn får ta del av samhällets skydd.

Konsekvenserna kan vara lika stora eller större.
Globalt utsätts en av fem flickor och en av sju pojkar för sexuella övergrepp under sin uppväxt – och andelen internetrelaterade övergrepp ökar markant. Trots detta visar rapporten Sprickor i systemet: Professionellas erfarenheter av stöd till barn utsatta för sexuella övergrepp online att barn som utsätts för sexuella övergrepp online fortfarande bemöts som om deras upplevelser vore något ”annat”. Något mindre, mindre verkligt, mindre allvarligt – och mindre angeläget att agera på.
Men för barnen är verkligheten en annan. Traumat och konsekvenserna är ofta lika djupgående – ibland värre – än för barn som utsätts fysiskt. Trots det får de inte samma stöd, vård eller rätt till upprättelse.
Rapporten synliggör en oroväckande ojämlikhet i hur samhällets skyddssystem svarar upp mot barn som utsätts för sexuella övergrepp.
Rapporten pekar särskilt på tre brister i systemet:
- Bristande samverkan mellan polis, socialtjänst och BUP gör att barn som utsatts för övergrepp online ofta faller mellan stolarna – och därmed inte får tillgång till stöd via Barnahus.
-
Polisen får bära ett orimligt stort ansvar för barnets sociala stöd i samband med förhör, i avsaknad av tydliga strukturer och samverkande funktioner.
-
Ojämlikt och otillräckligt stöd till barnen, trots att både kunskap och beprövade metoder finns.
Ett skyddsnät med brister.
”Den teknologiska utvecklingen går i rasande fart. Den har öppnat nya sätt att upptäcka världen, utforska sig själv och bygga relationer. Men detta tekniksprång har också medfört risker – och det är smärtsamt tydligt att vi som samhälle ännu inte har anpassat oss. Rapporten blottlägger en blind fläck i systemet: sexuella övergrepp mot barn online fångas inte upp av samhällets skyddsnät.” – Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare, World Childhood Foundation
Rapporten bygger på yrkesverksammas erfarenheter av att ge stöd till barn som utsatts för sexuella övergrepp online. Den beskriver vad som är typiskt för dessa övergrepp – och vad som behöver förändras för att barnen inte fortsatt ska hamna utanför samhällets stöd. Bland annat lyfter författarna att internetrelaterade sexuella övergrepp ofta följer ett särskilt mönster. Flera barn har beskrivit hur kontakten till en början kunde kännas positiv men gradvis förändrades till något de inte längre ville vara med om. Många uppger att de hotats till att göra saker mot sin vilja. Hot framstår som särskilt utmärkande vid övergrepp som sker online.
Ett särskilt sårbart sammanhang
Det finns ofta bilder, filmer eller chattar som dokumenterar det som hänt – material som både kan fungera som bevis och samtidigt öka pressen på barnet att prata under förhör eller samtal, även när det inte är redo. Det kan leda till att barn inte ges utrymme att berätta om övergreppen i sin egen takt. Att andra kan ha sett eller läst det som skett förstärker ofta känslan av skam. Skam, skuld och rädsla är återkommande teman. Barn som utsatts online bär ofta på en särskilt tung skuldkänsla eftersom många upplever att de själva varit delaktiga. Samtidigt känner många föräldrar också skuld över att inte ha förstått vad som pågick. Att övergrepp kan ske i hemmet, ibland mitt bland andra, skapar en känsla av maktlöshet. Föräldrars reaktion riskerar dessutom att skuldbelägga barnet ytterligare.
Vad behöver göras?
Barn som utsätts online behöver inte nya strukturer – de behöver inkluderas i de vi redan byggt. Childhood vill med denna rapport påminna om en självklar princip: varje barn som utsätts för sexuella övergrepp – oavsett var de sker – har rätt till skydd, stöd och upprättelse.
Polisbesök med H.K.H. Prinsessan Madeleine
I samband med lanseringen av rapporten besöker Childhood och Prinsessan Madeleine Polisens avdelningar som hanterar internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn och internationell sexuell exploatering av barn. Syftet med besöket är att få insyn i hur Polisen arbetar för att skydda dessa barn – och vilken roll civilsamhället kan spela.
Om rapporten
Rapporten är framtagen av Linda Jonsson och Anette Birgersson vid Institutionen för socialt arbete på Marie Cederschiöld högskola, på uppdrag av World Childhood Foundation.
Läs rapporten på childhood.se
För mer information, kontakta: Charles Mingo Bennström, kommunikationsansvarig, Press- och PR, Childhood
charles.bennstrom@childhood.org
+46 (0) 73-422 04 42
Nyckelord
Kontakter
Charles Mingo BennströmCommunications ManagerWorld Childhood Foundation
Tel:+46 (0) 73-422 04 42charles.bennstrom@childhood.orgBilder


Dokument
Childhood förebygger sexuella övergrepp mot barn. Det gör vi i partnerskap med eldsjälar, gräsrotsorganisationer, företag, stiftelser och andra aktörer som delar vår vision om en värld där inget barn utsätts för sexuella övergrepp. Vi investerar i innovationer, metoder och samarbeten som stärker skyddet och minskar riskerna för särskilt sårbara grupper. Vi driver påverkansarbete, ökar kunskapen och medvetenheten om sexuella övergrepp mot barn. Vi skapar långsiktig och hållbar förändring.
Vårt arbete utgår från FN:s Barnkonvention och de globala målen 5, 16 och 17. Vi finansieras av företag, stiftelser och privata givare. Childhood grundades 1999 av Drottning Silvia.
Följ World Childhood Foundation
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från World Childhood Foundation
Högnivåmöte i Vatikanen om AI och barns trygghet22.3.2025 16:41:14 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med Påvliga vetenskapsakademien (PAS) och Institutet för antropologi (IADC) vid Gregorianauniversitetet arrangerade World Childhood Foundation ett högnivåmöte i Vatikanen om hur artificiell intelligens (AI) påverkar barns trygghet och rättigheter. H.M. Drottningen och H.K.H. Prinsessan Madeleine deltog i mötet som utforskade både risker och möjligheter med AI för barn.
Carin Götblad till Childhoods styrelse.19.12.2024 15:50:59 CET | Pressmeddelande
Vid World Childhood Foundations senaste styrelsemöte, den 12 december 2024, valdes Carin Götblad till ny styrelseledamot. Med sin gedigna erfarenhet inom rättsväsendet och sitt engagemang för barns rättigheter stärker hon organisationens fortsatta arbete med att skydda barn mot sexuella övergrepp.
Rektor på förskola vinner årets Childhoodpris13.12.2024 05:36:00 CET | Pressmeddelande
Årets Childhoodpris går till Anette Bergmasth, rektor vid Elinebergs förskolor i Helsingborg. Under torsdagskvällens ceremoni på Volvo Studio i Kungsträdgården, i närvaro av H.M. Drottningen och H.K.H. Prinsessan Madeleine, hyllades förskolepersonal och de tre finalisterna för sitt arbete med att stötta barns och ungas utveckling. Utöver äran fick vinnaren 50 000 kr som ska gå till något som stärker personen i sin yrkesroll.
Eldsjälar i förskolan – här är finalisterna till Childhoodpriset 20243.12.2024 06:08:04 CET | Pressmeddelande
Childhoodpriset 2024 hyllar eldsjälar inom förskolan som med sitt engagemang och mod bidrar till barns trygghet. Vinnaren presenteras i Stockholm den 12 december tillsammans med Volvo Car Sverige i närvaro av H.M. Drottningen och H.K.H. Prinsessan Madeleine.
Ending violence against children is possible15.11.2024 19:19:56 CET | Press Release
NEW YORK – States and key stakeholders from the United Nations System, academia, civil society, and survivors’ organizations identified on Thursday effective and sustainable actions to tackle violence against children. The high-level event held at the United Nations Headquarters, "From Commitment to Action," was co-hosted by World Childhood Foundation, the Permanent Mission of Sweden to the United Nations, and the Office of the Special Representative of the Secretary-General on Violence Against Children, with the participation of HRH Princess Madeleine of Sweden and Ms. Amina J. Mohammed, Deputy Secretary-General of the United Nations.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum