Svenska Handbollslandslaget

Johanna Bundsen utsedd till årets spelare

Dela

Hon är inte bara en av de bästa i världen på att rädda bollar – utan har också blivit världens målfarligaste målvakt. Efter en starkt säsong i såväl klubb- som landslag har Johanna Bundsen för första gången utsetts till årets spelare i svensk handboll.

– Det var ingenting jag hade tänkt på för fem öre, men det är så klart extremt kul och ärofyllt. Jag känner mig stolt, säger hon.

Johanna Bundsen har utsetts till årets spelare i svensk handboll. Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån
Johanna Bundsen har utsetts till årets spelare i svensk handboll. Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

Sedan 1981 har utmärkelsen Årets spelare delats ut på damsidan till den spelare som gjort störst avtryck på planen under den gångna säsongen. För första gången sedan 2005 går nu utmärkelsen till en målvakt: Johanna Bundsen.

Utmärkelsen delas ur i samband med sista hemmalandskampen varje säsong och motiveringen från juryn, som består av Svenska Handbollförbundets elitråd och förbundskaptenen Tomas Axnér, lyder: ”Hon är en av Sveriges mest rutinerade spelare och har de senaste åren även vuxit fram som en av världens allra främsta målvakter, vilket hon visat såväl i landslaget som i Champions League med sitt klubblag HB Ludwigsburg. Johanna Bundsen från GF Kroppskultur i Uddevalla har med sitt lugn, skicklighet och spetsegenskaper spridit en trygghet och borgat för landslagets framgångar de senaste åren. Hon var Sveriges bästa spelare när laget tog sig till OS-semifinal i somras och håller inte bara världsklass bakåt, utan är också ett viktigt vapen framåt med sina sylvassa passningar och målfarlighet.”

• • •

Inför säsongen lämnade Bundsen IK Sävehof efter sitt nionde SM-guld – och har spelat på en oerhört hög nivå i OS, VM, Champions League och Bundesliga sedan dess. Hon var den målvakt med flest räddningar i OS och toppar även räddningsligan i Champions League i överlägsen stil inför kvartsfinalspelet som drar igång nästa vecka.

– Jag är nöjd med säsongen som varit. Det är klart att jag haft matcher som jag varit mindre nöjd med, men överlag har det känts bra. Det är kul eftersom jag inte visste hur det skulle bli i ett nytt land och nytt lag, så jag är glad att det gått som det har gjort, säger hon.

Hemligheten till hennes utveckling och stabilitet de senaste säsongerna? Enligt henne själv är det landslagets målvaktstränare Thomas Forsberg.

– Jag måste verkligen kredda ”Foppa” för det jobb han lägger ner på mig. Det är inte bara under landslagsveckorna, utan han ser varje match jag spelar med klubblaget och vi har många möten där vi nördar ner oss i detaljer och tittar på vad vi kan göra annorlunda. Jag tycker att det är otroligt kul att jobba med honom och det driver mig framåt.

– När vi började jobba tillsammans kändes det ibland hopplöst och jag kunde vara uppgiven efter träningarna för att jag inte fick ihop det, men vi har nött på och jag har fått otroligt mycket pepp. Vi har olika fokusområden vi jobbar med i olika perioder och det är kul att se att det gett resultat.

Samarbetet började 2020 när Forsberg klev in som målvaktstränare i landslaget samtidigt som Tomas Axnér blev förbundskapten, men det första mästerskapet – EM i Danmark 2020 – fick Bundsen följa hemifrån.

– Man vill alltid bli uttagen och det är klart att det fanns en besvikelse i det, men jag hade också förståelse för det. Jag var redo för spel vid säsongsstart efter att ha blivit mamma i mars 2020, men jag var inte tillbaka i superbra form och ville heller inte stressa. Med facit i hand tror jag dock att det gjorde susen för mig då jag fick en extra försäsong att bygga upp mig.

Till OS-kvalet i mars 2021 var Bundsen tillbaka i landslaget och hon har varit en de mest bidragande anledningarna till att Sverige nått tre semifinaler och slutat bland de fem bästa i de sex senaste mästerskapen.

• • •

Av de 16 svenska spelare som i dag springer in i Brinova Arena i Karlskrona för den första av två VM-kvalmatcher mot Kosovo är hela fem stycken mammor och gemensamt för Johanna Bundsen, Filippa Idéhn, Linn Blohm, Jamina Roberts och Melissa Petrén är att de alla nått nya höjder efter att de fött barn. Både Roberts och Blohm har utsetts till årets spelare två gånger var efter att de blev mammor.

– Det är så kul att se att många väljer att köra vidare och inte ser en graviditet som ett stopp. Det är fantastiskt att se att så många spelare, både i vårt landslag och i andra toppnationer, visar att det går, att det går att få båda delarna.

– För egen del så känner jag att jag fick en nytändning. Det är lätt att vara så inne i handbollen, men jag fick ett litet break, kunde släppa pressen och alla måsten kring träning under en period. Det var viktigt för både kroppen och huvudet och jag fick sug att spela handboll igen och fortsätta utvecklas.

• • •

Just pressen är något hon säger sig blivit bättre på att hantera efteråt.

– Jag känner mig väldigt trygg i mitt spel i dagsläget och var tidigare otroligt bra på att lägga press på mig själv. I dag hanterar jag det på ett bättre sätt och jag tycker att jag är en bättre och framför allt tryggare målvakt i dag.

Hur reagerar du när experter pratar om att du är en av de bästa målvakterna i världen?

– Jag lyssnar sällan på det och när jag gör det är det svårt att ta in. Men det är klart att det lyfter en när man hör såna kommentarer och får kredd för arbetet man lägger ner.

Faktum är att det inte bara är defensivt hon håller världsklass – offensivt är hon den målfarligaste målvakten i handbollsvärlden. Den här säsongen har hon levererat hela 28 mål – tolv i landslaget, elva i Champions League och fem i Bundesliga – och mängder av målgivande passningar.

– Oj, är det så många? Det får jag ändå vara glad över. Jag har alltid tyckt att det varit kul att att spela snabb handboll och började tidigt med utkastträning när jag kom till Sävehof första gången, sedan har det blivit annorlunda när det blivit mer sju mot sex-spel. Det är kul att bidra med mål och inte bara att undvika att släppa in dem, säger 33-åriga Bundsen som alltjämt blickar långt fram på handbollshorisonten och fortfarande har som mål att utvecklas som målvakt.

– Jag brinner fortfarande för det här och känner att jag kan utvecklas ännu mer. Jag har ett år kvar på mitt kontrakt i Tyskland, sen vet jag inte var som händer. Men jag skulle inte säga att jag är färdig efter det. Så länge det är kul och kroppen accepterar det och svarar positivt på träning så vill jag köra på.

• • •

Bundsen har hittills spelat tolv mästerskap för Sverige och siktar på ett 13:e i vinter. För att nå dit krävs att Kosovo besegras i det dubbelmöte som inleds i kväll och avslutas i Pristina på söndag.

– Det är en viktig match i kväll då det är ett VM-kval och både jag och de andra vill spela mästerskap i vinter. Vi vet inte supermycket om alla spelare vi ska möta utan vi måste lägga fokus på oss själva och vårt spel, men vi ska bara vinna de här två matcherna.

Gör Sverige det får Bundsen åka ”hem” i slutet av november – det står nämligen klart att Sverige vid avancemang kommer att spela gruppspelet i Stuttgart, mindre än en halvtimme från hennes hem i Ludwigsburg.

– Det hade förstår varit speciellt och superroligt att få hemmaplan i ett mästerskap utomlands. Tyskland är ett fantastiskt idrottsland och det är stort skillnad publikmässigt mot där jag spelat innan. De är duktiga på att fylla hallarna och det är bra tryck i många arenor i Bundesliga och det brukar vara ännu bättre när det är mästerskap i landet.

JOHANNA BUNDSEN

Född: 3 juni 1991
Position: Målvakt
Moderklubb: GF Kroppskultur (–2007)
Nuvarande klubb: HB Ludwigsburg (2024–)
Övriga klubbar: IK Sävehof (2007–2017, 2022–2024)
A-landslagsdebut: 2009 (mot Danmark)
A-landskamper/mål: 167/16
U-landskamper/mål: 25/0
Mästerskap: 12 (EM 2014, VM 2015, OS 2016, EM 2016, VM 2017, EM 2018, OS 2021, VM 2021, EM 2022, VM 2023, OS 2024, EM 2024)

ÅRETS SPELARE I SVENSK HANDBOLL (DAMER)

1981: Ann-Britt Furugård (Carlsson), Stockholmspolisens IF
1982: Gunilla Eriksson, Stockholmspolisens IF
1983: Lollo Andreini, Irsta HF
1984: Lena Högdahl, Stockholmspolisens IF
1985: Mia Hermansson-Högdahl, HP Warta
1986: Ingrid Pinét, Tyresö HF
1987: Mia Hermansson-Högdahl, Tyresö HF
1988: Christina Pettersson, Tyresö HF
1989: Anna-Lena Pihl, Stockholmspolisens IF

1990: Britt Forsell, Sävsjö HK
1991: Helena Johansson, Irsta HF
1992: Kristina Jönsson, Sävsjö HK
1993: Ulrika Olsson, Irsta HF
1994: Mia Hermansson-Högdahl, Hypo Niederösterreich (Österrike)
1995: Åsa Mogensen (Eriksson), Sävsjö HK
1996: Kristina Jönsson, Sävsjö HK
1997: Lina Olsson, Larvik HK (Norge)
1998: Åsa Mogensen (Eriksson), Ikast FS (Danmark)
1999: Anna Rapp (Ljungdahl), Skuru IK

2000: Theresa Claesson, IK Sävehof
2001: Katarina Chrifi (Arfwidsson), Skuru IK
2002: Jenny Boquist (Lindblom), IK Sävehof
2003: Veronica Isaksson, Skuru IK
2004: Katarina Chrifi (Arfwidsson), Skuru IK
2005: Madeleine Gustafsson (Grundström), Skövde HF
2006: Annika Wiel Hvannberg (Fredén), Horsens HK (Danmark)
2007: Matilda Boson, Ålborg DH (Danmark)
2008: Johanna Ahlm, IK Sävehof
2009: Johanna Wiberg, FCK Håndbold (Danmark)

2010: Linnea Torstenson, FC Midtjylland (Danmark)
2011: Linnea Torstenson, FC Midtjylland (Danmark)
2012: Isabelle Gulldén, Viborg HK (Danmark)
2013: Sabina Jacobsen, Randers HK (Danmark)
2014: Isabelle Gulldén, Viborg HK (Danmark)
2015: Ida Odén, IK Sävehof
2016: Nathalie Hagman, Tvis Holstebro (Danmark)
2017: Isabelle Gulldén, CSM Bukarest (Rumänien)
2018: Isabelle Gulldén, CSM Bukarest (Rumänien)
2019: Anna Lagerquist, Nykøbing Falster HK (Danmark)

2020: Linn Blohm, Köpenhamn Håndbold (Danmark)
2021: Anna Lagerquist, GK Rostov-Don (Ryssland)
2022: Jamina Roberts, IK Sävehof
2023: Jamina Roberts, Vipers Kristiansand (Norge)
2024: Linn Blohm, Györi Audi ETO KC (Ungern)
2025: Johanna Bundsen, HB Ludwigsburg (Tyskland)

Nyckelord

Kontakter

Sverige är en av världens främsta handbollsnationer med 25 medaljer på seniorsidan i OS, VM och EM. I de senaste nio mästerskapen för damerna och herrarna har Sverige slutat bland de fem bästa i samtliga.  

Även på ungdomssidan är Sverige ofta med långt framme i de internationella mästerskapen och dessutom har vi landslag på såväl senior- som ungdomsnivå i beachhandboll.  

Sverige arrangerar regelbundet internationella mästerskap, senast under 2023 då både herrarnas och damernas VM avgjordes i Sverige. 2026 arrangeras herrarnas EM och 2028 damernas EM av Sverige, Danmark och Norge.

Följ Svenska Handbollslandslaget

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Handbollslandslaget

Tim Bergling Foundation, Svenska Handbollförbundet och Stockholm stad samarbetar genom Hand the Ball i utsatta områden5.3.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande

I samarbete med Tim Bergling Foundation och Svenska Handbollförbundet tar nu Stockholms stad inom ramen för Meningsfull fritid ytterligare ett viktigt steg för att skapa fler trygga platser och meningsfulla fritidsaktiviteter för barn och unga i anslutning till skoldagen. Nu introduceras det etablerade konceptet Hand the Ball på skolor inom ramen för Meningsfull fritid där 18 kommunala grundskolor ingår.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye