PTS - Post- och telestyrelsen

God bredbandstäckning i Sverige – utmaningar kvarstår i glesbygd

Dela

Post- och telestyrelsen (PTS) publicerar i dag sin mobiltäcknings- och bredbandskartläggning.

Kvinna på en åker med en spade i ena handen och mobiltelefon i den andra.

Bredbandsutbyggnaden i Sverige har nått långt. Drygt 98 procent av hushåll och företag har tillgång till bredbandsnät som kan ge en hastighet på 1 gigabit per sekund, eller har ett sådant bredbandsnät i sin absoluta närhet. Nästan alla hushåll och företag nås av bredbandsnät som kan ge 100 megabit per sekund.

Det finns dock utmaningar kvar för den svenska bredbandsutbyggnaden. PTS kartläggning visar att täckningen av snabba bredbandsnät genom fiber är betydligt lägre i glesbefolkade områden jämfört med tätbefolkade områden. Dessutom väljer många hushåll som har möjlighet till bredband att inte ansluta sin byggnad eller skaffa ett abonnemang i fibernätet.

– Svenska användare har god tillgång till snabbt bredband vilket är bra för vår fortsatta digitalisering. Genom det statliga bredbandsstödet kan vi fortsätta nå längre med utbyggnaden. Vi måste också som samhälle fortsätta stärka intresset och förmågan hos alla att använda de digitala tjänsterna, säger Dan Sjöblom, PTS generaldirektör.

En knapp tredjedel av fiberanslutna hushåll och företag saknar fiberabonnemang

Hushåll eller företag som har ett fibernät i närheten måste aktivt fatta beslut om att ansluta sin byggnad, och själv finansiera detta. Man måste också teckna abonnemang hos en tjänsteleverantör för att kunna använda bredbandstjänsten. Kartläggningen visar att:

  • 98 procent av hushåll och företag finns i absolut närhet till fibernät
  • 85 procent av hushåll och företag finns i fiberanslutna byggnader
  • 60 procent av hushåll och företag har abonnemang via fiber.

Av de som är anslutna till ett fibernät har en knapp tredjedel avstått från att teckna ett abonnemang i fibernätet.

Utbyggnad av mobilnäten ger snabbare uppkoppling

Utbyggnaden av 4G- och 5G-nät har inneburit att kapaciteten i mobilnäten stärkts. Yttäckningen för mobilnät som klarar 30 megabit per sekund (Mbit/s) har ökat med nära sex procentenheter till 35 procent av ytan. Yttäckningen av nät som klarar 100 Mbit/ har ökat till knappt 11 procent av ytan, en ökning med drygt nio procentenheter. 

Kapacitetsökningen märks till exempel längs högtrafikerade vägar och järnvägar.

Om PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2024

PTS har i uppdrag av regeringen att beskriva och analysera tillgången till infrastruktur och tjänster för elektronisk kommunikation. PTS mobiltäcknings- och bredbandskartläggning är en årlig rapport som kartlägger tillgången till och utbyggnaden av fast och mobil bredbandsinfrastruktur, det vill säga tillgången till telefoni och bredband där vi bor och arbetar, samt tillgången till mobilt bredband och mobiltelefoni över Sveriges yta. Undersökningen genomfördes i oktober 2024.

De insamlade uppgifterna används bland annat för uppföljning av bredbandsmål på nationell, regional och kommunal nivå samt som underlag för PTS tilldelning av stödmedel för bredbandsutbyggnad. Det råder svarsplikt för alla uppgifter, både om befintlig och planerad utbyggnad, och korrekt inrapportering är avgörande för kartläggningens kvalitet och för att förteckningen över byggnader som kan få bredbandsstöd ska bli korrekt.

PTS kartläggning med all statistik finns på vår statistikportal och underlaget finns också tillgängligt i kartformat på Bredbandskartan.

Nyckelord

Kontakter

Elisabeth HäggquistMarknadsanalytikerAnalysavdelningen

Tel:073-644 55 18

Dokument

Länkar

Följ PTS - Post- och telestyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PTS - Post- och telestyrelsen

Från timmar till 110 dagar – pilotprojekt gör mobilnätet fossilfritt och krissäkert6.12.2024 07:15:06 CET | Pressmeddelande

Post- och telestyrelsen (PTS) och Telia undersöker i ett projekt hur fossilfria energikällor kan användas för att öka reservkraftens kapacitet och stärka mobilnätets krisberedskap. Genom att kombinera vätgas, bränsleceller, solceller och batterier har en basstation i Roslagen gått från att klara några få timmars drift vid strömavbrott till att hålla i upp till 110 dagar – utan utsläpp av växthusgaser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye