Fackförbundet ST

Nya regler för säkerhetsprövningar litet steg i rätt riktning

Dela

Fackförbundet ST ser i stora drag positivt på förslaget till ny lagstiftning för säkerhetsprövningar av  anställda. Förbundet menar dock att förslaget fortfarande saknar viktiga tydliggöranden kring hur prövningar av personers lämplighet ska göras, vilka faktorer som ska få spela in i bedömningen, och framför allt hur ett beslut om säkerhetsklassning ska överprövas.

 - Vi menar att ett beslut om säkerhetsklassning ska kunna överprövas i en domstol, istället för i en nämnd som förslaget ser ut nu. En förhandling enligt rättegångsbalken är den bästa regleringen för att bedöma muntlig bevisning, vilket vi ser som nödvändigt, säger Joakim Lindqvist, förbundsjurist på Fackförbundet ST.

Fackförbundet ST har kunnat skönja en attitydförändring hos statliga arbetsgivare, där arbetsgivare i större utsträckning tillämpar säkerhetsklassningar, och i ett fåtal fall kan misstänkas använda dem för att göra sig av med anställda av andra skäl än säkerhetsmässiga. Det är en mycket oroande utveckling, vilket gör att behovet av att tydliggöra reglerna kring säkerhetsprövningar är stort. Idag är sista dagen för att svara på remissen på utredningens förslag, och ST är i grunden positiva till förslaget men anser att det har brister på viktiga punkter.

 - En viktig del handlar till exempel om hur dubbelt medborgarskap ska hanteras, där vi anser att det behöver finnas enhetliga och tydliga regler för hur vad som ska anses vara försvårande och förmildrande omständigheter, menar Joakim Lindqvist.

Enligt förslaget ska i vissa fall motivering till beslut kunna utelämnas, vilket Fackförbundet ST är mycket kritiskt till. Förbundet vill också ha möjlighet för den som omfattas av ett beslut att själv välja sitt rättsliga ombud, vilket det nuvarande förslaget inte tillåter.

 - Vanligen handlar säkerhetsprövningsbeslut främst om en individs personliga lämplighet för en tjänst, och i undantagsfall om saker som rör Sveriges  säkerhet. Därför menar vi att regelverket inte ska inskränka öppenhet och insyn mer än nödvändigt, för att förtroendet för och tilliten till besluten ska bli höga. Det bör vara utgångsläget i ett demokratiskt samhälle, säger Joakim Lindqvist.

Kontakter

Om oss

Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med 100 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser.

Fackförbundet ST är Sveriges enda fackförbund som organiserar alla inom statlig verksamhet. Det ger oss en unik kunskap om hur det är att arbeta på samhällets och statens uppdrag. Vi är övertygade om att alla anställda tjänar på att vara medlemmar i samma fackförbund istället för att dela upp sig i olika yrkesförbund.

Följ Fackförbundet ST

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST

Informationsplikt varken rättssäkert eller effektivt12.3.2025 08:49:22 CET | Pressmeddelande

Fackförbundet ST avstyrker införandet av en informationsplikt för statliga tjänstemän att rapportera personer som saknar tillstånd att vistas i landet. Förbundet menar att förslaget undergräver rättssäkerheten, och anser dessutom att den bakomliggande utredningen inte kunnat visa hur informationsplikten på ett effektivt sätt skulle minska skuggsamhället. Det skriver förbundet i sitt remissvar på utredningen Vissa åtgärder för stärkt återvändandeverksamhet och utlänningskontroll (SOU 2024:80).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye