Arbetslösheten kräver insatser – inte effektiviseringar
Sverige har en historiskt hög arbetslöshet som kräver en aktiv arbetsmarknadspolitik från regeringen. Men istället för att presentera stora satsningar i vårbudgeten för fler i jobb fortsätter regeringen på den inslagna vägen med besparingar på myndigheter och en arbetsmarknadspolitik som mest handlar om ökade krav.
Läget på svensk arbetsmarknad är allvarligt, med en arbetslöshet över 9 procent och stigande siffror för både unga och långtidsarbetslösa. Det är bekymmersamt att regeringen inte gör mer för att trycka ned arbetslösheten. Samtidigt har företag och myndigheter svårt att hitta personal med rätt kompetens.
– Arbetslösheten har gjorts till ett problem för individen, inte för samhället. Därmed kan regeringen ägna sig åt att ställa krav på den enskilde men inte skapa förutsättningar för att fler ska komma i arbete. Det arbetslösa behöver är stöd, inte att skuldbeläggas, säger Britta Lejon, förbundsordförande Fackförbundet ST.
Regeringen har sagt sig vara beredd att agera för att möta de negativa effekterna av den osäkra världsekonomin – nu är tiden att agera, de negativa effekterna är här. Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag behöver öka så fler arbetsförmedlare kan anställas. Bristen på arbetsförmedlare gör att Arbetsförmedlingen inte hinner med att besluta om olika insatser för de arbetssökande, med effekten att myndigheten skickar tillbaka pengar till statskassan trots att behoven är enorma. Det är inte effektivt.
Ständiga neddragningar urholkar verksamheten
Sedan 90-talskrisen har alla regeringar oavsett färg dragit ned på myndigheternas anslag med det så kallade produktivitetsavdraget. Det innebär i praktiken att statliga myndigheter behöver effektivisera sina verksamheter varje år för att ha råd med löneökningar till de anställda.
Det tillskott på 60 miljoner som Arbetsförmedlingen får i vårändringsbudgeten är mindre pengar än summan som dragits bort när produktivitetsavdraget minskat löneuppräkningen för 2025. Det är helt enkelt inte en satsning på verksamheten.
Systemet med årliga neddragningar är inte hållbart. Exempelvis Arbetsförmedlingens verksamhet kan inte fortsätta effektiviseras år efter år – en arbetsförmedlare kan inte ha möten med arbetssökande som hela tiden blir kortare.
– Nu ökar långtidsarbetslösheten och vi vet att den gruppen behöver mycket stöd i sitt jobbsökande. Arbetsförmedlingen behöver ett ökat anslag. Istället stänger regeringen ned servicekontor där arbetslösa har chans att få personlig service och allt fler får allt längre att åka för ett fysiskt möte, säger Britta Lejon.
Kontakter
Anders MaxsonPress- och opinionsansvarig
Tel:08-790 52 73Tel:070-3145273anders.maxson@st.orgOm oss
Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med 100 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser.
Fackförbundet ST är Sveriges enda fackförbund som organiserar alla inom statlig verksamhet. Det ger oss en unik kunskap om hur det är att arbeta på samhällets och statens uppdrag. Vi är övertygade om att alla anställda tjänar på att vara medlemmar i samma fackförbund istället för att dela upp sig i olika yrkesförbund.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Nej till sänkt straffbarhetsålder14.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Förslaget om att sänka straffbarhetsåldern till 14 år riskerar att skada barns utveckling och öka stigmatiseringen. Fackförbundet ST säger nej till utredningens förslag och varnar för att detta kan leda till att barn hamnar ännu längre bort från samhället och att deras rehabilitering försvåras.
Flera förbättringar i avtalet för anställda inom Sveriges järnvägsinfrastruktur13.5.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Lönehöjningar i nivå med märket, höjt OB-tillägg och en gemensam satsning mot hot och våld – det är några av Fackförbundet STs vinster i det nya kollektivavtalet för medlemmar inom bransch järnvägsinfrastruktur. Dessutom får deltidsanställda nu rätt till övertidsersättning från första timmen – en efterlängtad förbättring.
Nytt avtal klart för spårtrafiken2.5.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Löneökningar på 6,4 procent på två år och en stärkt individgaranti. Det är resultatet av avtalsförhandlingarna inom spårtrafiken. Dessutom kan deltidsanställda räkna med högre övertidsersättning framöver. Parterna har också kommit överens om att intensifiera arbetet för förkortad arbetstid.
Fackförbundet ST: Ge medarbetarna större inflytande över distansarbete23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Distansarbete är här för att stanna. Det slår Fackförbundet ST fast i en ny rapport och uppmanar arbetsgivarna att ge medarbetarna större inflytande över hur det ska regleras. Det är ett av STs krav i 2025 års avtalsrörelse inom staten.
Nya regler för säkerhetsprövningar litet steg i rätt riktning14.4.2025 09:45:59 CEST | Pressmeddelande
Fackförbundet ST ser i stora drag positivt på förslaget till ny lagstiftning för säkerhetsprövningar av anställda. Förbundet menar dock att förslaget fortfarande saknar viktiga tydliggöranden kring hur prövningar av personers lämplighet ska göras, vilka faktorer som ska få spela in i bedömningen, och framför allt hur ett beslut om säkerhetsklassning ska överprövas.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum