Lantbrukarnas Riksförbund

LRF kommenterar vårbudgeten: Vi måste få möjlighet att stärka beredskapen i hela Sverige

Dela

I dag presenterar regeringen årets vårproposition och vårbudget. För företagen inom det gröna näringslivet finns positiva nyheter som stärker företagens robusthet och konkurrenskraft. Samtidigt finns det områden där mer arbete behövs för att säkra en tillräcklig livsmedelsproduktion och beredskap i hela Sverige.

Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund
Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund

”I en tid när Europas framtida ekonomi och handel diskuteras och säkerhetsläget är spänt, är det extra viktigt att säkerställa att vi har goda konkurrensmöjligheter för det svenska jord- och skogsbruket i hela landet.” Säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund. 

En bra åtgärd i vårbudgeten för företagen i det gröna näringslivet är en fortsatt finansiering och en återställd bemyndiganderamen för klimatklivet. Inför 2025 hade ramen för klimatklivet sänkts från 6,5 miljarder kronor för perioden 2025–2028 och till 4,6 miljarder för perioden 2026–2030. 

”Klimatklivet är här helt grundläggande för lantbrukets möjligheter till klimatsmarta investeringar som stärker både företagens konkurrenskraft och Sveriges beredskap.” Säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund. 

 I vårbudgeten finns även en satsning på 7 miljoner kronor från regeringen till Länsstyrelserna för att minska den svenska vargstammen och förbättra möjligheterna att genomföra förvaltningsåtgärder. 

”LRF välkomnar regeringens tydliga inriktning för att minska den svenska vargstammen. En långsiktig rovdjurspolitik med lokal förankring är helt avgörande för landsbygdens utveckling och för att hantera de ekonomiska konsekvenserna för svenskt lantbruk.” Säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund. 

Regeringen avsätter också tre miljoner kronor i vårändringsbudgeten för att stärka insatserna mot invasiva främmande arter.  

 "Vi hade gärna sett en satsning som även omfattar invasiva växter, som till exempel stånds, som i fjol orsakade stora problem för lantbruket i södra Sverige." Säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund. 

Tre områden som saknas i vårbudgeten:  

  1. Stöd för vaccinering mot Blåtunga och medel för smittsäkring av svenska gårdar  
    Kostnader som uppstår i samband med utbrott av sjukdomen Blåtunga, som drabbar nötkreatur, får och getter samt kameldjur, täcks inte i samband med utbrott enligt epizootilagstiftningen. Att stötta med kostnaden för vaccinet skulle resultera i att fler vaccinerar och således en minskad spridning samt minskade förluster i hela livsmedelskedjan. 

”Att ersätta lantbrukare med kostnaden för att vaccinera sina djur mot Blåtunga hade resulterat fler vaccinationer och minskad smittspridning i Sverige.” Säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund.  

LRF ser även att tillgängliga beredskapsmedel behöver förstärkas för att få igång smittsäkringsåtgärder i jordbruket, exempelvis investeringar för att hindra spridning av afrikansk svinpest.  

  1. Ett justerat anslag för den nationella ersättningen till jordbruket i norra Sverige  
    Regeringen bör justera anslaget för den nationella ersättningen till jordbruket i norra Sverige så att beloppet motsvarar det utrymme som EU-kommissionens beslut om den nationella ersättningen medger. Anslaget i statens budget för 2025 ligger cirka 60 miljoner lägre än de 473 miljoner kronor som EU-kommissionen godkänt.  

  1. Ett tilläggsdirektiv till styrmedelsutredningen om att vidareutreda Jordbruksavdraget
    Regeringen har inkluderat jord- och skogsbruket i ETS2-systemet men kan inte svara på om lantbrukets konkurrensstöd, dieselskatteåterbetalningen, är förenligt med det nya utsläppshandelssystemet. Ett för slag om jordbruksavdrag presenterades i SOU 2021:67 men detta behöver nu utredas vidare. 

”Att inte ha en modell för kompensation på plats när ETS2 utvidgas till att omfatta även jord- och skogsbrukets arbetsmaskiner är att riskera konkurrenskraften för svenskt jordbruk. Att säkra konkurrenskraften i det svenska jordbruket är grundläggande för att säkra den svenska livsmedelsberedskapen.” Säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund. 

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Om oss

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.

LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

EU och Sveriges regering investerar i livsmedelsförsörjningen25.4.2025 10:46:02 CEST | Pressmeddelande

LRF välkomnar dagens regeringsbeslut, som innehåller ett paket åtgärder, där bland annat höjd budget till investerings- och startstöd för unga lantbrukare ingår. Regeringen tillför ytterligare 746 miljoner kr som har betydelse för det svenska lantbrukets utveckling och möjligheten att nå målen i den nationella livsmedelsstrategin. Regeringsbeslut som stärker livsmedelsberedskapen.

Säkrad livsmedelsberedskap kräver ökad konkurrensförmåga31.3.2025 11:11:50 CEST | Pressmeddelande

För att Sverige ska kunna producerar mer och bättre mat som stärker vår livsmedelsberedskap måste ett antal av betänkandet ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd” förslag bli verklighet. I LRFs remissvar lyfts flera av betänkandets förlag som extra brådskande. Vägen till stärkt beredskap går via ökad konkurrensförmåga, som ökad flexibilitet, minskad regelbörda och modern teknik. Samtidigt ökar Sveriges lantbrukare välbefinnande hos lantbruksdjuren. Framtiden är virtuellt stängsel, minskad konsekvenser av veterinärbrist samt flexiblare beteslagsstiftning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye