Var fjärde bostad säljs utan betald annons
SBAB har i en ny undersökning frågat storstadsmäklare hur stor andel av deras försäljningar som de bedömer sker utan att objektet visats på Hemnet. Resultatet visar att var fjärde bostad säljs utanför sajten. Sju av tio mäklare tror dessutom att det kommer att bli än vanligare framöver. Utvecklingen hänger samman med den framväxande förmarknaden och ställer högre krav på bostadsspekulanter att vara proaktiva och söka information via fler kanaler än den traditionella när de letar efter en ny bostad.

Av SBAB:s undersökning Mäklarbarometern, där mäklare i landets tre storstadsregioner fått ge sin syn på bostadsmarknaden, framgår att var tredje mäklare (34 procent) bedömer att mellan 20–29 procent av försäljningarna sker utanför Hemnet (se tabell 1). Omräknat till medelvärde uppger mäklarna att en av fyra bostäder uppskattningsvis säljs utanför plattformen. En majoritet av mäklarna, 72 procent, tror dessutom att fler bostäder kommer att säljas utanför Hemnet om ett år (se tabell 2). Det är en signifikant ökning sedan föregående undersökning som gjordes i december 2023 då motsvarande siffra var 63 procent.
– När alla bostadsannonser på slutet av 90-talet, för första gången, samlades på en och samma hemsida bidrog det till en enkelhet och transparens som gynnade alla parter. Som köpare behövde man inte längre kolla annonser i tidningen eller mäklarnas skyltfönster. Det samlade utbudet fanns tillgängligt på ett ställe. Men nu förändras marknaden igen, när storstadsmäklarna räknar med att fler bostäder kommer att säljas utanför Hemnet framöver. Det ställer nya och högre krav på inte bara säljare och köpare, utan också mäklare, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.
– Det finns sannolikt flera skäl till förändringen. Ett är att fler mäklare arbetar med ”snart till salu” eller ”kommande”, det som kan beskrivas som förmarknaden. Det innebär att mäklarna lägger upp bostadsannonser på sin egen hemsida, vilket gör att spekulanter kan hitta dem där men även via kostnadsfria söktjänster såsom Booli, som sammanställer annonser från alla mäklares hemsidor. Ett annat troligt skäl är att ytterligare annonsering ofta är förknippat med större kostnader, säger Linda Hasselvik.
I början av april fanns det cirka 50 000 annonser på Hemnet och cirka 90 000 bostadsannonser på söktjänsten Booli, varav nästan 40 000 utgjordes av förmarknaden, det som Booli kallar ”snart till salu”. Enligt data från Booli är ”snart till salu” inget nytt fenomen men det är först de senaste sex åren som det slagit igenom på allvar.
– Att erbjuda en potentiell säljare möjligheten att lägga ut bostaden på förmarknaden kan vara ett effektivt sätt för mäklaren att attrahera kunder som ännu inte är helt redo att sälja. Säljaren kan på så vis testa marknaden utan att behöva gå ut med en betald annons. Säljaren kanske till exempel vill köpa först men samtidigt vara redo att sälja snabbt när de väl hittat något, säger Linda Hasselvik.
För säljare kan det vara en fördel att slippa kostnaden för annonsering av bostaden. Samtidigt bör det vägas mot risken att inte nå ut till alla potentiella köpare, vilket kan påverka möjligheten att få bostaden såld till högsta möjliga pris. Att fler bostäder säljs på förmarknaden ställer samtidigt högre krav på den som letar efter en ny bostad.
– En köpare som är intresserad av ett objekt på förmarknaden behöver vara mer aktiv. Till exempel genom att ringa till ansvarig mäklare och fråga om det är möjligt att titta på bostaden – eftersom det oftast inte finns någon annonserad visningstid – och under vilka förutsättningar säljaren är beredd att släppa bostaden då grundläggande information kan saknas, så som utgångspris. Detta är generellt sett mer tidskrävande, säger Linda Hasselvik.


Fakta om SBAB:s Mäklarbarometer:
SBAB:s Mäklarbarometer är en kvartalsvis enkät till 220 fastighetsmäklare i Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö som genomförts sedan 2005. Den görs som telefonintervjuer av Origo Group på uppdrag av SBAB. Den senaste undersökningen gjordes från 15 februari till 7 mars 2025. Jämförelsedata för 2024 är insamlad 24 november - 6 december 2023.
Nyckelord
Kontakter
Catharina HenrikssonPresschefSBAB
Tel:+46 76 118 79 14catharina.henriksson@sbab.seLinda HasselvikPrivat- och boendeekonomSBAB
Tel:070-561 21 47linda.hasselvik@sbab.seDokument
Om SBAB
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 298 000 och 679 000 privatpersoner har sparkonto (per den 7 februari 2025). Antal medarbetare (FTE) är 1 082. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank och linkedin.com/company/sbab-bank.
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
Större sannolikhet att styrräntan sänks än höjs i tullkrigets spår17.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
BNP-tillväxten i år revideras ner från 1,8 till 1,4 procent i kölvattnet av tullkriget. Att inflationen de senaste tre månaderna legat över Riksbankens mål bedöms bero på tillfälliga faktorer. Svensk ekonomi går på knäna, arbetslösheten fortsätter att öka trendmässigt och hushållen håller alltjämt hårt i plånboken. Tullkriget medför samtidigt betydande osäkerhet för både BNP- och inflationsutvecklingen. Bedömningen är ändå att det är större sannolikhet att styrräntan sänks än höjs. Riksbanken väntas sänka styrräntan i augusti, vilket i så fall ger lite lägre rörliga bolåneräntor. Aktiviteten på bostadsmarknaden tar inte fart, i synnerhet inte för bostadsrätter. Däremot justeras bostadsbyggandet i år upp till 29 000 bostäder. Bostadspriserna väntas öka måttligt, med dryga 3 procent under året. Reformerna i vårpropositionen, inklusive nya ROT, väntas ha liten betydelse för den ekonomiska aktiviteten i stort och för bostadsmarknaden.
Fler väljer att binda sina bolån – kan vara ett trendskifte11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Andelen nya SBAB-kunder som väljer att binda sina bolån har mer än fördubblats mellan januari och mars – från 3 till 7 procent. Det är den högsta andelen på över ett år och kan tyda på ett trendskifte. Oron i omvärlden spelar troligen en roll för detta.
SBAB sänker räntorna på bundna bolån10.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu sänker SBAB listräntorna på bundna bolån med bindningstid 1–10 år, med 0,10 procentenheter. Räntesänkningen beror på att marknadsräntorna har sjunkit vilket i sin tur lett till minskade upplåningskostnader för banken. Förändringarna träder i kraft idag torsdag 10 april.
Sjunkande temperatur på bostadsmarknaden i mars4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen sjönk tillbaka något under mars. En större andel prissänkta bostäder, fallande budpremier och fler återpublicerade annonser är tre förklaringar.
Trots miljoninvesteringar är kunskapen om bostadsrättsföreningens ekonomi liten3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Snittpriset på en bostadsrätt i Sverige är ungefär 3 miljoner. Trots miljoninvesteringar har många dålig koll på bostadsrättsföreningens ekonomi. 46 procent vet inte hur stora lån föreningen har och 60 procent har inte koll på hur hög belåning per kvadratmeter de har, visar SBAB:s bostadsrättsundersökning. Intresset för att engagera sig i sin föreningen är svagt. Över hälften valde att inte gå på årsstämman ifjol. 40 procent hade inte tid, 20 procent tyckte inte att det gav dem något och 8 procent var rädda för att bli invalda i styrelsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum