Nykter körning i påsk
Påsken är äntligen här. Men med storhelgen kommer också risker. Riksförbundet M Sverige uppmanar alla att bidra till nykterhet i påsktrafiken.
– Det handlar om att hålla ihop och se till så att ingen sätter sig bakom ratten med alkohol i blodet. Var fjärde svensk dödsolycka i trafiken är orsakad av rattfylla, säger Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige.
Tala öppet med varandra om bilresorna kring firandet och alkoholen.
När man ska köra bil ska man vara nykter och utvilad. Om du har druckit mer än små mängder alkohol kvällen innan, är det säkrast att över huvud taget inte köra bil dagen efter.
– Samåkning, kollektivtrafik och taxi är kloka alternativ för en trygg hemresa. Men om någon ändå behöver köra, är det viktigt att vara tydlig med vem det är – så att ingen råkar bjuda den personen på alkohol. Det behöver inte göras till en stor grej. Och för den som är värd, kan det vara en god idé att ha plats för gäster som behöver stanna över, säger Heléne Lilja.
– Olycksrisken ökar kring påsken, det handlar om att fler än vanligt är ute och kör. Alkohol ökar riskerna mångfalt. Vi har alla ett ansvar att begränsa farorna för oss själva och andra i trafiken, säger Heléne Lilja.
Nykterheten i trafiken måste ökas
Så kan du bidra till en nykter påsktrafik:
- Planera logistiken kring påskfirandet. Om alkohol kommer att förtäras är det säkrast att redan innan ha ordnat med transport.
- Ge stöd till bekanta: Var redo att erbjuda eller efterfråga alternativa transportlösningar om någon verkar vara påverkad. Ingrip om någon riskerar att köra rattfull.
- Skapa en trygg kultur: Förespråka en norm där det är oacceptabelt att köra under påverkan av alkohol.
- Använd alkomätare för att säkerställa att alkoholen gått ur kroppen. Mätaren måste dock vara nykalibrerad under det senaste året. Tänk dock på att andra effekter som trötthet också påverkar körförmågan.
– Olycksrisken ökar kring påsken, det handlar om att fler än vanligt är ute och kör. Alkohol ökar riskerna mångfalt. Vi har alla ett ansvar att begränsa farorna för oss själva och andra i trafiken, säger Heléne Lilja.
Nyckelord
Kontakter
Heléne Liljatillförordnad vd
Tel:070-243 09 35helene.lilja@msverige.seRiksförbundet M Sverige är med 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter.
Följ M Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från M Sverige
M Sverige och Honda i samarbete för ökad trafiksäkerhet5.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
När sommaren kommer rullar återigen M Sveriges vägombud ut på vägarna. Med start den 3 juni kommer årets patrullbilar från Honda att synas över hela landet, utrustade för att hjälpa bilister och samla in viktig kunskap om trafiksäkerheten.
I dag börjar nationella potthållsveckan1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under de kommande sju dagarna uppmanar vi från Riksförbundet M Sverige allmänheten att hålla utkik efter och rapportera in potthål och vägskador till Trafikverket.
Regeringen borde ha satsat på bredd i skrotningspremien29.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Om klimatministern vill att pengarna som avsatts till skrotning av de sämsta bilarna ska gå åt måste premien nå fler än elbilsköpare när den nu förbättras.
Nationella potthålsveckan 1-7 maj28.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det är återigen dags för Nationella Potthålsveckan då vi tillsammans försöker ta ett krafttag för att förbättra vägarna i hela landet. Potthål skadar fordon och ökar riskmomenten i trafiken. I år är utsikterna för att bli av med dem ljusare än på länge.
Ta det lugnt i påsktrafiken14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under påsken är trafiken intensiv och det blir trångt på vägarna. Många åker till hembygden, stugan eller kanske till fjällen. Det gäller att vara beredd på att det kommer vara mycket trafik och att planera sin resa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum