Naturskyddsföreningen

Extremt hög PFAS-halt i mest sålda rödvinet

Dela

Systembolagets mest sålda rödvin innehåller extremt höga halter av PFAS-ämnet TFA – tusen gånger mer än i vanligt svenskt kranvatten. Det visar en ny europeisk studie av ett 50-tal europeiska viner, där Naturskyddsföreningen deltagit. Samtliga viner innehöll höga halter av TFA och nivåerna har ökat explosionsartat.

PFAS-ämnet TFA har ökat explosionsartat i europeiska viner visar ny undersökning.
PFAS-ämnet TFA har ökat explosionsartat i europeiska viner visar ny undersökning. Bild: Naturskyddsföreningen

– Det här visar vad utsläpp av PFAS leder till och hur utbredd spridningen är. Vi har en PFAS-kris och dessa skadliga ämnen som aldrig bryts ner i naturen sipprar in i allt fler av våra livsmedel – till och med vin, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.  

Studien som presenteras idag är ett samarbete mellan europeiska miljöorganisationer inom nätverket PAN Europe. 49 olika röda och vita viner har analyserats och resultatet är skrämmande: nivåerna av TFA har ökat dramatiskt i vin under det senaste årtiondet. Medan äldre viner från före 1988 inte innehåller TFA överhuvudtaget, sker en dramatisk ökning från 2020 och framåt – dessa viner innehåller mellan 21 000 och 320 000 nanogram TFA per liter. 

En av värstingarna i undersökningen är Systembolagets mest sålda rödvin på flaska, det franska Grand sud Merlot. Det innehöll 220 000 nanogram TFA per liter, vilket är ungefär tusen gånger mer än det svenska kranvattnet som Naturskyddsföreningen testade förra året. 

TFA (trifluorättiksyra) är en kortkedjad PFAS som bildas när andra PFAS-ämnen bryts ner, till exempel vissa bekämpningsmedel och köldmedier i kylskåp, luftkonditioneringar och värmepumpar. TFA är mycket vattenlösligt, extremt svårnedbrytbart och sprider sig snabbt i miljön – från regnvatten till grundvatten, och vidare till vår mat och dryck. 

– Druvorna har troligen förorenats via det vatten de vattnats med, men också från PFAS-bekämpningsmedel. Det här är ett tydligt exempel på hur våra livsmedel påverkas när PFAS sprids i naturen, säger Karin Lexén. 

TFA är skadligt för vattenlevande organismer och utreds för negativa effekter på fosterutveckling. Trots detta saknas ett EU-gemensamt gränsvärde för TFA – men Nederländerna har infört ett riktvärde på 2 200 nanogram per liter för dricksvatten. 

Just nu förhandlas ett EU-förslag om att begränsa användningen av PFAS. Men förslaget riskerar att urvattnas kraftigt, så att det endast omfattar konsumentprodukter – vilket skulle lämna ungefär 80 procent av dagens PFAS-användning orörd. Dessutom är PFAS-bekämpningsmedel, som är en stor källa till TFA i jordbruket, inte ens inkluderade i förslaget. 

– Undersökningen visar tydligt hur allvarlig situationen är. Sverige och EU måste agera och förbjuda alla PFAS, inklusive PFAS-bekämpningsmedel. Annars kommer halterna av TFA fortsätta att öka i vår natur och i våra vatten, säger Karin Lexén. 

Bilaga: Studien “Message from the bottle. The rapid rise of TFA contamination across the EU."

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild: Naturskyddsföreningen
Ladda ned bild

Dokument

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye