Extremt hög PFAS-halt i mest sålda rödvinet
Systembolagets mest sålda rödvin innehåller extremt höga halter av PFAS-ämnet TFA – tusen gånger mer än i vanligt svenskt kranvatten. Det visar en ny europeisk studie av ett 50-tal europeiska viner, där Naturskyddsföreningen deltagit. Samtliga viner innehöll höga halter av TFA och nivåerna har ökat explosionsartat.

– Det här visar vad utsläpp av PFAS leder till och hur utbredd spridningen är. Vi har en PFAS-kris och dessa skadliga ämnen som aldrig bryts ner i naturen sipprar in i allt fler av våra livsmedel – till och med vin, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
Studien som presenteras idag är ett samarbete mellan europeiska miljöorganisationer inom nätverket PAN Europe. 49 olika röda och vita viner har analyserats och resultatet är skrämmande: nivåerna av TFA har ökat dramatiskt i vin under det senaste årtiondet. Medan äldre viner från före 1988 inte innehåller TFA överhuvudtaget, sker en dramatisk ökning från 2020 och framåt – dessa viner innehåller mellan 21 000 och 320 000 nanogram TFA per liter.
En av värstingarna i undersökningen är Systembolagets mest sålda rödvin på flaska, det franska Grand sud Merlot. Det innehöll 220 000 nanogram TFA per liter, vilket är ungefär tusen gånger mer än det svenska kranvattnet som Naturskyddsföreningen testade förra året.
TFA (trifluorättiksyra) är en kortkedjad PFAS som bildas när andra PFAS-ämnen bryts ner, till exempel vissa bekämpningsmedel och köldmedier i kylskåp, luftkonditioneringar och värmepumpar. TFA är mycket vattenlösligt, extremt svårnedbrytbart och sprider sig snabbt i miljön – från regnvatten till grundvatten, och vidare till vår mat och dryck.
– Druvorna har troligen förorenats via det vatten de vattnats med, men också från PFAS-bekämpningsmedel. Det här är ett tydligt exempel på hur våra livsmedel påverkas när PFAS sprids i naturen, säger Karin Lexén.
TFA är skadligt för vattenlevande organismer och utreds för negativa effekter på fosterutveckling. Trots detta saknas ett EU-gemensamt gränsvärde för TFA – men Nederländerna har infört ett riktvärde på 2 200 nanogram per liter för dricksvatten.
Just nu förhandlas ett EU-förslag om att begränsa användningen av PFAS. Men förslaget riskerar att urvattnas kraftigt, så att det endast omfattar konsumentprodukter – vilket skulle lämna ungefär 80 procent av dagens PFAS-användning orörd. Dessutom är PFAS-bekämpningsmedel, som är en stor källa till TFA i jordbruket, inte ens inkluderade i förslaget.
– Undersökningen visar tydligt hur allvarlig situationen är. Sverige och EU måste agera och förbjuda alla PFAS, inklusive PFAS-bekämpningsmedel. Annars kommer halterna av TFA fortsätta att öka i vår natur och i våra vatten, säger Karin Lexén.
Bilaga: Studien “Message from the bottle. The rapid rise of TFA contamination across the EU."
Nyckelord
Kontakter
Lisa PerssonPressekreterare
Tel:070-916 41 79lisa.persson@naturskyddsforeningen.seBilder

Dokument
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Igelkottens taggar skyddar inte mot valborgselden29.4.2025 13:47:08 CEST | Pressmeddelande
Varje år dör igelkottar i valborgseldens flammor, där de sökt skydd i rishögarna. Genom att flytta på rishögen innan du tänder elden kan du rädda det lilla djuret. Men majbrasorna är inte det enda hotet mot igelkotten
Nej till Shein och Temu på klädbytardag24.4.2025 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
På lördag är det dags för Naturskyddsföreningens årliga nationella klädbytardag. Att förlänga klädernas livslängd är en viktig klimatinsats. En nyhet i år är att plagg och accessoarer från Shein och Temu är portförbjudna.
Pressinbjudan: seminarium och debatt om strandskyddet 26 april23.4.2025 11:20:36 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Naturskyddsföreningens seminarium på Kungsbacka Outdoor Festival den 26 april där strandskyddsfrågan diskuteras och belyses ur olika perspektiv.
Här är vinnarna i SM i fågelholk 202516.4.2025 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Rekordmånga har röstat i årets SM i fågelholk. Nu står tre vinnare på prispallen och det är skolklasserna som gjort ”Vattenmelonen” i Vallentuna, ”Fyrholken” i Linköping och ”Korv Kiosk” i Göteborg.
Ny rapport: Vårlökar innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel10.4.2025 08:25:01 CEST | Pressmeddelande
Vårblommande lökar som tulpan, krokus och påskliljor innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Det visar en ny granskning från Naturskyddsföreningen, som publiceras idag. Värst var tulpanlökarna där 7 av 7 undersökta lökar innehöll skadliga bekämpningsmedel. Bäst för miljön var de ekologiska lökarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum