Naturskyddsföreningen

Nej till Shein och Temu på klädbytardag

Dela

På lördag är det dags för Naturskyddsföreningens årliga nationella klädbytardag. Att förlänga klädernas livslängd är en viktig klimatinsats. En nyhet i år är att plagg och accessoarer från Shein och Temu är portförbjudna.

– Äntligen är det dags för vår stora klädbytardag då mängder med plagg byter ägare. Det finns ett stort intresse för second hand hos svenskarna, och på klädbytardagen är det helt gratis att uppgradera sin garderob. Vi uppmuntrar samtidigt alla att enbart köpa max 5 nyproducerade plagg per år, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Att förlänga klädernas livslängd genom att byta dem på en klädbytardag är en viktig miljöinsats eftersom den ökande textilproduktionen leder till stora miljöproblem vad gäller såväl klimatutsläpp som spridning av miljögifter, mikroplaster och dumpning av avfall.

Tillverkningen av kläder kräver enorma mängder vatten, material och energi, vilket belastar klimatet och miljön. För att producera tyg till ett par vanliga jeans går det åt ca 5 000 liter vatten och 1,2 kilo kemikalier. Dessutom skapas 25 kilo avfall vid tillverkningen. Textil är ett av de material som släpper ut mest koldioxid per kilo producerat material.

Faktum är att det redan finns tillräckligt med kläder för att täcka behoven för sex generationer framåt, samtidigt som tre av fem svenskar tycker att de äger för mycket kläder.

En nyhet på årets klädbytardagar är att plagg och accessoarer från Shein och Temu är portförbjudna. Anledningen är att de kan innehålla farliga kemikalier och samt företagens bristande respekt för miljön och människors arbetsvillkor.

– Våra klädbytardagar syftar till att skapa glädje och att bidra med en insats för miljön. Då passar tyvärr inte plaggen från Shein och Temu in, eftersom de kan innehålla höga nivåer av farliga kemikalier. Dessutom är plaggen ofta av mycket dålig kvalitet och sådana kläder har ingen plats i ett hållbart samhälle, säger Beatrice Rindevall.

80 procent av klädernas klimatpåverkan är kopplad till tillverkningsfasen. Om man fördubblar ett plaggs livslängd halveras klimatpåverkan. Att byta kläder med andra är ett av flera sätt att låta kläderna leva länge. Laga, ändra och skänka till insamling är andra sätt.

Här hittar du hela listan på klädbytardagar runtom i Sverige:

Fakta: Så stor blev besparingen vid Sveriges största klädbytardag 2024

2024 deltog 14 000 personer vid vårens 139 klädbytarevent Sverige. Hela 65 000 klädesplagg fick en ny ägare! Förutsatt att 50 procent av de bytta plaggen ersatte nytillverkade innebar det en besparing* för miljön i form av vatten, koldioxidutsläpp och kemikalier på:

  • 40 000 m3 vatten - motsvarar 16 stora simbassänger
  • 26 ton kemikalier - lika mycket som 4 elefanter väger
  • 194 ton koldioxid - motsvarar 38 varv runt jorden i en svensk genomsnittsbil

Kontakter


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye