Tidningsutgivarna

Ny studie visar hur nyhetskonsumtionen stärker demokratin

Dela

En färsk studie från SOM-institutet visar dagstidningarnas och andra redaktionella mediers stora betydelse för att demokratin ska fungera och stå stark.
– Nyhetskonsumtionen inte bara stärker medborgarnas politiska kunskap och samhällsengagemang, den tycks också öka valdeltagandet och medborgarnas nöjdhet med hur demokratin fungerar generellt, säger Johan Taubert, vd på Tidningsutgivarna (TU).

Med anledning av Pressfrihetens dag den 3 maj presenterar Tidningsutgivarna (TU) idag en ny undersökning där TU gett SOM-institutet i uppdrag att utifrån befintliga data i sina årligen återkommande undersökningar studera nyhetskonsumtionens betydelse för demokratin. Resultaten visar på tydliga samband:

  • Lokaltidningen är särskilt betydelsefull för yngre vuxnas (18–39 år) intresse för politik på kommunnivå. 58 procent av dem som läser lokaltidningen uppger att de är politiskt intresserade, bland dem som inte läser tidningen är siffran 36 procent.
  • Bland 18–39-åringar som regelbundet läser lokaltidningen är andelen som känner till en specifik lokalpolitiker dubbelt så stor (40 procent), jämfört med dem som sällan eller aldrig tar del av lokala morgontidningar (19 procent).
  • 80 procent av de regelbundna nyhetsanvändarna tar ställning i frågor som rör hur kommunstyrelsen sköter sitt arbete, och hur väl offentlig service, sjukvård, grundskola och äldreomsorg fungerar i den egna kommunen. Bland sällananvändarna är siffran 66 procent. 
  • Bland dem som tar del av storstädernas morgontidningar och nationella nyhetsmedier uppger 10 procent fler (92%) att de röstade i senaste riksdagsvalet jämfört med dem som sällan eller aldrig tar del av dessa medier.


Studien visar hur viktig nyhetskonsumtionen är för att upprätthålla medborgarnas politiska intresse och engagemang, men också förtroendet för demokratin.

Nyhetskonsumenter har lättare att förstå politiska frågor och är mer nöjda med demokratin i Sverige. Med tanke på detta är det bekymmersamt att medan 90 procent av de i åldern 50-65 år är regelbundna nyhetskonsumenter, är motsvarande siffra i åldern 18-39 endast 71 procent, säger Johan Taubert.


SOM-institutet är en oberoende undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet, grundad 1986. Rapporten ”Nyhetsanvändningens betydelse för demokratin” bygger på data från de senaste tre årens nationella SOM-undersökning, samt SOM-institutets västsvenska undersökning och SOM-undersökningen i Göteborg. Hela rapporten finns att ladda ner här.

Kontakter

Länkar

Om Tidningsutgivarna

Följ oss gärna på LinkedIn!

Tidningsutgivarna (TU) är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle. Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Besöksadress: Sveavägen 33, 2 tr. Tel: +46 8 692 46 00. info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

Följ Tidningsutgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tidningsutgivarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye