Ny metod ska upptäcka utsläpp av växthusgasen metan
Metan är en av de mest kraftfulla växthusgaserna i atmosfären. I ett nytt projekt ska Mittuniversitetets forskningscenter FSCN och STC ta fram en metod för att upptäcka och uppskatta mängden utsläpp vid avfallshantering, biogasproduktion, jordbruk och återställning av våtmarker.

Genom att utveckla och testa nya sensorer och avancerad teknologi vill projektet MEQAL (Methane Quantization and Localization) bidra till att minska växthuseffekten genom att identifiera och lokalisera oavsiktliga metanutsläpp, som ofta är svåra att upptäcka.
− Metan är en av de mest potenta växthusgaserna och spelar en stor roll i klimatförändringarna. Därför är det avgörande att vi utvecklar nya sätt att upptäcka och hantera metanutsläpp för att motverka den globala uppvärmningen, säger Göran Thungström, docent i elektronik vid FSCN Research Center, och projektledare för MEQAL.
Samarbete för effektiva metoder
FSCN Research Center och STC Research Center genomför projektet i samarbete med två finska partners, University of Oulu och Lapplands universitet. Samarbetet mellan Mittuniversitetet och de finska forskningsinstitutionerna bidrar till att utveckla effektiva metoder. Genom att kombinera svensk och finsk spetskompetens kan projektet dra nytta av olika forskningsmiljöer, tekniska plattformar och testbäddar, vilket ökar möjligheten att skapa hållbara lösningar.
Tester kommer att genomföras på flera olika platser för att testa och verifiera de utvecklade sensorerna. Bland annat planeras tester vid Sundsvalls Energis anläggning, där sopor förbränns för att utvinna energi. Andra testområden inkluderar finska Rovaniemi och andra partners som Ragn-Sells AB.
− En viktig del i vårt arbete är att utveckla teknologier som gör det möjligt att lokalisera och kvantifiera metanutsläpp på ett exakt sätt. Vi vill inte bara upptäcka att metan släpps ut, utan också kunna identifiera exakt var läckaget sker så att man kan åtgärda det, förklarar Göran Thungström.
En del i projektet är användandet av en hyperkänslig optisk kamera som ska användas för att visuellt identifiera metanutsläpp genom att upptäcka värmestrålning eller andra tecken. Projektet ska också undersöka om en fjärrstyrd "sniffer rover" kan hjälpa till att upptäcka exakt var utsläppen sker.
Hoppas på framtida tillämpningar
Metoden som utvecklas riktar sig till aktörer inom avfallshantering, biogasproduktion, jordbruk och återställning av våtmarker. Genom att effektivt kunna identifiera metanutsläpp kan projektet spela en viktig roll för att minska utsläppen av växthusgaser och bidra till en hållbar utveckling.
En långsiktig ambition är att bidra till att ett innovationsnätverk för hela värdekedjan för metanhantering skapas - från mätningstjänster och sensorutvecklare till myndigheter och standardiseringsorgan på EU-nivå. Det kan då bana väg för att projektets resultat också tas om hand och blir produkter som når marknaden.
MEQAL-projektet kommer att pågå i tre år med en budget på 13 miljoner kronor och finansieras till en stor del av EU genom Interreg Aurora. I projektet finns också flera företagspartners som Ragn Sells AB, SensAir AB, MidDec Scandinavia AB och Aeromon Oy.
− Företagens engagemang är avgörande för att testerna ska spegla verkliga behov i industrin och skapa lösningar som kan användas praktiskt för att upptäcka metanutsläpp, säger Göran Thungström.
Kontaktperson:
Göran Thungström, docent i elektronik vid FSCN Research Center, och projektledare för MEQAL, 010-142 88 05, goran.thungstrom@miun.se
Nyckelord
Kontakter
PressfunktionenMittuniversitetet
press@miun.seRonney WickzellPresskommunikatör
Tel:070-389 77 72ronney.wickzell@miun.seOm Mittuniversitetet
Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.
Följ Mittuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet
Den internationella forskarskolan dubbleras i utökad satsning10.6.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Mittuniversitetets internationella forskarskola utökas nu med nya samarbeten med åtta universitet från fyra världsdelar. Åtta doktorander ska rekryteras för forskningsprojekt kring industriell omvandling och satsningen finansieras av KK-stiftelsen som beviljat ytterligare drygt 15 miljoner kronor.
Varför lyckas vissa pojkar sämre i skolan – och vad kan göras åt det?9.6.2025 11:12:35 CEST | Pressmeddelande
Lärare spelar en nyckelroll i hur pojkar utvecklas i skolan. Det är ett av resultaten som forskaren Ingela Stenberg presenterar i sin nya avhandling. Hon har studerat vad som påverkar pojkars skolvardag och lärande och landat i fyra, centrala insikter.
Silversmide och insektslarver leder till doktorshattar4.6.2025 07:54:11 CEST | Pressmeddelande
Fyra framstående yrkespersoner blir nya hedersdoktorer på Mittuniversitetet. Kvartetten består av en internationellt erkänd silversmed, en professor i traumaforskning, en tidigare prorektor vid Mitthögskolan och en forskningschef som bland annat intresserat sig för insektslarver.
Vill du hjälpa till att ta fram framtidens mensskydd?28.5.2025 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
På forskningscentret FSCN vid Mittuniversitetet utvecklas ett nytt mensskydd som är snällt mot både kropp och miljö. Nu söker forskarna menstruerande personer mellan 20–40 år som vill testa tampongen – framtagen för att hålla längre och belasta miljön mindre än dagens alternativ.
Ny AI-forskning ska hjälpa tandvården kalla patienter i rätt tid13.5.2025 12:30:41 CEST | Pressmeddelande
Har du svårt att få tid hos tandvården på grund av tandläkarbrist? Nu startar ett nytt forskningsprojekt med siktet inställt på att tandvården med hjälp av AI ska kalla patienter till undersökning i rätt tid och förhindra tandproblem som kräver mer omfattande tandvård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum