Hundras med kluven nos kan ge ledtrådar till gomspalt hos människor
Det är fortfarande oklart varför vissa barn föds med läpp- och gomspalt, men en ny studie tyder på att en viktig pusselbit kan finnas hos en ovanlig hundras.

Ett internationellt forskarlag har identifierat en genmutation som ligger bakom den tudelade nosen hos rasen catalburun – eller turkisk jakthund – en ras som anses ha ett exceptionellt luktsinne. Resultaten som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Genome Research, visar att en mutation i genen PDFGRA orsakar rasens speciella utseende.
Peter Savolainen, professor på KTH i Stockholm och expert på hundars genetik, menar att fynden kan ha bäring även på människor.
Tidigare forskning har visat att PDFGRA spelar en central roll i embryonalutvecklingen hos möss – specifikt för att sammanfoga näsans och munhålans halvor. Det gör genen särskilt intressant även i sökandet efter orsaker till liknande missbildningar hos människor.
- Det finns flera genetiska och miljömässiga orsaker till orofaciala spalter hos människor, men den här studien ger en ny ledtråd till en möjlig faktor, säger Peter Savolainen.
Forskarna fann att en muterad variant av PDFGRA även ligger bakom tudelade nosmissbildningar hos andra hundraser. Dessutom identifierades två mutationer i en annan gen, LCORL, som påverkar om en hund utvecklas till en stor eller liten ras.
Studien är resultatet av ett brett samarbete mellan KTH, U.S. National Human Genome Research Institute, University of Ankara, Afyon Kocatepe University och University of Selcuk i Turkiet, Utrecht University i Nederländerna, Helsingfors universitet och Folkhälsans forskningscentrum i Finland, Cornell University i Ithaca, New York, och Embark Veterinary i Boston, Massachusetts.
Peter Savolainen betonar att aveln hos hundaraser med begränsad genpool – särskilt de mer inavlade raserna – gör dem till ett ovärderligt verktyg för att hitta den genetiska orsaken till mänskliga sjukdomar.
- Hos människor finns det helt enkelt för mycket genetisk variation, vilket gör det svårt att identifiera exakt vilken genetisk mutation som orsakar en specifik sjukdom.
För mer information kontakta:
Peter Savolainen, professor KTH, tel. 08-790 98 65, savo@kth.se
Kontakter
Therese Elmgren
Tel:08-790 64 00press@kth.seBilder

KTH är Sveriges största och äldsta tekniska universitet. Forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi. På KTH finns studenter och forskare från hela världen.
KTH:s fem campus i Stockholmsregionen samlar över 13 000 heltidsstudenter, över 1 500 doktorander och 4 000 anställda. Mer om KTH: https://www.kth.se/om/fakta
Följ KTH
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från KTH
AI oftast roligare - men mänsklig humor vinner i längden4.6.2025 14:26:37 CEST | Pressmeddelande
En ny studie tyder på att AI kan göra roligare mem än vad människor kan. Men mänsklig kreativitet är fortfarande avgörande för att skapa humoristiskt innehåll som fungerar på djupet.
Modell visar hur elfordonstillverkare kan minska beroendet av sällsynta jordartsmetaller21.5.2025 11:35:28 CEST | Pressmeddelande
Tillgången på sällsynta jordartsmetaller är osäker och priserna stiger. Men elfordonstillverkare skulle kunna minska sina materialbehov med nästan 15 procent genom att återtillverka och återanvända komponenter. Det visar en nyligen genomförd studie från forskare vid KTH.
AI kan hjälpa veterinärer att tolka hästars kroppsspråk9.4.2025 10:16:03 CEST | Pressmeddelande
Forskare använder AI för att minska kommunikationsklyftan mellan häst och människa. Genom att kombinera 3D-rörelseanalys och maskininlärning utvecklar forskare ett nytt modelleringssystem som kan ge veterinärer ett kraftfullt verktyg för att tolka hästars kroppsspråk – en nyckel till att upptäcka både fysiska och beteendemässiga problem.
Nytt nationellt initiativ integrerar forskning och sjukvård4.4.2025 11:54:01 CEST | Pressmeddelande
Ett nytt banbrytande nationellt initiativ, Precision Omics Initiative Sweden, PROMISE, ska koppla samman forskning med hälso- och sjukvård och etablera Sverige som världsledande inom datadriven precisionsmedicin. Den vetenskapliga visionen publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine.
Expert i katastrofmedicin får KTH:s stora pris 20243.10.2024 09:44:31 CEST | Pressmeddelande
Johan von Schreeb får KTH:s stora pris för sina insatser som minskar lidandet i världen. Han är katastrofdoktorn och samordnaren som ofta är med de första hjälpteamen på plats i kris- och krigsdrabbade områden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum