Ny undersökning: Unga tvivlar på samhällets förmåga att hantera psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa förväntas bli den största folkhälsoutmaningen inom fem år. Många unga undviker att prata om hur de mår av rädsla för vilka begränsningar det kan medföra i livet. Dessutom tvivlar unga på att samhället kan ge det stöd som de behöver. En ny rapport från Röda Korset och Röda Korsets Ungdomsförbund belyser effekterna av att unga som mår psykiskt dåligt ofta möts av långa köer, brist på förståelse och känslan av att stå ensamma.

Rapporten bygger på en riksrepresentativ undersökning bland unga i åldrarna 18–27 år. Den visar att 53 procent sällan eller aldrig pratar om sitt psykiska mående. Bland unga män är siffran så hög som 67 procent. Samtidigt uppger bara 15 procent av de unga att de har förtroende för samhällets förmåga att hantera ungas psykiska ohälsa.
-Undersökningen borde vara en stark varningssignal till våra beslutsfattare. Unga uppfattar idag samhällets stöd som otillräckligt - och att ingen kommer kunna hjälpa dem. Det får stora konsekvenser för varje individ men bidrar också till ett förtroendegap mot samhället i stort. Nu måste vi lyssna på deras erfarenheter och göra dem delaktiga i arbetet framåt för att främja psykisk hälsa, säger Li Nester, förbundsordförande Röda Korsets Ungdomsförbund
Stigmat kring psykisk ohälsa är fortfarande starkt. Många unga är rädda att det ska påverka deras möjligheter att få jobb, bostad, vänner eller ens bli lyssnade på i vården. Det leder till självcensur – att man håller tyst för att skydda sig själv, och i värsta fall undviker att söka hjälp.
För unga är vänner oftast det viktigaste stödet, men även där finns kunskapsluckor. Nära hälften vet inte hur de ska hjälpa en vän som mår dåligt – och unga män är särskilt osäkra. Få vänder sig till professionellt stöd: endast tre procent använder en stödlinje eller chatt.
– Många unga vet vad man ska göra vid feber, men inte vid oro eller ångest. Det måste ändras. Vi behöver prata mer om psykisk hälsa – i vardagen, i skolan och på nätet. Röda Korset har i satsningen ”Hur mår du?” tillsammans med unga tagit fram material om hur man kan prata om psykisk hälsa och hur man kan hjälpa varandra att må bättre. Med vårt lokala arbete i kommuner och stadsdelar kan vi, som en del av civilsamhället, vara en trygg plats i vardagen säger Ulrika Wickman, avdelningschef för Hälsa och vård på Röda Korset.
Unga som beskriver sin situation som socioekonomiskt utsatt är särskilt sårbara. De upplever i högre grad ensamhet, oro för framtiden och bristande tillgång till stöd. Röda Korset efterlyser därför riktade insatser, stärkt lågtröskelstöd och att unga själva får vara delaktiga i lösningarna.
Från Röda Korsets och Röda Korsets ungdomsförbunds erfarenheter av globalt arbete med psykisk ohälsa och vårt lokala arbete med unga i Sverige vill vi tillsammans lyfta fyra viktiga rekommendationer:
1. Stärk det förebyggande arbetet. Hjälpen måste finnas där unga finns – i skolan, på fritiden, online.
2. Rikta resurser till de mest utsatta. Särskilt unga i socioekonomisk utsatthet och unga män måste prioriteras.
3. Tydliggör ansvarsfördelningen. Det måste vara tydligt vem som fångar upp den som inte passar in i vårdens mallar.
4. Gör unga delaktiga. Låt dem vara med och forma stödet. Då träffar det rätt.
Nyckelord
Kontakter
Kontaktpersoner:
Anna Karin Wallberg, Presskontakt, Röda Korset
Telefon: 070- 243 22 74
anna.karin.wallberg@redcross.se
Sara Tingström, kommunikatör, Röda Korsets Ungdomsförbund
Telefon: 070-273 74 38
sara.tingstrom@redcross.se
Röda Korsets pressjour
Tel:08-452 48 20Dokument
Länkar
Följ Röda korset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Röda korset
Världens finaste medalj till tre svenska fältsjuksköterskor12.6.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vartannat år delar Internationella rödakorskommittén (ICRC) ut Florence Nightingale-medaljen, den högsta internationella utmärkelsen en sjuksköterska kan få. Medaljen belönar exceptionellt mod i områden drabbade av väpnad konflikt och/eller katastrof, innovativt ledarskap och initiativ inom folkhälsoområdet, och pionjärinsatser inom sjuksköterskeutbildningen och praktik. Bland 2025 års pristagare finns de svenska sjuksköterskorna Karin Levenby Bovy, Monika Hörling och Theresia Lyshöj Landiech.
Matutdelningen hos Röda Korset har mer än fördubblats på ett år10.6.2025 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Allt fler människor söker hjälp hos Röda Korset för att klara vardagen. I en ny rapport framgår att antalet besökare till organisationens fem största stödverksamheter, Röda Korsets hus, har ökat med över 50 procent på ett år, och behovet av mat har mer än fördubblats.
Ny vårdförmedling i Göteborg ska stärka vården för papperslösa4.6.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Svenska Röda Korset och Rosengrenska Stiftelsen har under våren 2025 inlett ett femårigt idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Västra Götalandsregionen. En ny vårdförmedling ska säkerställa att personer som vistas i Sverige utan tillstånd får tillgång till den vård de har laglig rätt till. Samarbetet mellan civilsamhället och regionen kring denna målgrupp är det första i sitt slag i Sverige.
Frilansjournalisten Per Elinder Liljas vinner Röda Korsets journalistpris 2025 för reportage om elbilarnas mörka baksida14.5.2025 11:14:02 CEST | Pressmeddelande
Röda Korsets journalistpris som belönar en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige, tillfaller i år Per Elinder Lijas. Den vinnande reportageserien har publicerats i Sveriges Natur, Svenska Dagbladet, TV4 och Arbetet.
Rekordmörkt år för civila och hjälparbetare – men stödet för krigets lagar är starkt7.5.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det är ett rekordmörkt år för hjälparbetare. Sjukvård attackeras, humanitär personal dödas och hindras från att utföra sitt livräddande arbete. Samtidigt visar en ny opinionsmätning från Indikator, gjord på uppdrag av Svenska Röda Korset, att stödet för krigets lagar är starkt bland svenskarna. Men undersökningen blottlägger också oroande attityder, där en betydande andel anser att nästan vad som helst är tillåtet i krig om det leder till seger, och nära tre av tio svenskar är oroliga för krig i Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum