Rekordstort intresse bland unga att testa ingenjörsyrket
Intresset att testa på ingenjörsyrket genom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) praktikprogram Tekniksprånget har aldrig varit större. Antalet unika sökande till höstens praktik har ökat med 33 procent jämfört med samma period förra året, som var det tidigare rekordet.

– Sverige behöver fler ingenjörer, och det är därför oerhört glädjande att se att rekordmånga ungdomar nu vill praktisera som ingenjörer genom Tekniksprånget. Inte minst eftersom vi vet att majoriteten av ungdomarna tar steget och läser vidare till ingenjör efter avslutad praktik, säger Sylvia Schwaag Serger, vd för IVA.
Antalet sökande har ökat med 33 procent
Det totala antalet sökande till höstens omgång av Tekniksprånget är 3329, vilket är en ökning med 33 procent jämfört med samma period förra året, som var det förra rekordet. Ungdomarna har i genomsnitt gjort 6 ansökningar var, vilket är fler än förra hösten. Av de sökande var totalt 40 procent kvinnor, och 17 procent av de sökande utgjordes av gymnasieekonomer, en ny målgrupp för Tekniksprånget sedan hösten 2024.
– Det är fantastiskt med så många teknikintresserade unga och extra roligt att så många ekonomer sökt. Praktiken gör att fler ungdomar mer konkret förstår vilka möjligheter en ingenjörsutbildning ger, säger Helena Lind, verksamhetsansvarig för Tekniksprånget.

Topp 10: Arbetsgivare med flest ansökningar inför HT25
- Ericsson AB
- AB Volvo
- AFRY AB
- Atlas Copco Industrial Technique AB
- Skanska Sverige AB
- Karolinska Universitetssjukhuset
- Marshall Group AB (publ)
- Mycronic AB
- Sandvik AB
- Stockholms Stad
Fakta om Tekniksprånget
Tekniksprånget erbjuder unga vuxna ingenjörspraktik i fyra månader hos arbetsgivare runt om i hela landet. Programmet drivs av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Praktiken erbjuds två gånger per år – en gång på hösten och våren. De som kan söka är mellan 18–21 år och har alla slutfört naturvetenskaps-, teknik- eller ekonomiprogrammet i gymnasieskolan. I höst finns det totalt 431 praktikplatser hos 163 arbetsgivare. Läs mer om Tekniksprånget här
Tekniksprånget får fler unga att vilja läsa till ingenjör, visar den senaste uppföljningen. Inför praktiken är 59 procent tveksamma till att påbörja högre tekniska studier - efter genomförd praktik läser 70 procent till ingenjör. Tekniksprånget får också fler kvinnor att välja en teknisk karriär. Läs mer om uppföljningen här
Nyckelord
Kontakter
Per AnderssonPressansvarigKungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Tel:072-071 39 73per.andersson@iva.seBilder

Om oss
I över 100 år har Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) varit en mötesplats för Sveriges framtid. IVA samlar kompetens och erfarenhet från cirka 1 300 invalda akademiledamöter och 250 företag. Vi bygger broar mellan näringsliv, offentlig verksamhet, akademi och politik. IVA driver på vetenskaplig grund en saklig debatt inom flera samhällsviktiga områden.
IVA är ett lättillgängligt expertorgan fristående från enskilda intressen, ideologier och partipolitik. Vi tror på och verkar för människans förmåga att bidra positivt till samhället genom teknisk och ekonomisk vetenskap.
Följ Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Pressinbjudan: Totalförsvar, näringsliv och grön omställning - målkonflikter i Arktis3.6.2025 08:45:00 CEST | Pressinbjudan
IVA Nord arrangerar 12 juni ett symposium i Luleå kring målkonflikter mellan totalförsvar och näringsliv i Arktis, med fokus på säkerhetssituationen i regionen. Flera experter, inklusive professorer och ledande chefer, deltar. Anmälan senast 10 juni till per.andersson@iva.se. Symposiet diskuterar Arktis geostrategiska betydelse och aktuella militära behov.
Kompetensbrist hotar Sveriges entreprenörskap19.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bristen på ingenjörer och STEM-kompetens är en stor utmaning för entreprenörer. Det visar en ny kunskapsöversikt från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, som föreslår flera insatser för att förbättra kompetensförsörjningen och stödja entreprenörers möjligheter att skala upp verksamheter.
Tekniksprånget ger fler ingenjörer30.4.2025 06:31:15 CEST | Pressmeddelande
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVAs) Tekniksprånget får fler unga att vilja läsa till ingenjör, det visar en ny uppföljning som IVA gjort med data från SCB. Inför praktiken är 59 procent tveksamma till att påbörja högre tekniska studier men efter genomförd praktik läser 70 procent till ingenjör. Uppföljningen visar också att examensfrekvensen är 16 procentenheter högre jämfört med övriga ingenjörstudenter. Praktikprogrammet har drivits av IVA sedan 2012, i syfte att inspirera fler att välja en högre teknisk utbildning.
Pressinbjudan: En ny världs(o)ordning: hur ska Europa klara utmaningarna?15.4.2025 09:38:07 CEST | Pressinbjudan
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien bjuder in medier till ett seminarium med fokus på vad EU och Sverige behöver göra i den nya världs(o)ordningen. Experter från akademi, näringsliv och politik diskuterar hur EU och Sverige kan navigera i en tid när värderingar och samarbeten utmanas.
Så kan Sverige få bättre utväxling av kunskapsbaserade tillgångar8.4.2025 09:32:04 CEST | Pressmeddelande
I en tid där den globala konkurrensen ökar, är det avgörande att Sverige tar väl hand om patent, upphovsrätt, varumärken och andra kunskapsbaserade tillgångar. Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) föreslår därför att regeringen tar initiativ till att utveckla en nationell strategi och handlingsplan för kunskapsbaserade tillgångar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum