Skräpet hotar livet i naturen
Skräp i naturen orsakar varje år allvarliga skador på både vilda och tama djur i Sverige. Fåglar, fiskar, kor, hundar och insekter är bara några av de djurarter som drabbas hårt. Problemen omfattar allt från kvävning och inre skador till förgiftning och död. Den 22 maj uppmärksammas den biologiska mångfaldens dag, ett tillfälle att belysa hur nedskräpning hotar djurlivet och hela ekosystem.

Vanliga skräp som plastpåsar, fimpar, aluminiumburkar och glasflaskor utgör en stor fara för djur som trasslar in sig, skär sig, eller får i sig skräpet i tron att det är föda.
– Skräp hör inte hemma någonstans i naturen. Varje liten åtgärd, som att ta med sitt skräp hem eller säga ifrån när någon slänger något, hjälper djuren att överleva, säger Anna Ehn, sakkunnig inom område natur på Håll Sverige Rent.
Fåglar och fiskar påverkas av plasten i havet
Forskning visar att över 800 arter som lever i eller nära vatten påverkas negativt av skräpet i haven. Fåglar är särskilt utsatta. De fastnar i fiskelinor, plastband eller snören från ballonger. Många fåglar förväxlar plastbitar och fimpar med mat, vilket kan leda till att deras matsmältningssystem skadas. I vissa fall svälter fåglarna ihjäl då magarna är fulla – med plast. Forskare förutspår att 99 procent av alla sjöfåglar kommer att ha ätit plast år 2050.
Även fiskar påverkas. Mikroplaster i haven tas upp av fiskar och påverkar deras tillväxt och reproduktion. Förlorade fiskeredskap fortsätter dessutom att fånga fisk långt efter att de tappats, vilket orsakar långvarigt lidande.
Kvarglömda burkar blir en fälla för insekter och andra smådjur
Forskning visar att även småskräp kan ha stor påverkan på djurlivet. En studie från Polen visar att det i hälften av de burkar och flaskor som hittades i naturen fanns döda ryggradslösa djur, däribland insekter och snäckor. I ett enskilt kärl hittades hela 735 döda individer.
Även igelkottar, som ofta letar mat i slängda förpackningar, riskerar att fastna eller skadas allvarligt av skräp.
Kor drabbas via fodret
Skräp som hamnar på åkrar är ännu ett exempel på ett allvarligt problem. När gräs och hö skördas till djurfoder kan plastförpackningar, aluminiumburkar eller glassplitter följa med i maskinen. När kor får i sig vassa föremål kan det orsaka inre skador, förgiftning eller blockeringar i matsmältningen. I vissa fall krävs nödslakt.
Hundar förgiftas och skadas
Även husdjur drabbas av nedskräpningen. Hundar som tuggar i sig fimpar eller snus riskerar nikotinförgiftning. Andra typer av skräp, som trasiga glasflaskor eller metallburkar, kan skära upp tassarna. Plastbitar som sväljs kan orsaka tarmvred eller andra inre skador.
Vanliga skräp i naturen och på stränder
Håll Sverige Rent har mätt nedskräpningen i naturområden tillsammans med olika aktörer runt om i landet sedan 2018.
– Människors nedskräpningsbeteende följer tyvärr ofta med även i skyddade naturområden såsom naturreservat och nationalparker. Spår av beteendet märks tydligt längs med vandringsleder och på rastplatser, säger Anna Ehn.
Vanliga skräp i de naturområden som undersökts är fimpar, snus, toalettpapper samt förpackningar från godis, snacks och glass. Även påsklämmor, sugrör och våtservetter är skräptyper som hittas i naturområdena.
På svenska stränder längs Västkusten står plast för 99 % av allt skräp som hittats, vilket bidrar till spridning av mikroplaster. Vanligast är plastfragment, snören från fiskeutrustning och förpackningar från chips och godis. Det visar de strandmätningar som Håll Sverige Rent utfört på uppdrag av Havs- och Vattenmyndigheten under 2024.
Fem sätt att hjälpa till:
- Släng alltid ditt skräp i en papperskorg eller ta med det hem
- Plocka upp skräp du ser i naturen
- Undvik onödig engångsplast som riskerar att bli skräp
- Gå på flask- och burkjakt – panta det du hittar!
- Tänk på att även småskräp som fimpar och snus ska slängas i papperskorgen, inte på marken.
Nyckelord
Kontakter
Anna EhnSakkunnig område NaturHåll Sverige Rent
Tel:070-723 72 40anna.ehn@hsr.seCecilia LiedbergPR-ansvarigHåll Sverige Rent
Tel:076-807 03 25cecilia.liedberg@hsr.seBilder

Om oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Skräphjältar: 374 ton skräp borta tack vare barnen i Skräpplockardagarna11.6.2025 11:15:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents stora kampanj Skräpplockardagarna är slut för den här gången. I år deltog 664 462 personer, varav 572 464 barn, i det som är Sveriges största miljöaktion för unga. Nästan vart tredje barn i åldern 1–16 år har varit med. De kommuner som engagerade högst andel barn var Arjeplog, Vaxholm och Malå. Sett till län var Gävleborg bäst i landet på engagemang. Flest till antal var de i Stockholm. Tillsammans har deltagarna sett till att 374 ton skräp rensats bort från vår natur.
Fiskestädardagen – ny satsning för renare fiskevatten10.6.2025 13:10:00 CEST | Pressmeddelande
Den 14 juni är det premiär för Fiskestädardagen – en ny rikstäckande ideell städdag där sport- och fritidsfiskare går samman för att rensa sjöar och vattendrag från förlorade fiskeredskap och annat skräp. Initiativet kommer från B8Shield i samarbete med Håll Sverige Rent och iFiske.
Havet svämmar över av skräp – nu uppmanas alla svenskar agera på Världshavsdagen4.6.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Den svenska kusten svämmar över av skräp. Längs Bohuskusten spolas motsvarande fem badkar skräp i land varje timme, varje dag, året runt. Nästan allt är plast. Den 8 juni infaller FN:s internationella Världshavsdagen – en dag då havets välmående uppmärksammas världen över. I Sverige uppmanar Stiftelsen Håll Sverige Rent alla att plocka skräp för att skydda våra hav.
Skräpdyk i Stockholms Ström på Världshavsdagen 8 juni – på jakt efter förlorade fiskeredskap3.6.2025 09:10:00 CEST | Pressmeddelande
Söndagen den 8 juni infaller FN:s internationella Världshavsdag – en dag då havens välmående uppmärksammas världen över. Inom EU-projektet Re:Fish, som leds av Håll Sverige Rent, arrangeras under dagen ett spännande skräpdyk i Stockholms Ström med fokus på att samla in förlorade fiskeredskap. Allmänhet och media bjuds nu in att delta.
Skräpiga firanden med ballonger och plastkonfetti trots förbud28.5.2025 09:10:00 CEST | Pressmeddelande
Skolavslutningar och studentfiranden står för dörren, men firandet riskerar att lämna skräpiga spår i naturen. Trots att det sedan 30 april 2022 är förbjudet att använda plastkonfetti utomhus, visar Håll Sverige Rents mätningar att plastkonfetti fortfarande är vanligt förekommande. Samtidigt ökar också mängden ballongskräp på stränder längs Västerhavet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum