TETRA PAK® ÖPPNAR NYTT UTVECKLINGSCENTER FÖR LIVSMEDELSTEKNIK
Pilotanläggningen kommer både minska investeringsrisker och hjälpa producenter att snabbare nå ut på marknaden med högkvalitativa, konkurrenskraftiga fermenteringsbaserade produkter

Lund, Sverige, 16 juni 2025 – Tetra Pak® New Food Technology Development Centre har öppnat i Karlshamn, Sverige, och står redo att hjälpa producenter av fermenterade livsmedelsprodukter att utveckla sina processer, effektivt definiera utrustningsbehov och minimera investeringsrisker. Med skräddarsytt stöd från experter får producenter möjlighet att ta sina livsmedel från prototyp till produktion.
Pilotanläggningen New Food är en del av det ekosystem för produktutveckling som Tetra Pak erbjuder till kunder av alla storlekar – från nystartade och växande företag som utvecklar sina nyckelprodukter till etablerade livsmedels- och dryckesföretag som utforskar nya produktkategorier.
I takt med att det blir allt svårare att säkra investeringar i sektorn för nya livsmedel är kommersiell lönsamhet viktigare än någonsin. Med hjälp av gedigen expertis inom maskiner, teknik och produktutveckling, som kan anpassas efter producentens specifika behov, hjälper det nya centrumet för teknikutveckling till att lösa utmaningarna med att skala upp produktionen och snabbare nå lönsamhet. Oavsett om fermentering används för att skapa funktionella ingredienser eller för att utveckla en produkts slutanvändning, till exempel ersättningsprodukter för kött- och fisk, kan experterna på Tetra Pak® New Food Technology Development Centre stötta livsmedelsproducenter i deras utvecklingsmål.
En stab av högkvalificerade bioteknik- och livsmedelsteknologer, laboratorietekniker och experter på linjelösningar samarbetar med livsmedelsproducenter för att designa, köra och analysera tester som är anpassade till kundens unika mikroorganism och önskade produktionsresultat. Detta resulterar i skräddarsydda, effektiva processer och en produktionslinjedesign som minskar kostnaderna och ökar potentiella vinster.
Den officiella invigningen hölls den 13 juni då bandet klipptes av Charles Brand, Vice VD för Processing Solutions & Equipment på Tetra Pak. Deltagarna fick en rundtur i anläggningen, testade de produkter som redan är under utveckling och lärde sig mer om centrets möjligheter.
Livsmedelsproducenter som arbetar med centrets experter kan välja mellan två program som är utformade för att fungera som testramverk eller välja ut enskilda tester för en skräddarsydd lösning. Programmet för skalbar drift och processutvärdering riktar sig till företag som är redo att ta steget från produktion i labbskala till pilotproduktion eller som eftersöker effektivare metoder för storskalig produktion. Programmet för utvärdering och analys av nyckeltal hjälper företag med etablerade produktionsprocesser att optimera eller anpassa produktens prestanda.
Centrets anpassningsbara uppbyggnad gör det möjligt för kunderna att utforma anpassade produktionslinjer, vilket minskar både kapital- och driftskostnader. Till skillnad från komplexa biotillverkningssystem är dessa lösningar utformade specifikt för livsmedelsproduktion – effektiva, rätt dimensionerade och skalbara.
Genom att testa både uppströms- och nedströmsprocesser kan producenter utveckla flexibla och framtidssäkrade uppställningar som växer med deras verksamheter. Till exempel kan kunderna hitta en optimal passform som balanserar pris, produktprestanda och driftskostnader genom att göra direkta jämförelser av olika tekniker för skörd.
Genom Technology Development Centre kan producenter också samarbeta med Tetra Paks andra produktutvecklingsanläggningar i Lund för att uppnå önskade livsmedelsegenskaper, testa olika produktutformningar, utveckla sina varumärken eller produktidentiteter och skapa effektiva marknadsstrategier. Det nära samarbetet kan förkorta ledtider för produkter att nå marknaden och förbättra processeffektiviteten.
Charles Brand, Vice VD för Processing Solutions & Equipment på Tetra Pak:
"I en tid då andra i branschen skalar ned, går vi framåt – och Tetra Pak® New Food Technology Development Centre är vårt hittills starkaste åtagande inom fermenteringsbaserade livsmedel. Vi tror att man behöver utveckla nya livsmedelskällor för att kunna försörja en växande befolkning, men vi förstår också att uppskalning av nya livsmedelsprodukter för många producenter innebär att ge sig in i det okända – och det är just det vi är starka på.
Vi kan mat. Vi kan maskiner och teknik. Med vår långa erfarenhet av livsmedelsproduktion och vårt nätverk av utvecklingscenter hjälper vi nystartade företag inom livsmedelsområdet att gå från prototyper till fungerande produktionslinjer. Livsmedelsinnovation ska inte ses som något visionärt långt in i framtiden – det handlar om praktiska lösningar som kan sätta mat på butikshyllorna världen över, redan idag.”
Kontakter
Madeleine PerssonPR kontakt i SverigeGeelmuyden Kiese
Tel:+46730620534madeleine.persson@gknordic.comBilder
Följ Tetra Pak
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tetra Pak
Tetra Pak lanserar världens första pappersbaserade barriär för juiceförpackningar10.12.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Tetra Pak, i samarbete med García Carrión, presenterade idag den första pappersbaserade barriärteknologin för juiceförpackningar. Denna innovation inom hållbara livsmedelsförpackningslösningar markerar ett betydande steg mot att minska beroendet av fossilbaserade material. Det nya förpackningsmaterialet lanseras nu på flera marknader.
Tetra Pak förvärvar Bioreactors.net för att accelerera lösningar inom New Food2.12.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Tetra Pak Processing Equipment SIA har förvärvat Bioreactors.net, ett Lettlandsbaserat företag med nära tre decenniers erfarenhet av att designa och tillverka bioreaktorsystem.
Tetra Pak lanserar integrerat värmepumpssystem som minskar energianvändningen med upp till 77%26.11.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Nya Tetra Pak® Integrated Heat Pump System kombinerar värme och kyla i pastöriseringsprocessen och kan sänka energiförbrukningen med upp till 77% och minska CO₂-utsläpp och driftkostnader
Tetra Pak banar väg för solrosprotein inom livsmedels- och dryckesindustrin19.11.2025 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Den mångsidiga ingrediensen öppnar upp för produktinnovation inom växtbaserade och funktionella livsmedels- och dryckeskategorier
Tetra Pak och Artek Solutions i samarbete för att utveckla cirkulära lösningar med PolyAl12.11.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Tetra Pak har inlett ett samarbete med det svenska företaget Artek Solutions för att utforska nya användningsområden för PolyAl – det plast- och aluminiummaterial som återvinns från dryckeskartonger. Målet är att skapa högpresterande industriella produkter med lång livslängd genom att kombinera PolyAl med andra återvunna material.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum


