Branschtrender, hållbarhet och teknik i fokus på globalt glassmöte i Århus

Dela

I början av juni samlades över 100 deltagare från 35 länder på Tetra Paks utvecklingscenter i Århus, Danmark för ett internationellt möte med fokus på glassproduktion. Under dagarna diskuterades förändrade konsumentbeteenden, teknikutveckling och hållbarhetsaspekter kopplade till både produkt och produktion.

Glass med körsbär
Glass med körsbär

Glass är för många en enkel självklar del av vardagen, men tillverkningen är faktiskt tekniskt krävande. För att utveckla nya produkter krävs både förståelse för receptur och tillgång till rätt processutrustning. I Højbjerg, strax utanför Århus, erbjuder Tetra Paks utvecklingscenter en miljö där producenter – från mindre aktörer till etablerade varumärken – kan testa och förfina sina idéer i semi-industriell skala.

– Här går det att simulera verkliga produktionsförhållanden i mindre omfattning, vilket hjälper producenter att utvärdera koncept innan de tas vidare. Att över hälften av världens glass tillverkas med hjälp av vår utrustning ger oss ett ansvar att ligga i framkant, både tekniskt och när det gäller att förstå marknaden, säger Ida Svensson, Director Portfolio & Capabilities Food Solutions på Tetra Pak.

Ett genomgående tema under mötet i juni var förändrade konsumtionsmönster. Mindre portioner blir allt vanligare, ofta utifrån hälsoaspekter eller prisnivå. Samtidigt ökar efterfrågan på glass med särskilda egenskaper – som högt proteininnehåll eller törstsläckande alternativ för varmare klimat. För tillverkare innebär det behov av större flexibilitet i både utveckling och produktion.

Parallellt pågår arbete för att göra produktionen mer resurseffektiv. Energi- och vattenförbrukning samt minskat spill är frågor som många aktörer prioriterar, både för att minska sina kostnader och sin klimatpåverkan.

– Det är tydligt att intresset för förbättringar inom energi- och vattenförbrukning ökar, oavsett marknad, säger Ida.

Deltagarna fick även ta del av seminarier som belyste frågor som smakutveckling, förändrade konsumentkrav och miljömässig påverkan. Dessutom lyftes möjligheterna till uppgradering och digitalisering – vilket var särskilt intressant för de som arbetar med äldre utrustning från före 1996. Det blev en chans att diskutera hur erfarenhet och beprövade lösningar kan kombineras med nya digitala verktyg och insiktsdriven utveckling.

Framtidens glass är växtbaserad 

  • Växtbaserade glassalternativ håller på att bli en självklar del av sortimentet hos både stora och små producenter
  • Nästan 30 procent av alla nya glasslanseringar redan är växtbaserade, med råvaror som kokos, havre, vita bönor och cashew
  • Övergången från mejeri till växtbaserat ofta kan göras med mindre justeringar i befintlig linje

Visste du även att…?

  • Mer än hälften av all dessertglass och alla glasspinnar som tillverkas globalt produceras med utrustning från Tetra Pak.
  • Tetra Pak tillhandahåller världens mest högkapacitativa produktionslinje, kapabel att producera 1 000 000 glasspinnar under ett dygn.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ida Svensson, Director Portfolio & Capabilities Food Solutions på Tetra Pak
Ida Svensson, Director Portfolio & Capabilities Food Solutions på Tetra Pak
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Följ Tetra Pak

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tetra Pak

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye