Branschtrender, hållbarhet och teknik i fokus på globalt glassmöte i Århus
I början av juni samlades över 100 deltagare från 35 länder på Tetra Paks utvecklingscenter i Århus, Danmark för ett internationellt möte med fokus på glassproduktion. Under dagarna diskuterades förändrade konsumentbeteenden, teknikutveckling och hållbarhetsaspekter kopplade till både produkt och produktion.

Glass är för många en enkel självklar del av vardagen, men tillverkningen är faktiskt tekniskt krävande. För att utveckla nya produkter krävs både förståelse för receptur och tillgång till rätt processutrustning. I Højbjerg, strax utanför Århus, erbjuder Tetra Paks utvecklingscenter en miljö där producenter – från mindre aktörer till etablerade varumärken – kan testa och förfina sina idéer i semi-industriell skala.
– Här går det att simulera verkliga produktionsförhållanden i mindre omfattning, vilket hjälper producenter att utvärdera koncept innan de tas vidare. Att över hälften av världens glass tillverkas med hjälp av vår utrustning ger oss ett ansvar att ligga i framkant, både tekniskt och när det gäller att förstå marknaden, säger Ida Svensson, Director Portfolio & Capabilities Food Solutions på Tetra Pak.
Ett genomgående tema under mötet i juni var förändrade konsumtionsmönster. Mindre portioner blir allt vanligare, ofta utifrån hälsoaspekter eller prisnivå. Samtidigt ökar efterfrågan på glass med särskilda egenskaper – som högt proteininnehåll eller törstsläckande alternativ för varmare klimat. För tillverkare innebär det behov av större flexibilitet i både utveckling och produktion.
Parallellt pågår arbete för att göra produktionen mer resurseffektiv. Energi- och vattenförbrukning samt minskat spill är frågor som många aktörer prioriterar, både för att minska sina kostnader och sin klimatpåverkan.
– Det är tydligt att intresset för förbättringar inom energi- och vattenförbrukning ökar, oavsett marknad, säger Ida.
Deltagarna fick även ta del av seminarier som belyste frågor som smakutveckling, förändrade konsumentkrav och miljömässig påverkan. Dessutom lyftes möjligheterna till uppgradering och digitalisering – vilket var särskilt intressant för de som arbetar med äldre utrustning från före 1996. Det blev en chans att diskutera hur erfarenhet och beprövade lösningar kan kombineras med nya digitala verktyg och insiktsdriven utveckling.
Framtidens glass är växtbaserad
- Växtbaserade glassalternativ håller på att bli en självklar del av sortimentet hos både stora och små producenter
- Nästan 30 procent av alla nya glasslanseringar redan är växtbaserade, med råvaror som kokos, havre, vita bönor och cashew
- Övergången från mejeri till växtbaserat ofta kan göras med mindre justeringar i befintlig linje
Visste du även att…?
- Mer än hälften av all dessertglass och alla glasspinnar som tillverkas globalt produceras med utrustning från Tetra Pak.
- Tetra Pak tillhandahåller världens mest högkapacitativa produktionslinje, kapabel att producera 1 000 000 glasspinnar under ett dygn.
Nyckelord
Kontakter
Madeleine PerssonPR kontakt i SverigeGeelmuyden Kiese
Tel:+46730620534madeleine.persson@gknordic.comBilder


Följ Tetra Pak
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tetra Pak
Tetra Pak lanserar världens första pappersbaserade barriär för juiceförpackningar10.12.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Tetra Pak, i samarbete med García Carrión, presenterade idag den första pappersbaserade barriärteknologin för juiceförpackningar. Denna innovation inom hållbara livsmedelsförpackningslösningar markerar ett betydande steg mot att minska beroendet av fossilbaserade material. Det nya förpackningsmaterialet lanseras nu på flera marknader.
Tetra Pak förvärvar Bioreactors.net för att accelerera lösningar inom New Food2.12.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Tetra Pak Processing Equipment SIA har förvärvat Bioreactors.net, ett Lettlandsbaserat företag med nära tre decenniers erfarenhet av att designa och tillverka bioreaktorsystem.
Tetra Pak lanserar integrerat värmepumpssystem som minskar energianvändningen med upp till 77%26.11.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Nya Tetra Pak® Integrated Heat Pump System kombinerar värme och kyla i pastöriseringsprocessen och kan sänka energiförbrukningen med upp till 77% och minska CO₂-utsläpp och driftkostnader
Tetra Pak banar väg för solrosprotein inom livsmedels- och dryckesindustrin19.11.2025 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Den mångsidiga ingrediensen öppnar upp för produktinnovation inom växtbaserade och funktionella livsmedels- och dryckeskategorier
Tetra Pak och Artek Solutions i samarbete för att utveckla cirkulära lösningar med PolyAl12.11.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Tetra Pak har inlett ett samarbete med det svenska företaget Artek Solutions för att utforska nya användningsområden för PolyAl – det plast- och aluminiummaterial som återvinns från dryckeskartonger. Målet är att skapa högpresterande industriella produkter med lång livslängd genom att kombinera PolyAl med andra återvunna material.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum