Ny måltidsupplevelse – smaka på Örebro läns kulturella kraftfält
I höst får några av länets mest levande kulturmiljöer en helt ny smakprofil. Det är studenter på Restaurang – och hotellhögskolan i Grythyttan som under ledning av kocken och hedersdoktorn Paul Svensson kommer att skapa måltidsupplevelser som speglar platsernas själ och historia.

De ”kulturella kraftfälten” är platser i Örebro län där kulturliv och lokalt engagemang lockar besökare. Genom ett unikt samarbete mellan Region Örebro län, kocken Paul Svensson och studenter på Restaurang – och hotellhögskolan i Grythyttan, får nu de kulturella kraftfälten inspirera till nya måltidsupplevelser.
– Det ska bli spännande att se vilka maträtter som platserna kan inspirera till, säger Mirja Mattsson utvecklingsledare inom Kultur och ideell sektor på Region Örebro län.
Skräddarsydda maträtter
Studenterna kommer att skapa maträtterna genom att undersöka platsens historia, ekosystem, primärproduktion, entreprenörer och cirkulära system. På så vis kan de skapa skräddarsydda måltidsupplevelser.
– Men hjälp av det här arbetssättet kan de komma fram till något helgjutet och genomtänkt – och som genomsyras av deras egen passion, säger Paul Svensson.
En del av ett större koncept
Arbetssättet har växt fram i ett samarbete mellan kocken Paul Svensson och läraren Annika Göran Rodell under sex år. Ett exempel på en ny maträtt är ”Toast Hällefors” gjord på odlade snäckor från ett samarbete med Hällefors kommun.
– Studenterna har också skapat innovativa rätter som ekollonbiff, getkorv, bidrönar-krustad och lindfröglass. Vi får se vad de kulturella kraftfälten kan inspirera till, säger Annika Göran Rodell.
Hänsyn till platsens förutsättningar
Många av de kulturella kraftfälten har publik verksamhet som teater, opera och museiverksamhet. En viktig del av arbetet blir därför att ta hänsyn till vilka aktörer som finns på platsen och hur rätterna kan leva vidare på det kulturella kraftfältet.
– Efterfrågan av det autentiska ökar. Vi söker genuina och unika upplevelser på en plats. Därför är det värdefullt att aktörer på platsen har möjlighet att fortsätta att tillaga sina signaturrätter när studenterna går vidare ut i arbetslivet. Det här är viktigt för både vår motståndskraft och för en hållbar platsutveckling i länet, säger Linda Gustafsson, utvecklingsledare för turism på Region Örebro län.
Fakta om projektet:
- De kulturella kraftfälten i Örebro län är Tived, Lerbäck, Hällabrottet/Kvarntorp, Frövifors, Stadra, Hjulsjöbygden, Skäret, Ställbergs gruva. Se kartan här: Kulturella kraftfält - Karta (regionorebrolan.se)
- Några av platserna kommer att få nya rätter genom samarbetet, som sker på uppdrag från Region Örebro län.
- På Restaurang – och hotellhögskolan vid Örebro universitet finns två program, Kock och måltidskreatör samt Sommelier och måltidskreatör.
- Under det tredje året läser studenterna en kurs som handlar om att utveckla hållbara och innovativa måltidsupplevelser utifrån en plats.
Nyckelord
Kontakter
Annika Göran Rodell, Restaurang – och hotellhögskolan i Grythyttan
E-post: annika.goran-rodell@oru.se
Tel: 070 -333 41 48
Mirja Mattsson, Region Örebro län
E-post: mirja.mattsson@regionorebrolan.se
Tel: 072-083 70 17
Linda Gustafsson , Region Örebro län
E-post: linda.gustafsson2@regionorebrolan.se
Tel: 072- 085 00 61
Anna LorentzonKommunikatör
Tel:019 302118Tel:0737 621943anna.lorentzon@oru.seBilder





Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 17 000 studenter, 80 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI, robotik och cybersäkerhet, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
AI-förordning i EU riskerar tappa legitimitet9.12.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Andrew Leyden, rättsvetare vid Örebro universitet, har i en studie granskat EU:s AI-förordning som bygger på tekniska standarder. – Traditionella frågor om rättssäkerhet, ansvar och demokratisk legitimitet får en ny betydelse när tekniska standarder fungerar som ett slags privat lagstiftning, säger han.
Presentation får fler att välja vegetarisk mat3.12.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Pannbiff med lök och potatis är en svensk klassiker, men utan pannbiffen blir det inte mycket kvar av måltiden. Ansung Kim forskar vid Örebro universitet om hur kött kan ersättas i måltider.
Studie ger hopp om behandling mot mag- och tarmbesvär2.12.2025 10:09:22 CET | Pressmeddelande
Forskare vid Örebro universitet har tagit ett viktigt steg framåt i förståelsen av tarmsjukdomen IBS. För första gången har man kunnat visa, direkt i människans tarm, att smörsyra kan stärka tarmen. Studien ger nytt hopp om framtida behandlingar för de dagliga besvär som drabbar hundratusentals svenskar. – Vi såg en lucka i forskningen: man hade visat effekter i cellstudier och djurförsök, men den direkta påverkan i människans tarm var mindre utforskad, säger Rebecca Wall, forskare i mikrobiologi vid Örebro universitet.
Mindre mångfald och mer nationalism i svensk mediapolitik1.12.2025 10:07:24 CET | Pressmeddelande
Styrningen av public service har blivit en politisk stridsfråga, enligt en ny studie från Örebro universitet. – Vi ser ett tydligt skifte där jämställdhet och mångfald tonas ned samtidigt som uppdraget blir mer nationalistiskt, säger professor Maria Jansson.
Ny AI-teknik kan ge snabb och säker demensdiagnos27.11.2025 07:54:16 CET | Pressmeddelande
Forskare vid Örebro universitet har varit med och utvecklat två nya AI-modeller som kan analysera hjärnans elektriska aktivitet och med mycket hög träffsäkerhet skilja mellan friska personer och patienter med demenssjukdomar som Alzheimer. – Tidig diagnos är avgörande för att kunna sätta in proaktiva åtgärder som bromsar sjukdomsutvecklingen och förbättrar patientens livskvalitet, säger Muhammad Hanif, forskare i informatik vid Örebro universitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum