Lantbrukarnas Riksförbund

LRF om Jordbruksverkets rapport: “Sverige kan producera mer – men det kräver rätt förutsättningar”

Dela

I dag presenterar Jordbruksverket sitt förslag till nya mål för svensk livsmedelsproduktion – med sikte på en ökad och miljömässigt hållbar produktion fram till 2035, och delmål för 2030. Rapporten visar att det svenska jordbruket har goda möjligheter att öka produktionen av både växt- och djurprodukter, och utgör ett viktigt underlag i arbetet med att förverkliga regeringens livsmedelsstrategi.

Vi delar Jordbruksverkets bedömning att växtproduktionen kan stärkas, men är förvånade över den låga ambitionsnivån rörande animalieproduktionen, säger Mikaela Johnsson, LRFs vice ordförande.
Vi delar Jordbruksverkets bedömning att växtproduktionen kan stärkas, men är förvånade över den låga ambitionsnivån rörande animalieproduktionen, säger Mikaela Johnsson, LRFs vice ordförande. Foto Kate Gabor. Inga restiktioner

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) välkomnar förslaget och menar att det är ett viktigt steg mot att förverkliga livsmedelsstrategins mål om ökad svensk produktion.

"Det är mycket bra att Jordbruksverket presenterar ett genomarbetat förslag om produktionsmöjligheterna i jordbruket. Särskilt värdefullt är att rapporten är nedbruten på olika produktgrupper och konkret visar hur produktionen kan utvecklas fram till 2035. Nu gäller det att skapa förutsättningarna som gör det möjligt för svenska lantbrukare att faktiskt producera mer". Säger Mikaela Johnsson, vice ordförande i LRF.

Samtidigt ser LRF att potentialen är mycket större än vad rapporten visar, särskilt för kött och mjölk. Den svenska konsumtionen är i dag tydligt beroende av importerade produkter – något som skulle kunna minska genom ökad inhemsk produktion.

"Vi delar Jordbruksverkets bedömning att växtproduktionen kan stärkas, men är förvånade över den låga ambitionsnivån rörande animalieproduktionen. Här finns potential, vilja och förmåga att växa, men det kräver att företagen har ekonomi att investera. Utan lönsamhet blir det ingen tillväxt i svensk livsmedelsproduktion och i dagsläget är läget utmanande för viktiga delar av jordbruket genom låga marknadspriser för spannmål". Säger Mikaela Johnsson.

LRF:s egna beräkningar visar i likhet med Jordbruksverkets att den svenska livsmedelsproduktionen kan öka betydligt – givet rätt politiska och ekonomiska förutsättningar. LRF framhåller att ökad livsmedelsproduktion i Sverige ger flera samhällsnyttor: stärkt beredskap, fler arbetstillfällen och minskade klimatavtryck globalt, eftersom svenska lantbrukare ligger långt framme i hållbara produktionsmetoder.

"Mat handlar inte bara om mättnad, utan också om trygghet. Det vi äter i vardagen vill vi kunna äta när världen omkring oss gungar. Sverige kan producera mer, men vi måste skapa rätt förutsättningar". Avslutar Mikaela Johnsson.

Bakgrund
Regeringen gav i april 2025 Jordbruksverket i uppdrag att föreslå hur målet i livsmedelsstrategin – att öka svensk livsmedelsproduktion – kan konkretiseras. Rapporten anger nu mål i form av försörjningsgrad för olika produktgrupper till 2035, med delmål för 2030.

LRF har deltagit i arbetet och gjort egna beräkningar över möjlig produktionsökning i jordbruket. Bedömningen visar att produktionen i flera grenar kan öka med mellan 10 och 40 procent – om politiken skapar stabila villkor, minskar regelkrångel och möjliggör investeringar i produktion och förädling.

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Om oss

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.

LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Svag lönsamhet bromsar investeringar1.12.2025 05:52:00 CET | Pressmeddelande

Konjunkturen för gröna näringar försvagas med stora skillnader mellan branscherna under fjärde kvartalet 2025 (100,7 jmf 109,1 Q4 2024). Det samlade indexet faller, drivet av fortsatt nedgång inom växtodling och ett kraftigt ras inom skogsbruket. Samtidigt står animalieproduktionen stark, medan trädgårdsnäringen och förädlingssektorn uppvisar stabilitet. Kvartalet präglas av stora skillnader mellan branscherna, från rekordlåg lönsamhet till fortsatt starka positioner. LRF gröna näringslivsindex för fjärde kvartalet 2025 visar på att nödvändigheten att få till politiska beslut i närtid för att lantbruket ska kunna producera mer.

Rapportsläpp: Svensk livsmedelsproduktion kan öka med 40 procent – men det krävs flera politiska beslut för att stärka Sveriges beredskap26.11.2025 09:24:12 CET | Pressmeddelande

LRF presenterar idag rapporten ”Vi gör jobbet – ge oss förutsättningarna!”, som visar att svensk livsmedelsproduktion kan öka med upp till 40 procent. Samtidigt kan lant- och skogsbruket leverera över 50 TWh ny förnybar energi, stärka den biologiska mångfalden och bidra till en mer robust beredskap över hela landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye