Solna stad

450 nya bostäder och förskola i Huvudsta

Dela

Nya bostadskvarter med 450 lägenheter, LSS-bostäder och förskola byggs i Huvudsta, vid entrén till Solna från sydväst. Samtidigt utvecklas Solnaverket för att möta ett växande behov av hållbar fjärrvärme. Nu går de två planförslagen ut på granskning.

Bild: AIX Arkitekter
Bild: AIX Arkitekter

Fyra nya bostadskvarter ska byggas i Huvudsta, med cirka 450 nya bostäder, LSS-bostäder och en förskola samt lokaler för butiker och service för en tryggare centrumkänsla. Tre av kvarteren uppförs längs Huvudstaleden och ett punkthus uppförs längs Alphyddevägen. Inom kvarteret längst i söder finns en högdel på elva våningar som tillsammans med Solnaverkets torn ska skapa en port in till Solna från sydväst.

– Förslaget till detaljplan har anpassats efter de synpunkter som kom in under samrådet. De nya kvarteren skapar en god inre stadsstruktur och bidrar dessutom som bullerskydd för befintlig bebyggelse, säger Torsten Svenonius, byggnadsnämndens ordförande, Solna stad.

Närhet till tunnelbana, grönområde och stränder

De nya kvarteren byggs i ett område med närhet till två tunnelbanestationer, Huvudsta och Solna strand, men också tillgång till grönområden och stränder. Utöver garage under de nya husen kommer en parkeringsbyggnad att uppföras för att tillgodose behovet av parkering i området.

Utveckling av hållbar fjärrvärme

Detaljplanen för bostäderna i kvarteret Huvudsta 3:1 samordnas med detaljplanen för kvarteret Krukmakaren, som rör utvecklingen av Solnaverket och den utbyggnad som ska möta det växande behovet av hållbar värme och kyla från såväl boende som företag.

Planförslag på granskning

Beslut fattades i byggnadsnämnden den 17 april 2019. Miljö- och byggnadsförvaltningen får nu i uppdrag att göra planförslagen för Huvudsta 3:1 och Krukmakaren tillgängliga för granskning, tillsammans med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild: AIX Arkitekter
Bild: AIX Arkitekter
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum