Connectathon kopplade samman vårdkedjans IT-system

Connectathon har sitt ursprung i IHE (Integrating the Healthcare Enterprise - en icke vinstdrivande internationell organisation som etablerades 1991), och är ett sätt att utifrån definierade användarfall och rekommenderade tillämpningar av t.ex. internationella standards visa och dokumentera att olika IT-system inom hälso- och sjukvården kan samverka. Praktiskt går det till så att man bjuder in till en Connectathon där leverantörer och andra är välkomna att under några dagar fysiskt koppla samman sina system och sedan visa att de uppfyller definierade användarfall och rekommendationer. IHE som internationell organisation verkar för interoperabilitet, samt stödjer och främjar användandet av internationella standards såsom DICOM och HL7.
PrehospIT har som mål att skapa förutsättningar för att på bästa sätt kunna utnyttja och utveckla eHälsa/ICT i prehospital sjukvård. Detta i sin tur resulterar i bättre akutvård, uppföljning, kvalitetssäkring och verksamhetsutveckling. En grundpelare för att åstadkomma detta är ökad semantisk och teknisk interoperabilitet mellan de IT-system som berör ambulanssjukvårdens verksamhet, och PrehospIT har här tagit fram en rekommendation. Denna bygger i huvudsak på internationella standards som NEMSIS, Snomed CT och HL7/CDA. Genom att testa i ”IHE-anda” och med en Connectathon vill projektet verifiera rekommendationen samt närma sig internationellt vedertagna modeller och metoder för att åstadkomma bred interoperabilitet.
Connectathon genomfördes på Lindholmen Science Park där alla system kopplades samman och olika på förhand definierade testfall prövades.
Semantisk och teknisk interoperabilitet är av stor vikt inom hela hälso- och sjukvården av samma skäl som inom det specifikt prehospitala – det är en förutsättning för framgångsrikt användande av ICT. Olika vägar att uppnå målet diskuteras ständigt och många olika projekt initieras. PrehospIT har på ett pragmatiskt sätt visat på hur relevanta aktörer inom ett specifikt område genom fokuserat arbeta kan nå framgång, och kan därmed tjäna som ett gott illustrationsexempel för andra initiativ på området.
Inom det prehospitala området finns nu en grund lagd baserad på den akuta prehospitala stroke-kedjan. Denna kan i nästa steg växa till att täcka hela det prehospitala området. Här är det viktigt att fortsatt samverka med nationella organisationer och aktörer t.ex. FLISA (Föreningen för Ledningsansvariga I Svensk Ambulanssjukvård), såväl i deras ansträngningar runt rekommendationer för ambulansjournaler, som i det inledda nordiska samarbetet Nordic EMS.
Connectathon var en viktig milstolpe i PrehospIT. Nu fokuseras på nästa stora steg – ett fälttest där den kliniska nyttan med bra IT-stöd i den akuta strokekedjan skall påvisas. Detta genomförs som ett fullskaligt simuleringstest där olika patientfall handläggs av olika ambulansbesättningar - med och utan samverkande IT-stöd.
Nyckelord
Kontakter
Bengt Arne SjöqvistProgramansvarig Prehospital ICT Arena
Tel:031-764 70 00bengt.arne.sjoqvist@lindholmen.seBilder
Länkar
Om

Lindholmspiren 3-5, Box 8077
402 78 Göteborg
031-764 70 00http://www.lindholmen.se
Lindholmen Science Park är en internationell samverkansmiljö för forskning, innovation och utbildning inom Transport, ICT och Media. Vi erbjuder en neutral utvecklingsmiljö där aktörer från näringsliv, akademi och samhälle tillsammans kan driva stora forsknings- och utvecklingsprojekt. Under snart 15 år har vi varit med och skapat framgångsrika samarbeten och innovationer.
Följ Lindholmen Science Park
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park
Mission 0 House säkrar femårig forskningsfinansiering och expanderar – fem lärosäten ansluter19.3.2025 09:03:00 CET | Pressmeddelande
Mission 0 House, ett unikt samarbete mellan industri och akademi med målet att eliminera växthusgasutsläpp från tillverkningsprocesser, har säkrat sin första långsiktiga forskningsfinansiering. Flera ledande företag, tillsammans med Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen), har gemensamt garanterat nästan 100 miljoner kronor för de kommande fem åren.
Transportföretag positiva till geofencing för ökad trafiksäkerhet4.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Projektet HasT som testat geofencing för att begränsa hastighetsnivåerna i Enköping har gett unik kunskap om hur digital teknik kan användas för att öka trafiksäkerheten. Det är första gången i Sverige man testat tekniken i en skala på omkring 100 fordon av olika slag och kartlagt resultaten utifrån en rad olika perspektiv.
Fem startup som kan förändra sättet att köra21.1.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En AI som föreslår en naturskön väg för din bilresa och en röstagent som låter ditt fordon beställa kaffe åt dig. De här är några av de startup som bjudits in för att ansluta till MobilityXlab och samarbeta med branschledare
Five startups that can change the way we drive21.1.2025 15:00:00 CET | Press Release
An AI that suggests a scenic route for your roadtrip and a voice agent that lets your car order coffee for you. These are some of the startups selected to join MobilityXlab and collaborate with industry leaders.
Morgondagens digitala godståg testas i Sverige24.9.2024 12:25:26 CEST | Pressmeddelande
Nu rullar det första demonstrationståget med digitalt automatkoppel på sträckan Nässjö–Göteborg. Kopplet möjliggör elektrifiering och dataöverföring mellan vagnarna. Det skapar förutsättningar för att öka säkerheten och järnvägens kapacitet samt bidrar till samhällsnytta och ökad konkurrenskraft.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum