8 av 10 vet inte vad deras pensionssparande kostar
Gör avgiften för pensionssparande till en del av hushållsbudgeten
Många hushåll ser över sina utgifter nu när den höga inflationen gör tillvaron dyrare. En utgiftspost som tyvärr ofta glöms bort är avgifterna för pensionssparandet. Till synes små skillnader i avgiften kan kosta en blivande pensionär tusentals kronor i månaden, eller miljoner i totalt kapital när det väl är dags att ta ut pensionspengarna.
- När du sätter dig och går igenom hushållsbudgeten inför hösten – ta reda på vad du betalar för ditt pensionssparande och jämför avgiften mellan olika bolag. Skrämmande få vet vad de betalar i avgift för sitt pensionssparande trots att det kan slå hårt mot deras pension. En förklaring tror jag är att avgiften inte tas ut via faktura utan i det tysta plockas av dina pensionspengar. På så sätt kan det försvinna hundratusentals kronor utan att du ens märker det, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.
De små siffrorna äter upp miljoner
En 25-åring som totalt har pensionsinbetalningar på 5 000 kronor i månaden och som sänker avgiften med en halv procent kan efter 40 år räkna med att ha en miljon kronor mer på kontot, allt annat lika. Skulle arbetslivet pågå i fem år till skulle skillnaden öka med ytterligare en halv miljon. En total skillnad på en och en halv miljon, enbart på grund av avgiften.
Fler än hälften (53 %) tycker att låga avgifter är viktigt vid valet av pensionsförvaltare. Äldre tycker att det är viktigare än yngre, trots att avgiftens storlek har störst betydelse för den som har många år kvar till pension.
Slutsatsen som Staffan Ström drar är att förvaltare måste bli bättre på att visa upp sina avgifter, och sparare måste bli bättre på att ta reda på vilken avgift de betalar. Annars finns en risk att reformer i pensionssystemet till stor del gynnar förvaltarna istället för pensionsspararna.
- Med tanke på att bara 0,5 procents högre avgift kan minska sparkapitalet med miljoner är det något som alla bör kolla upp. I slutänden handlar det om att den avkastning din pensionsförvaltare åstadkommer ska landa i ditt pensionskuvert och inte i förvaltarens fickor, säger Staffan Ström.
Fyra steg för att få koll på din avgift:
- Logga in på Minpension.se
- Klicka på ”Intjänad pension” för att se hur mycket pensionspengar du har och vem som förvaltar dem
- Kolla upp vilken avgift du betalar. Om avgiften inte syns – kontakta pensionsbolaget och kräv att få veta vad du betalar.
- Enligt Pensionsmyndigheten är en avgift på upp till 0,2 % av pensionskapitalet en låg avgift. Betalar du mer än så är det dyrt och du kan sannolikt spara stora pengar på att byta pensionsförvaltare.
Resultat från undersökningen - utdrag.
- 82 % av svenskarna mellan 25–65 år vet inte vad de betalar i avgift för sitt pensionssparande.
- Bland 25–35-åringarna svarar 90% att de inte vet vad de betalar i avgift
- Bland kvinnor 55–65 år svarar 87% att de inte vet vad de betalar i avgift
- 70% svarade att de inte vet vad de betalar för, dvs vad avgiften täcker.
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Alecta den 17–22 maj 2022. Totalt svarade 1080 personer, baserat på ett slumpmässigt urval av Sveriges befolkning mellan 25–65 år. Undersökningen är genomförd via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Detta innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen.
Undersökningen bifogas i sin helhet nedan.
Nyckelord
Kontakter
Jacob LapidusChef externkommunikation och press
Om du är försäljare, ring inte utan skicka ditt ärende via e-post.
Staffan StrömPensionsekonom
Tel:+46 70 222 97 45staffan.strom@alecta.seBilder
Dokument
Om
Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917. Vårt uppdrag är att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för både våra företags- och privatkunder. Det gör vi genom god avkastning, bra kundservice och låga kostnader. Vi förvaltar drygt 1100 miljarder kronor åt våra ägare som är 2,6 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder.
Följ Alecta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Alecta
Marie Litezings ny chef för avdelning Kund15.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Marie Litezings blir ny chef för avdelning Kund inom Alecta. Hon kommer att ingå i Alectas företagsledning, och har tidigare varit chef för Försäkring inom AMF. Alecta har även rekryterat ny chef för internrevision.
Alecta sänker konsolideringsintervallets övre gräns till 170 procent.13.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Alectas styrelse har beslutat om att ändra konsolideringspolicyn i den förmånsbestämda pensionen ITP 2. Den övre gränsen för när överskott kan betalas ut till företagskunderna sänks till 170 procent från 175 procent samtidigt som aktieandelen i den förmånsbestämda pensionens normalportfölj sänks till 30 procent från 35 procent.
Alecta höjer utbetalningarna av tjänstepension med 1,6 procent för 563 000 pensionärer8.11.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Alectas styrelse har beslutat höja de förmånsbestämda pensionerna med 1,6 procent för 2025, motsvarande inflationen det senaste året. Totalt innebär det att 10 miljarder kronor fördelas ut till 1,5 miljoner kunder.
Alecta fortsätter med premiereduktioner som sänker svenska företags pensionskostnader8.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Alectas styrelse har för 2025 beslutat om en premiereduktion för förmånsbestämd ålders- och familjepension med 25 procent, samt att fortsätta ge premiereduktioner för riskförsäkringar.
Ny studie: Fler fattigyngre än fattigpensionärer25.10.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Fler yngre än äldre har låga inkomster och det är gifta personer snarare än ensamstående som är överrepresenterade bland de med lägst inkomst efter skatt. Det visar siffror från Statistikmyndigheten SCB som Alecta analyserat som en del av pensionsbolagets årliga undersökning om pensionärernas ekonomiska situation.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum