Biometria

AI effektiviserar svensk virkesmätning

Dela

Biometria har börjat använda AI (Artificiell Intelligens) som en del av mätningsprocessen av skogsråvara. Lösningen, som är utvecklad tillsammans med Forefront Consulting i samarbete med Microsoft, mäter virkestravar i bilder. Det är ett första steg mot helautomatisk mätning vid Biometrias fjärrmätningsanläggningar.

Ai-lösning som automatiskt ritar in travens höjd och vedens medellängd.
Ai-lösning som automatiskt ritar in travens höjd och vedens medellängd.

− Vårt mål är en helautomatiserad mätning och med den här implementeringen är vi en bit på väg. AI och dataanalys blir en alltmer central del av vår verksamhet eftersom vi har tillgång till en stor mängd data. Den potential vi ser med AI inom svensk skogsnäring innebär stora möjligheter till effektivisering av virkesmätningen, men också till innovation, säger Magnus Hedin, chef för Utveckling och IT vid Biometria.

Genom att använda maskininlärning har en modell tränats att känna igen och identifiera virkestravar i bilder. Maskininlärningsmodellen har tränats på 150 000 bilder där virkesmätare manuellt ritat in travens höjd och längd. Modellen har sedan tränats på att göra samma sak som virkesmätarna, det vill säga själv rita in travens höjd och vedens medellängd. Tidiga utvärderingar visade att modellen presterade lika bra, eller till och med något bättre, än virkesmätarnas genomsnitt vid mätning av dessa mått.

− Vi har jobbat i ett virtuellt team och kombinerat Biometrias verksamhetskunskap med vår tekniska kompetens inom AI. För att utveckla modellen tränade vi ett ”Convolutional Neural Net”, en typ av neuralt nätverk som används när data består av bilder. För att snabba upp träningsprocessen använde vi en teknik där man återanvänder delar av ett neuralt nätverk som är tränad på annan data, och så tränar man en mindre del av nätverket på relevant, det vill säga Biometrias, data. Teamet har sedan tagit resultatet vidare från denna AI-modell för att arbeta mot målet med helautomatisering, säger Agneta Lund, affärsområdeschef Analytics vid Forefront Consulting.

Biometria redovisar årligen drygt 85 miljoner ton virke. För att lösa implementeringen och utmaningen med stora datamängder har en Microsoftbaserad Azure-miljö använts.

− Samarbetet med Biometria och Forefront är en viktig del av Microsofts satsning inom svensk skogsnäring. Lösningen för virkesmätning är ett tydligt exempel på hur vi med vår plattform kan främja nya digitala arbetssätt samt underlätta snabb hållbar innovation, säger Krister Sundquist, ansvarig för svensk skogsnäring på Microsoft Sverige.

Modellen, som i dagsläget finns i drift på tre mätplatser, har typgodkänts av VMK (Virkesmätningskontroll) och implementerades hos Biometria under januari i år. Teamet fortsätter nu med en löpande utrullning och förbättring av modellen. Bland annat har en omträning skett på 800 000 bilder. Modellen används som stöd för virkesmätarna vid travmätning av virke på distans med en effektivare mätningsprocess som resultat.

För mer information:
Ulrika Sten, kommunikationschef
Biometria
Tel: 070-757 64 54
E-post: ulrika.sten@biometria.se

Agneta Lund, affärsområdeschef Analytics
Forefront Consulting
Tel: 0702-744 976
E-post: agneta.lund@forefront.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ai-lösning som automatiskt ritar in travens höjd och vedens medellängd.
Ai-lösning som automatiskt ritar in travens höjd och vedens medellängd.
Ladda ned bild

Om

Biometria
Dragarbrunnsgatan 35
753 20 Uppsala

010-228 50 00https://www.biometria.se/

Biometria verkar som en opartisk och medlemsägd aktör inom svensk skogsnäring med uppgift att stödja och utveckla virkeshandel, logistik och produktion på virkesmarknaden. Vi erbjuder tjänster för digitalisering och automatisering av virkesflödet och virkeshandeln, och har även långsiktiga samarbeten med forskningsinstitut och universitet.

Vi genomför opartisk mätning av det virke som flödar mellan skog och industri så att alla skogsägare kan vara trygga i sina virkesaffärer. Genom detta arbete erbjuder vi en plattform med standardiserad och kvalitetssäkrad information som vi själva och andra aktörer kan bygga nya moderna tjänster på.

Vi är verksamma i hela Sverige, med huvudkontor i Uppsala. Av Biometrias närmare 900 medarbetare arbetar cirka 600 med virkesmätning.

Följ Biometria

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Biometria

Framgångsrik etablering av skogligt datalabb23.9.2021 15:01:41 CEST | Pressmeddelande

En ny arena för branschsamverkan kring innovation inom skogsnäringen har sett dagens ljus. Ett datalabb har permanent etablerats inom Biometria Labs efter ett framgångsrikt initialt projekt. Datalabbet möjliggör att data från avverkning, transport, inmätning och uppföljning sätts samman och används på ett enklare sätt då allt finns tillgängligt från en plats. Resultatet har skapat en möjlighet att accelerera arbetet med datadriven innovation och få fram nya tjänster och produkter inom skogsnäringen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum