AI-projekt ska möta klimatutmaningen
Satsningen handlar om att vidareutveckla forskningsidéer och kunskap som kan leda till att AI används för att minska utsläppen av växthusgaser, men även för att anpassa samhället till de klimatförändringar som inte går att förhindra. I projekten samarbetar bland andra universitet och företag där forskning och expertis inom AI möts.
Ett exempel är ett projekt som drivs av Swerim AB där AI ska användas för förbättrad reglering av överskottsgaser vid ståltillverkning. Det ska leda till ökad användning av gaserna för fjärrvärme och därigenom bidra till minskad stödeldning av olja i kraftvärmeverk, något som minskar utsläppen av växthusgaser.
Ett annat projekt som leds av Hushållningssällskapet Skåne ska använda AI och de stora mängder data som samlas in av modern jordbruksutrusning för att optimera grödtillväxt inom jordbruket på ett sätt som är bra för klimatet, men även för produktiviteten i jordbruket.
Ett tredje exempel är ett projekt som leds av Umeå universitet som ska stödja anpassning när det gäller folkhälsa till smittsamma sjukdomsrisker till följd av klimatförändringarna. Det görs genom att utveckla klimatbaserade algoritmer och beslutsfattande verktyg, bland annat för potentiella säsongsmässiga klimatkänsliga mönster av covid-19.
Följande projekt får finansiering med sammanlagt 50 miljoner kronor:
- Klimat-AI-Infektion-Anpassning (CLAIRE), Umeå universitet
- Jordbruk och AI i klimatets tjänst, Hushållningssällskapen Service AB
- En smart digital plattform för hantering av Cyanotoxinrisk i dricksvattenförsörjning (DiCyano), Lunds universitet
- AI för hållbar matproduktion från odling till gaffel, Mälardalens högskola
- AI-baserad bild- och textanalys genom citizen sensing för förbättrade varningar för extremt väder och dess effekter, Linköpings universitet
- SnowSat-en AI-strategi för effektiv vattenkraftproduktion, Uppsala universitet
- EnVisA - Energivisualisering med artificiell intelligens, Swerim AB
- Avancerad modellering av molnåterkopplingar och klimatförändringar med AI: Implikationer för alternativ energi, Lunds universitet
En ny omgång av utlysningen AI i klimatets tjänst planeras att öppna under 2021.
För mer information:
Thomas Bergendorff, 08-473 30 07, thomas.bergendorff@vinnova.se
Nyckelord
Kontakter
Daniel Holmbergpressekreterare
Tel:08-4733100daniel.holmberg@vinnova.seLänkar
Om
Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet. Vårt uppdrag är att stärka Sveriges innovationsförmåga för att bidra till hållbar tillväxt. Vi skapar möjligheter och drivkrafter för organisationer att arbeta tillsammans för att möta viktiga samhällsutmaningar. Varje år satsar Vinnova ungefär tre miljarder kronor på forskning och innovation.
Följ Vinnova
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vinnova
174 insatser för ökad konkurrenskraft7.11.2024 08:23:34 CET | Pressmeddelande
Sveriges stora innovationssatsning Impact Innovation ger resultat. Nu startar 174 insatser för omställning och grön tillväxt. Det genom innovationer inom banbrytande teknik- och samhällsutveckling. Tillsammans investerar staten och insatsernas aktörer 200 miljoner kronor.
Sverige behöver en ambitiös teknikpolitik31.10.2024 12:10:00 CET | Pressmeddelande
Sverige behöver en ambitiös teknikpolitik för att klara framtidens konkurrenskraft, säkerhet och för att ställa om till ett hållbart samhälle. Det skriver Vinnova i en rapport till regeringen och pekar ut sex teknikområden som bör prioriteras.
Vinnova etablerar närvaro i Singapore23.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vinnova etablerar närvaro i Singapore för att stärka banden mellan innovativa företag och forskningsmiljöer i Sverige och Singapore. Singapore är ett regionalt centrum och ett viktigt innovationsland inom flera strategiska och banbrytande tekniker.
Pressinbjudan: Start för Impact Innovation - Sveriges innovationssatsning för 2030-talet8.3.2024 08:56:19 CET | Pressmeddelande
Impact Innovation är Sveriges stora innovationssatsning för 2030-talet som ska öka takten i den gröna omställningen och stärka vår internationella konkurrenskraft. Torsdag 14 mars presenteras de första programmen inom satsningen på Kulturhuset i Stockholm.
Första programmen inom Impact Innovation - Sveriges innovationssatsning för 2030-talet27.2.2024 12:59:17 CET | Pressmeddelande
Impact Innovation är Sveriges stora innovationssatsning för 2030-talet som ska öka takten i den gröna omställningen och stärka vår internationella konkurrenskraft. Nu är det klart med de första fem programmen som får finansiering.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum