AI Sweden inleder unikt samarbete mellan industri och offentlig sektor för att locka internationella AI-talanger till Sverige

Dela

Det råder global brist på kompetens inom artificiell intelligens (AI). Flera länder i världen tävlar nu om att knyta till sig de vassaste AI-talangerna. För att stärka Sveriges attraktionskraft inom området startar AI Sweden tillsammans med tre partnerorganisationer talangprogrammet Eye for AI.

Källa: Unsplash
Källa: Unsplash

Studier visar att länder som tar till sig AI kraftigt ökar sin tillväxt. Samtidigt larmar företag i Sverige om stora svårigheter att hitta rätt kompetens. Det gäller inte minst rekrytering från utlandet, som är en nyckelfaktor för kompetensförsörjningen inom AI. För att ändra på detta har AI Sweden tillsammans med tre ledande aktörer, AstraZeneca, Zenseact och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, skapat ett 18 månader långt talangprogram för EU-medborgare. 

- Att attrahera och rekrytera talang inom AI är en stor utmaning för många organisationer. Detta drabbar självfallet enskilda företag hårt, och bromsar dessutom hela Sveriges användning av AI för en ökad välfärd och konkurrenskraft. Vi vill hitta lösningar på detta tillsammans med våra partners. Pilotprojektet Eye for AI är ett enormt spännande första kliv, som vi på sikt förväntar oss ska generera en ny generation talanger i Sverige, säger Martin Svensson, Co-Director Operations på AI Sweden.

Deltagarna i talangprogrammet roterar mellan företagen var sjätte månad, och en dag i veckan spenderas på AI Sweden då syftet är att stärka relationen mellan deltagarna, öka språkkunskaper och kulturförståelse, samt hjälpa dem in i det svenska AI-ekosystemet.

- Genom Eye for AI får Sahlgrenska chansen att rekrytera talangfulla AI-utvecklare som annars kanske inte hade sett oss som en potentiell arbetsgivare. De kommer att få jobba med intressanta AI-projekt kopplade till vårdens utmaningar och vi hoppas att de kan hjälpa oss en bit på vägen. Med Eye for AI får vi också chansen att knyta tätare samarbeten med de andra företagen, säger Cecilia Hahn Berg, utvecklingsstrateg inom life science och AI på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

- Data Science och AI har redan börjat påverka hur vi upptäcker och utvecklar läkemedel. Vi vill locka de bästa talangerna till våra strategiska forsknings- och utvecklingscentrum, inklusive Göteborg. Programmet Eye for AI är en unik möjlighet att locka de bästa tidigt i karriären”, säger Nina Mian, Head of Data Science Learning & Development in Data Sciences and AI på AstraZeneca.

För att sätta fokus på jämställdhet och mångfald i processen med att rekrytera talanger till programmet, samarbetar AI Sweden med Women in AI i Sverige. Women in AI är en global ideell tankesmedja som har till syfte att få in fler kvinnor i AI. När Women in AI i Sverige gjorde en marknadsundersökning om vad internationella talanger värderade framgick att lönen inte är det enda sättet att locka till sig talanger. Till exempel arbetsgivarens värderingar och vilka utmaningar som erbjuds värderades högre. AI Sweden vill ta vara på den enorma talang som finns runt om i världen, och visa dem fördelarna med Sverige som land och arbetsplats.

- Genom att delta i Eye for AI programmet så skapar vi en möjlighet för oss som företag att samarbeta i spännande spetsprojekt med talanger som kommer med internationella perspektiv och nya idéer. Samtidigt ger vi dessa personer möjlighet att utvecklas och bygga sina framtida karriärer här i Sverige, säger Mats Nordlund, Director of research and special projects på Zenseact.

Fakta om talangprogrammet Eye for AI

 • Sex topptalanger tas ut för perioden 2021-22 i ett pilotprogram
 • AstraZeneca, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Zenseact välkomnar talangerna under sex månader var
 • Kriterierna för deltagarna är
  - Masterexamen i Data Science/Computer Science/Machine Learning eller liknande
  - Programmeringskunskaper
  - 0-3 års relevant arbetslivserfarenhet
  - I denna pilotfas riktar sig programmet till EU medborgare
 • Full lansering av programmet sker under 2022 med ambitionen att fler företag och organisationer deltar och ett större antal topptalanger lockas till Sverige
 • Konceptet har tagits fram i samarbete med Women in AI Sweden

Om AI Sweden
AI Sweden är Sveriges nationella center för tillämpning av artificiell intelligens. Centret stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela landet. Kärnan i arbetet är att accelerera användningen av AI i Sverige med målet att stärka det svenska samhället, konkurrenskraften och öka livskvaliteten för alla människor som lever i Sverige.

Om Sahlgrenska Sjukhuset
Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) med cirka 17 000 anställda är ett av Europas största sjukhus. SU bedriver bas- och akutsjukvård för Göteborgs 700 000 invånare, specialistsjukvård för hela Västra Götalandsregionen (1,7 miljoner invånare) samt är landets centrum för viss högspecialiserad vård. SU är mycket aktiv inom forskning och innovation och har ett omfattande samarbete med Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola och näringslivet. Mer information finns på www.sahlgrenska.se

Om Zenseact
Zenseacts syfte är att göra säker och intelligent mobilitet tillgänglig för alla, överallt. Vi brinner för liv och säkerhet. Vi arbetar varje dag för att skydda liv på vägen genom att tillhandahålla en mjukvaruplattform för innovativa och säkra självkörande fordon som kommer att förändra våra samhällen för alltid. Mer information finns på www.zenseact.com.

Women in AI
Women in AI (WAI) är en ideell organisation som arbetar för jämställdhet inom AI och som gynnar det globala samhället. Vårt uppdrag är att öka kvinnlig representation och deltagande i AI. Vi är ett community-drivet initiativ som driver förändring genom olika initiativ inom utbildning, forskning samt olika evenemang. Mer information finns på www.womeninai.co.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Källa: Unsplash
Källa: Unsplash
Ladda ned bild

Om

Om AI Sweden

AI Sweden är Sveriges nationella center för artificiell intelligens. AI Sweden stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela Sverige. Målet med arbetet är att accelerera användningen av AI för att stärka Sveriges välfärd och konkurrenskraft, och att förbättra livet för alla människor som lever i Sverige.

Följ AI Sweden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AI Sweden

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum