AI Sweden

AI Sweden och partners lanserar en ny handbok om hur vi kan ställa om till informationsdriven och individanpassad vård

Dela

Den nya handboken En handbok för informationsdriven vård – Insikter från insidan syftar till att vägleda organisationer inom sjukvård och hälsa i hur de kan använda AI och datadrivna arbetssätt för att mer effektivt kunna nyttja vårdens resurser och hjälpa fler människor till bättre hälsa.

Handboken är resultatet av ett samarbete mellan AI Sweden och ett stort antal partners runtom i Sverige såsom Vinnova, Region Halland, Högskolan i Halmstad, SKR Sveriges Kommuner och Regioner samt Karolinska Universitetssjukhuset. Den är medförfattad av 13 seniora experter inom olika områden. Bland författarna återfinns Markus Lingman, överläkare, strateg och del av sjukhusledningen på Hallands Sjukhus, utnämnd till Årets AI-svensk 2020.

I handboken beskrivs beprövade lösningar som fungerar i klinisk verksamhet och som demonstrerar hur man har hanterat regelverk, personlig integritet, ledarskap med mera för att med hjälp av ett datadrivet arbete skapa värde för patienten. Handboken är baserad på erfarenheterna från vårdaktörer som redan har gått igenom denna AI-implementeringsprocess och tack vare dessa insikter slipper andra aktörer att återuppfinna hjulet genom att lära från de som har gått före och visar vägen!

- För att kunna ge den vård som våra invånare förväntar sig och bör få så behöver vi nyttja data på ett sätt som vi idag inte är vana vid. Vi behöver sträva mot förebyggande precisionssjukvård för individen och angripa sjukdomar innan de eskalerar. Denna förändring minskar både lidande och resursbehov. Men det kräver ledarskap, beslutsamhet, samordning och förmågor att förutspå risk. Det är här AI kommer in i bilden. En handbok för informationsdriven vård beskriver på ett konkret sätt hur vården kan utvecklas bland annat genom att dra fördel av AI - obligatorisk läsning för vårdpersonal så väl som beslutsfattare, säger Markus Lingman, Överläkare, Strateg och del av ledningsgruppen på Region Halland och Hallands sjukhus.

Johanna Bergman, Head of Project Portfolio på AI Sweden säger:
- AI Swedens uppdrag är att accelerera användningen av AI med målet att stärka det svenska samhället, konkurrenskraften och öka livskvaliteten för alla människor som lever här. Att transformera den svenska sjukvården så att den erbjuder en mer informationsdriven, personaliserad och skalbar vård med stöd av AI är därför ett högst angeläget strategiskt initiativ. Resultatet blir att sjukvårdens resurser effektiviseras och vårdpersonalens arbetsmiljö förbättras, vilket på sikt ger våra invånare en bättre hälsa. Handboken är ett viktigt verktyg för att nå dit!

I samband med lanseringen av den nya handboken arrangerar AI Sweden ett event den 5 oktober 2021, 08.30. Mer information och anmälan till detta kostnadsfria webinar finns på https://www.ai.se/en/events/informationsdriven-vard-insikter-fran-insidan 

Länk till digital version av handboken: https://www.ai.se/en/vardhandbok

Boken är gratis även i fysiskt format och kan efter överenskommelse hämtas upp på ett av våra kontor, hör av er till Henrik Ahlén på henrik.ahlen@ai.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

AI Sweden är Sveriges nationella center för tillämpning av artificiell intelligens. Centret stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela landet. Kärnan i arbetet är att accelerera användningen av AI i Sverige med målet att stärka det svenska samhället, konkurrenskraften och öka livskvaliteten för alla människor som lever i Sverige.

Följ AI Sweden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AI Sweden

Nationellt toppmöte om AI och demokrati i Göteborg 20-21 oktober14.10.2021 07:45:00 CEST | Pressmeddelande

Future of Democracy Summit är ett nytt, nationellt initiativ som fokuserar på frågan hur digitaliseringen och AI kan nyttjas på ett demokratiskt hållbart sätt. Den 20-21 oktober samlas beslutsfattare och experter från olika discipliner i samhället på Lindholmen Science Park i Göteborg, för att diskutera hur utveckling och konkurrenskraft kan säkras, samtidigt som medborgarnas integritet och delaktighet värnas.

Ny rapport: Artificiell intelligens krävs för att klara klimatomställningen - och Sverige kan leda utvecklingen10.2.2021 08:50:08 CET | Pressmeddelande

Klimatfrågan är vår tids stora utmaning, och ställer stora krav på att hela samhället ska ställa om. Samtidigt är artificiell intelligens (AI) ett kraftfullt verktyg för samhällsförändring - men inget samlat grepp har hittills tagits för att förstå vilket genomslag AI kan innebära för att bekämpa koldioxidutsläpp och stärka arbetet med klimatanpassning och innovation.

AI Sweden, Zenseact, Hewlett Packard Enterprise, Ericsson och Volvo Cars lanserar världsledande AI-labb27.1.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Idag lanserar AI Sweden, Zenseact, Hewlett Packard Enterprise, Ericsson och Volvo Cars det världsledande Edge Lab – ett fysiskt labb för tester, samverkan, experiment och utveckling av nästa generations AI-teknik. Genom lanseringen tar Sverige en tätposition i Europa inom den delen av AI-teknik som kallas för decentraliserat lärande och Edge. Värdet av de investeringar som HPE, Volvo Cars och Zenseact gör i Edge Lab under 2021 beräknas uppgå till 30 MSEK under 2021. AI Sweden ansvarar för den fysiska anläggningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum