AI Sweden, Zenseact, Hewlett Packard Enterprise, Ericsson och Volvo Cars lanserar världsledande AI-labb
AI-utvecklingen har kommit långt, men växande mängder data, juridiska och tekniska utmaningar med att dela och flytta data innebär stora utmaningar. Det är för att lösa den typen av utmaningar som decentraliserat lärande och Edge-teknik utvecklas.
För exempelvis biltillverkare innebär de växande datamängderna att kostnaden ökar dramatiskt för att samla in, överföra och bearbeta den data som krävs för att utveckla välfungerande och säkra autonoma lösningar. Med decentraliserat lärande och Edge kan företagen undvika att samla in data från varje bil och träna den centralt, och istället skicka ut algoritmer och modeller som tränas på plats i bilen. Därefter förs de tränade algoritmerna tillbaka till en central punkt där insikter och data från alla olika fordon aggregeras. Det innebär att kostnader och energianvändning kan sänkas dramatiskt.
- Decentraliserat lärande och Edge-teknik är en förutsättning för att vi ska kunna vidareutveckla den hållbara infrastruktur vi behöver för att ta nästa steg inom självkörande-teknik. Genom lanseringen av Edge Lab har vi nu en världsledande testmiljö där vi kan lära oss denna teknik och snabbt få in den i våra tillämpningar, berättar Mats Nordlund, Director Research på Zenseact
Tekniken i Edge Lab är även central för andra användningsområden. I vårdsektorn kan den lösa juridiska hinder med att använda och flytta data mellan olika vårdgivare. Inom tillverkningsindustrin kan den lösa samma typ av problem rörande växande datamängder i produkter och i tillverkning.
- Utmaningarna med att skapa affärsvärden av den växande mängd distribuerad data som skapas idag är många. Edge computing och distributed learning kommer därför vara viktiga möjliggörare för att överbrygga dessa. Vi på HPE är vi mycket glada över att kunna bidra med vår senaste teknologi, mjukvara och tjänster till Edge Lab där vi i samarbete med AI Sweden och andra partners möjliggör för industri, akademi och offentlig sektor att testa ny teknik, i syfte att utveckla nya AI lösningar som kan förbättra hur vi lever och arbetar i Sverige, säger Anna Granö, VD på HPE i Sverige.
Insikten hos flera centrala aktörer är att decentraliserat lärande och Edge-teknik behövs för att deras verksamheter på ett hållbart sätt ska kunna dra nytta av möjligheterna med AI. Den Arena AI Sweden skapat i form av dess partnernätverk, gör att Sverige nu har möjlighet att ta ett samlat grepp och dra nytta av de enorma fördelarna med den nya tekniken.
- Edge Lab kommer att möjliggöra för utvecklare, studenter, forskare, användare från industrin, akademin och den offentliga sektorn att samarbeta i konkreta projekt och möta verkliga behov. Detta ger svenska aktörer en unik chans att placera sig i förarsätet inom ett av AI:s stora framtidsområden. Nu uppmanar vi fler aktörer att delta i och bidra till denna nya AI-resa, för att stärka sin verksamhet och gemensamt utveckla Sverige, säger Daniel Gillblad, Co-Director på AI Sweden.
Bakgrund
Lanseringen av Edge Lab görs inom ramen för ett helt nytt strategiskt program för decentraliserat lärande som leds av AI Sweden tillsammans med ett antal partners och är finansierat av Vinnova. Satsningen på decentraliserat lärande och edge computing i en öppen samarbetsmiljö är världsunik och gör Sverige till den ledande platsen i Europa för att utforska och utveckla den här typen av AI-teknik.
Om AI Sweden
AI Sweden är Sveriges nationella center för tillämpning av artificiell intelligens. Centret stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela landet. Kärnan i arbetet är att accelerera användningen av AI i Sverige med målet att stärka det svenska samhället, konkurrenskraften och öka livskvaliteten för alla människor som lever i Sverige.
Om Hewlett Packard Enterprise
Hewlett Packard Enterprise är en global teknikledare med fokus på utveckling av intelligenta lösningar för att samla in, analysera och agera utifrån data - sömlöst från edge till moln. HPE möjliggör för kunder att accelerera sina affärsresultat genom nya affärsmodeller och upplevelser, både för kunder och anställda, samt bidrar till att öka den operativa effektiviteten idag och i framtiden. För mer information, besök: https://www.hpe.com/se/sv/home.html.
Om Zenseact
Vårt syfte är att göra säkra och intelligenta mobilitetslösningar verklighet för alla, överallt.
Vi utvecklar en komplett mjukvarustack för självkörande fordon och avancerade förarstödssystem, från sensorer till styrning. Vårt fokus är på att bygga en mjukvaruplattform i teknikens framkant för att kunna användas i olika nivåer av autonoma fordon och samtidigt erbjuda en unik skalbarhet.
Vi är verksamma i Göteborg, Sverige och Shanghai, Kina.
Kontakt
Mikael Ljungblom, AI Sweden
+46 (0)707-99 68 63
mikael.ljungblom@ai.se
Catarina Falkenström, Zenseact
+46 (0)733 331194
catarina.falkenstrom@zenseact.com
Clare Loxley, HPE
+44 7770 647643
clare.loxley@hpe.com
Nyckelord
Kontakter
Mikael LjungblomHead of Communications and Public Affairs
Tel:+46 (0)707-99 68 63mikael.ljungblom@ai.seBilder
Om
AI Sweden är Sveriges nationella center för tillämpning av artificiell intelligens. Centret stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela landet. Kärnan i arbetet är att accelerera användningen av AI i Sverige med målet att stärka det svenska samhället, konkurrenskraften och öka livskvaliteten för alla människor som lever i Sverige.
Följ AI Sweden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från AI Sweden
Unik kartläggning av svenska kommuners AI-arbete13.11.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande
9 av 10 kommuner i Sverige jobbar på något sätt med AI. Men projekten är i regel små, sker okoordinerat och fördelningen över landet är ojämn med stor skillnad mellan landets större och mindre kommuner.
Studenter skapar kraftfulla AI-lösningar för civilsamhället10.10.2024 09:17:06 CEST | Pressmeddelande
Genom projektet AI for Impact stärks förmågan att använda AI hos svenska sociala entreprenörer och icke vinstdrivande organisationer som verkar för social hållbarhet. – En räddningsbåt som ligger still kan inte rädda liv och då kan vi inte göra vårt uppdrag, säger Jonas Carlsson på Sjöräddningssällskapet. Under sommaren fick fem verksamheter stöd från universitetsstudenter att utveckla sina första AI-lösningar – och i början av september hade Civilsamhällets forum för ansvarsfull användning av AI sitt första möte.
Nu läggs grunden för ett nordiskt AI-center30.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Aktörer från Sverige, Norge, Finland och Danmark lägger nu grunden för ett nordiskt AI-center som fokuserar på ansvarsfull utveckling och användning av AI. Arbetet samfinansieras med Nordic Innovation, innovationsorganisationen under Nordiska Ministerrådet.
Nu tränas en AI-assistent för svensk offentlig sektor20.5.2024 13:01:00 CEST | Pressmeddelande
Medarbetare i tre kommuner är nu igång med träningen av en AI-driven assistent för offentlig sektor. Projektet leds av AI Sweden, Sveriges nationella center för tillämpad artificiell intelligens. – Vi har ett par hundra rutiner och riktlinjer som personalen ska förhålla sig till, dokument som ligger i olika samarbetsrum och i olika mappar. De kommer inte åt dokumenten via telefonen idag. Vi metodutvecklare tar dagligen emot samtal med frågor om vad det är som gäller eller var de hittar olika dokument. Det ska vara lätt att göra rätt och det är det inte som det är idag. Här kommer den digitala assistenten göra en stor skillnad för medarbetarna, säger Gina Johannisson, metodutvecklare i Kungsbacka kommun.
AI Sweden och tyska Fraunhofer IAIS ska utveckla språkmodeller för hela Europa16.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
AI Sweden har, tillsammans med tyska Fraunhofer IAIS, fått tillgång till en av de mest kraftfulla superdatorerna i Europa för att träna språkmodeller för EU:s samtliga språk. – Det här är en unik möjlighet för AI Sweden att vara med och bidra till att stärka europeisk och svensk konkurrenskraft och digital suveränitet genom utvecklandet av en kraftfull och öppen europeisk språkmodell, säger Magnus Sahlgren, Head of Research, NLU, på AI Sweden. Projektet EuroLingua-GPT är det tredje stora EU-samarbetet kring språkmodeller där AI Sweden just nu deltar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum