AI Sweden

AI Sweden, Zenseact, Hewlett Packard Enterprise, Ericsson och Volvo Cars lanserar världsledande AI-labb

Dela
Idag lanserar AI Sweden, Zenseact, Hewlett Packard Enterprise, Ericsson och Volvo Cars det världsledande Edge Lab – ett fysiskt labb för tester, samverkan, experiment och utveckling av nästa generations AI-teknik. Genom lanseringen tar Sverige en tätposition i Europa inom den delen av AI-teknik som kallas för decentraliserat lärande och Edge. Värdet av de investeringar som HPE, Volvo Cars och Zenseact gör i Edge Lab under 2021 beräknas uppgå till 30 MSEK under 2021. AI Sweden ansvarar för den fysiska anläggningen.

AI-utvecklingen har kommit långt, men växande mängder data, juridiska och tekniska utmaningar med att dela och flytta data innebär stora utmaningar. Det är för att lösa den typen av utmaningar som decentraliserat lärande och Edge-teknik utvecklas.

För exempelvis biltillverkare innebär de växande datamängderna att kostnaden ökar dramatiskt för att samla in, överföra och bearbeta den data som krävs för att utveckla välfungerande och säkra autonoma lösningar. Med decentraliserat lärande och Edge kan företagen undvika att samla in data från varje bil och träna den centralt, och istället skicka ut algoritmer och modeller som tränas på plats i bilen. Därefter förs de tränade algoritmerna tillbaka till en central punkt där insikter och data från alla olika fordon aggregeras. Det innebär att kostnader och energianvändning kan sänkas dramatiskt.

- Decentraliserat lärande och Edge-teknik är en förutsättning för att vi ska kunna vidareutveckla den hållbara infrastruktur vi behöver för att ta nästa steg inom självkörande-teknik. Genom lanseringen av Edge Lab har vi nu en världsledande testmiljö där vi kan lära oss denna teknik och snabbt få in den i våra tillämpningar, berättar Mats Nordlund, Director Research på Zenseact

Tekniken i Edge Lab är även central för andra användningsområden. I vårdsektorn kan den lösa juridiska hinder med att använda och flytta data mellan olika vårdgivare. Inom tillverkningsindustrin kan den lösa samma typ av problem rörande växande datamängder i produkter och i tillverkning.

- Utmaningarna med att skapa affärsvärden av den växande mängd distribuerad data som skapas idag är många. Edge computing och distributed learning kommer därför vara viktiga möjliggörare för att överbrygga dessa. Vi på HPE är vi mycket glada över att kunna bidra med vår senaste teknologi, mjukvara och tjänster till Edge Lab där vi i samarbete med AI Sweden och andra partners möjliggör för industri, akademi och offentlig sektor att testa ny teknik, i syfte att utveckla nya AI lösningar som kan förbättra hur vi lever och arbetar i Sverige, säger Anna Granö, VD på HPE i Sverige.

Insikten hos flera centrala aktörer är att decentraliserat lärande och Edge-teknik behövs för att deras verksamheter på ett hållbart sätt ska kunna dra nytta av möjligheterna med AI. Den Arena AI Sweden skapat i form av dess partnernätverk, gör att Sverige nu har möjlighet att ta ett samlat grepp och dra nytta av de enorma fördelarna med den nya tekniken.

- Edge Lab kommer att möjliggöra för utvecklare, studenter, forskare, användare från industrin, akademin och den offentliga sektorn att samarbeta i konkreta projekt och möta verkliga behov. Detta ger svenska aktörer en unik chans att placera sig i förarsätet inom ett av AI:s stora framtidsområden. Nu uppmanar vi fler aktörer att delta i och bidra till denna nya AI-resa, för att stärka sin verksamhet och gemensamt utveckla Sverige, säger Daniel Gillblad, Co-Director på AI Sweden.


Bakgrund
Lanseringen av Edge Lab görs inom ramen för ett helt nytt strategiskt program för decentraliserat lärande som leds av AI Sweden tillsammans med ett antal partners och är finansierat av Vinnova. Satsningen på decentraliserat lärande och edge computing i en öppen samarbetsmiljö är världsunik och gör Sverige till den ledande platsen i Europa för att utforska och utveckla den här typen av AI-teknik.

Om AI Sweden
AI Sweden är Sveriges nationella center för tillämpning av artificiell intelligens. Centret stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela landet. Kärnan i arbetet är att accelerera användningen av AI i Sverige med målet att stärka det svenska samhället, konkurrenskraften och öka livskvaliteten för alla människor som lever i Sverige.

Om Hewlett Packard Enterprise
Hewlett Packard Enterprise är en global teknikledare med fokus på utveckling av intelligenta lösningar för att samla in, analysera och agera utifrån data - sömlöst från edge till moln. HPE möjliggör för kunder att accelerera sina affärsresultat genom nya affärsmodeller och upplevelser, både för kunder och anställda, samt bidrar till att öka den operativa effektiviteten idag och i framtiden. För mer information, besök: https://www.hpe.com/se/sv/home.html.

Om Zenseact
Vårt syfte är att göra säkra och intelligenta mobilitetslösningar verklighet för alla, överallt.

Vi utvecklar en komplett mjukvarustack för självkörande fordon och avancerade förarstödssystem, från sensorer till styrning. Vårt fokus är på att bygga en mjukvaruplattform i teknikens framkant för att kunna användas i olika nivåer av autonoma fordon och samtidigt erbjuda en unik skalbarhet.

Vi är verksamma i Göteborg, Sverige och Shanghai, Kina.

Kontakt

Mikael Ljungblom, AI Sweden
+46 (0)707-99 68 63
mikael.ljungblom@ai.se

Catarina Falkenström, Zenseact
+46 (0)733 331194
catarina.falkenstrom@zenseact.com

Clare Loxley, HPE
+44 7770 647643
clare.loxley@hpe.com

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

AI Sweden är Sveriges nationella center för tillämpning av artificiell intelligens. Centret stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela landet. Kärnan i arbetet är att accelerera användningen av AI i Sverige med målet att stärka det svenska samhället, konkurrenskraften och öka livskvaliteten för alla människor som lever i Sverige.

 

Följ AI Sweden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AI Sweden

Ny kartläggning: Stor ojämlikhet i regionernas AI-arbete inom vården9.4.2025 06:29:31 CEST | Pressmeddelande

179 initiativ inom artificiell intelligens (AI) har identifierats inom den svenska hälso- och sjukvården. Majoriteten av initiativen pågår inom diagnostik samt ledning och administration. Men det är stora skillnader mellan regionerna. De fem mest aktiva står för över 60 procent av samtliga initiativ. Detta framgår av AI Swedens kartläggning Vårdkartan, som har överlämnats till socialminister Jakob Forssmed (KD) den 8 april. Syftet med kartläggningen är att stärka AI-tillämpning och främja innovation inom hälso- och sjukvården i Sverige genom att identifiera möjligheter för samarbete och erfarenhetsutbyte mellan regioner, forskare och företag.

Stort intresse för att samverka kring gemensam AI i offentlig sektor3.4.2025 08:54:54 CEST | Pressmeddelande

55 kommuner, regioner och myndigheter utvecklar just nu tillsammans en gemensam digital assistent för offentlig sektor. Totalt är över 2 000 medarbetare över hela landet involverade i initiativet som ska bidra till snabbare handläggning och bättre beslutsunderlag. Samarbetet bryter ny mark och bygger kapacitet som är avgörande för att möta de utmaningar som offentlig sektor står inför de kommande åren.

Föreningen FVO vinner pris för bästa AI-lösning på Impact Hack 202514.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Föreningen FVO belönades för sitt AI-verktyg för att samordna och matcha ekonomiskt stöd via FVO till behövande hushåll. Organisationen som årligen tar emot 13 000 ansökningar ser att AI-verktyget kan skapa stort värde för både sökande, utredare och stiftelser. – Vi är mycket glada för denna möjlighet att med hjälp av AI kunna göra det enklare för den som är ekonomiskt utsatt att få lite extra stöttning, säger Magnus Bodin, utvecklingsstrateg på Föreningen FVO.

Civilsamhället får experthjälp för att lösa samhällsutmaningar med hjälp av AI13.2.2025 08:30:04 CET | Pressmeddelande

AI Sweden kan idag tillkännage vilka tio svenska organisationer som har blivit utvalda att delta i Impact Hack 2025. Tillsammans med ett 80-tal AI-experter ska organisationerna under en dag utveckla idéer kopplade till några av Sveriges största samhällsutmaningar som gängkriminalitet, desinformation och effektiv sjukvård. Bland de utvalda organisationerna finns Världsnaturfonden, SOS Barnbyar, World Childhood Foundation och Hjärt-Lungfonden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye