Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset är ett av världens 50 bästa sjukhus

Dela

Akademiska sjukhuset klättrar från plats 48 till 46 när den internationella tidskriften Newsweek rangordnar världens bästa sjukhus. Endast två svenska sjukhus är med bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.

Skylt Akademiska sjukhuset
Skylt Akademiska sjukhuset

- Det är roligt att se att vi återigen hamnar så högt. Den främsta orsaken till det goda resultatet är att sjukhusets medarbetare gör ett väldigt bra jobb, säger Bengt Sandén, biträdande sjukhusdirektör med ansvar för verksamhetsutveckling och kvalitet.

- Det här är en bekräftelse på det enormt fina arbete våra medarbetare gör med att bedriva sjukvård och forskning i världsklass. Att Akademiska sjukhuset klättrar i rankingen trots ett exceptionellt år med pandemin är fantastiskt. Akademiska har utvecklat nya behandlingsmetoder för covid-19 och startat flera studier om sjukdomen samtidigt som man klarat av utbildning och ordinarie verksamhet, säger Malin Sjöberg Högrell, ordförande i sjukhusstyrelsen (L).

Endast två svenska sjukhus tar sig in på listan över världens 100 främsta; utöver Akademiska sjukhuset återfinns Karolinska universitetssjukhuset på plats sju. Listan toppas av tre amerikanska sjukhus: Mayo Clinic, följt av Cleveland Clinic och Massachusetts General Hospital.

Detta är tredje året som Newsweek rankar världens bästa sjukhus. Rankningen omfattar 2 000 sjukhus i 25 länder. Sjukhusen rangordnas efter tre kriterier: medicinska resultat, resultat i patientundersökningar och rekommendationer från experter, som läkare och chefer inom sjukvården.

Exempel på länder som ingår i rankingen är USA, Kanada, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Spanien, Schweiz, Nederländerna, Sverige, Danmark, Norge, Finland, Israel, Sydkorea, Japan, Singapore, Indien, Thailand, Australien och Brasilien.

Läs mer om rankningen.För mer information, kontakta:
Bengt Sandén, biträdande sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset,
tel: 018-611 30 01, e-post: bengt.sanden@akademiska.se

Nyckelord

Bilder

Skylt Akademiska sjukhuset
Skylt Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild
Bengt Sandén, biträdande sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset
Bengt Sandén, biträdande sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild
Malin Sjöberg Högrell, ordförande i sjukhusstyrelsen (L), Foto: Magnus Laupa
Malin Sjöberg Högrell, ordförande i sjukhusstyrelsen (L), Foto: Magnus Laupa
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset har många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 500 anställda, varav 1460 läkare, 2630 sjuksköterskor och barnmorskor samt 1 900 undersköterskor.

2020 var omsättningen cirka 10,3 miljarder kronor, varav 2,2 miljarder motsvarade såld vård, dvs vård av patienter från Sjukvårdsregion Mellansverige eller riket.

Sjukhuset har cirka 680 vårdplatser. Här görs varje år cirka 673 000 öppenvårdsbesök och drygt 29 000 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

T-celler ska förhindra avstötning efter ö-transplantation vid diabetes14.4.2021 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Transplantation med så kallade Langerhanska öar är en alternativ behandling för personer med svår typ 1-diabetes och oförutsägbara, kraftiga variationer av blodsockret. På grund av avstötningsrisk måste patienterna dock ta immunhämmande läkemedel livet ut. I en klinisk studie på Akademiska sjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge ska man utvärdera en ny metod för att minska behovet av sådan behandling genom att använda personens egna så kallade T-celler.

Bäst omhändertagande för ensamstående som genomgår donationsbehandling fokus för studie12.4.2021 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Hur kan den svenska mödra- och barnhälsovården ta hand om och ge stöd till ensamstående kvinnor som genomgår spermie eller embryodonationsbehandling samt deras barn? Det ska en studie vid bland annat Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet utvärdera. För att kunna besvara frågan kommer forskarna att fokusera på kvinnornas hälsa och sociala situation, men även barnets hälsa, anknytning och utveckling över tid.

Ny DBT-behandling lovande vid anorexia och överkontroll8.4.2021 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Överdriven eller ohjälpsam förmåga till självkontroll är vanligt bland personer med anorexia. En ny psykologisk behandling, baserad på dialektisk beteendeterapi, RO-DBT, har visat sig kunna vara gynnsam för denna grupp. Samtliga som slutförde behandlingen hade en hälsosam vikt och små eller inga andra ätstörningssymptom efter behandling. Det framgår av en studie vid Uppsala universitet och ätstörningsenheten för vuxna på Akademiska sjukhuset.

Viktigt att förebygga viktnedgång och undvika alkohol under pågående cancerbehandling7.4.2021 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

En tredjedel av all cancer går att förebygga genom hälsosamma levnadsvanor, bland annat hälsosamma matvanor. Men vilken mat är bäst för den som drabbats av cancer? Budskapen är ofta motstridiga vilket kan leda till onödig oro och hälsorisker för patienten. Det framkom under ett webbinarium den 11 mars om kunskapsläget gällande mat i samband med cancerbehandling arrangerat av bland andra Cancerfonden, Dietisternas riksförbund och nutritionsrådet på Akademiska sjukhuset som nu är offentligt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum