Skara stift

Åke Bonnier ny ordförande för Sigtunastiftelsen

Dela

Åke Bonnier har valts till ny ordförande för Sigtunastiftelsen. Åke Bonnier är biskop i Skara stift och tidigare ledamot i Sigtunastiftelsens styrelse. - Jag är väldigt glad för och hedrad över att få efterträda biskop Caroline Krook i detta viktiga och roliga uppdrag och jag ser mycket fram emot att få samarbeta med direktorn och ledamöterna i styrelsen. Sigtunastiftelsen är ju ett fantastiskt sammanhang där så mycket viktigt och inspirerande sker tack vare alla strålande medarbetare.

Biskop Åke Bonnier är ny ordförande i Sigtunastiftelsen. Foto: Carla Karlsson
Biskop Åke Bonnier är ny ordförande i Sigtunastiftelsen. Foto: Carla Karlsson

Sigtunastiftelsen är en privat stiftelse som inledde sin verksamhet 1917. Sigtunastiftelsens förste ledare Manfred Björkquist ville skapa en plats för en öppen och respektfull dialog kring samtidens frågor utifrån en kristen humanistisk värdegrund och Sigtunastiftelsen har under 100 års tid varit en viktig arena för dialogen mellan kyrka, kultur och samhälle. Sigtunastiftelsen bedriver idag kultur, forskning samt hotell och konferensverksamhet. Inom dessa områden präglas verksamheten av Sigtunastiftelsens identitet och uppdrag. Åke Bonnier tillträdde som ordförande vid årsskiftet och efterträdde då Caroline Krook, tidigare biskop i Stockholms stift. Caroline Krook hade då varit Sigtunastiftelsens ordförande sedan 2012.

- Sigtunastiftelsen är en fristående organisation med nära relationer till många andra sammanhang. Svenska kyrkan har varit en viktig partner ända sedan Stiftelsens tillkomst, inte minst därigenom att dåvarande ärkebiskop Nathan Söderblom var en av Stiftelsens grundare. Caroline Krook har på ett förtjänstfullt sätt personifierat Stiftelsens relation till Svenska kyrkan, och vi gläder oss nu över att hon efterträds av biskop Åke Bonnier. Det innebär kontinuitet, men samtidigt nya intryck då vi berikas av Åkes kompetens och erfarenheter, säger Sigtunastiftelsens direktor Alf Linderman.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Biskop Åke Bonnier är ny ordförande i Sigtunastiftelsen. Foto: Carla Karlsson
Biskop Åke Bonnier är ny ordförande i Sigtunastiftelsen. Foto: Carla Karlsson
Ladda ned bild

Om

Skara stift
Skara stift
Skoltorget 1
532 31 Skara

+46(511)26200https://www.svenskakyrkan.se/skarastift

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 103 församlingar samlade i 40 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

Årets fasteaktion slog insamlingsrekord - även i Skara stift13.5.2022 15:40:35 CEST | Pressmeddelande

Under Act Svenska kyrkans fasteaktion samlades 61,6 miljoner kronor in, vilket är nytt rekord. Även i Skara stift slogs rekord med en insamling på 5,6 miljoner. Årets fasteaktion hade temat Dela lika under samma himmel och pengarna kommer bland annat att användas till att motverka hunger, svält och främja hållbar fred. Kriget i Ukraina har engagerat församlingar, privatpersoner, företag och organisationer i hela Sverige och har bidragit till det höga insamlingsresultatet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum