Byggföretagen

Aktivare myndighetsutövning krävs för att hålla bostadsbyggandet i norra Sverige uppe

Dela

Cementkrisen, ökade materialkostnader, räntehöjningar, inflationen och kriget i Ukraina skapar osäkerhet i byggbranschen. Samtidigt är norra Sverige i stort behov av fler bostäder. Den gröna omställningen kräver ett dubblerat byggande de kommande 20 åren.

Christer Johansson, bransch- och föreningsansvarig, Byggföretagen.
Christer Johansson, bransch- och föreningsansvarig, Byggföretagen.

- Norrbotten och Västerbotten beräknas växa med 100 000 nya invånare. Det kommer att behövas betydligt fler bostäder i kommuner som redan i dag har stor bostadsbrist. Nu ser vi att planerade starter av bostadsbyggnadsprojekt riskerar pausas eller avbrytas. Så kan vi inte ha det om vår region ska leda omställningen. Länsstyrelser, regioner och kommuner behöver skapa ett närmare samarbete med marknadens aktörer, säger Christer Johansson, bransch- och föreningsansvarig, Västerbotten.

Nu vill Byggföretagen se en aktivare myndighetsutövning. Regioner, länsstyrelser och kommuner måste ta sitt ansvar för den regionala tillväxten på större allvar.

- Kommunerna behöver kraftsamla och säkerställa byggbar mark och detaljplaner. Det behövs fler handläggare som är redo och kan agera för att göra det enklare att bygga. Det behövs också mer påtryckningar för förändringar i nationell lagstiftning - möjliggör ett ökat byggande på platser där människor vill bo och leva. Det är en högre och jämnare byggtakt som får samhället att växa, inte politisk klåfingrighet och byråkrati, säger Erik Ranängen, bransch- och föreningsansvarig, Byggföretagen i Norrbotten.

Byggföretagen presenterar sin nya regionala prognos för bygginvesteringar i Norrbotten och Västerbotten den 26 oktober.

Byggföretagens konkreta förslag för ett ökat bostadsbyggande i norra Sverige:

  • Stärk kommuners möjlighet att avgöra hur stränder nyttjas.
  • Gör det möjligt att avväga bostadsbyggande mot riksintressen.
  • Öka flexibiliteten i detaljplanerna.
  • Prioritera marktilldelning på schyssta grunder som uppmuntrar seriösa anbudsgivare.
  • Utred miljöbalkens koppling till plan- och bygglagen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Christer Johansson, bransch- och föreningsansvarig, Byggföretagen.
Christer Johansson, bransch- och föreningsansvarig, Byggföretagen.
Ladda ned bild

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Byggföretagen kräver utökat informationsutbyte mellan myndigheter24.11.2022 09:10:19 CET | Pressmeddelande

Byggföretagen välkomnar utredningsförslaget om ett utökat informationsutbyte mellan myndigheter för att motverka arbetslivskriminalitet i bygg- och anläggningsbranschen. - Det är skillnad på byggare och byggare. Byggföretagen har under lång tid framfört behovet av en ny sekretesslagstiftning som möjliggör delgivande av relevant information, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

"Återhållsamma lönekrav är en förutsättning"3.11.2022 10:30:00 CET | Pressmeddelande

Byggföretagen inleder avtalsrörelsen i skuggan av en kraftig inbromsning i bygginvesteringarna. - Kostnadsökningar, stigande räntor och fortsatt osäkerhet kring cementförsörjningen kräver en ansvarsfull avtalsrörelse. Återhållsamma lönekrav är en förutsättning för att trygga sysselsättningen i bygg- och anläggningsbranschen, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum