RF/SISU

Akuta frågan måste hanteras – enligt Riksidrottsnämndens beslut

Dela

Ett brev har idag skickats till Svenska Ishockeyförbundet med förtydliganden av budskap efter mötet i går mellan Riksidrottsförbundet, Svenska Ishockeyförbundet och företrädare för Svenska Hockeyligan, SHL.

Foto: Bildbyrån - EJ fri att använda
Foto: Bildbyrån - EJ fri att använda

– Vi hade ett klargörande samtal och en konstruktiv dialog. Svenska Ishockeyförbundet måste följa Riksidrottsnämndens beslut och ta i sin egen fråga nämligen den att avgöra dispensansökan från Boden Hockeyförening. Ärendet måste hanteras skyndsamt och med vägledning av Riksidrottsnämndens beslut i dispensärendet, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Nedan är en sammanfattning av de budskap som framfördes av Riksidrottsförbundet vid mötet och som idag skickats till Svenska Ishockeyförbundet.

1. Riksidrottsnämnden beslutade den 23 april att undanröja det överklagade beslutet från Boden Hockeyförening om dispens från kravet på medlemskap i ligaorganisationen föreningen Hockeyettan, och att återförvisa ärendet till Svenska Ishockeyförbundet för den åtgärd vartill förbundet finner lämplig. Svenska Ishockeyförbundet måste, oavsett omständigheterna i övrigt, pröva den återförvisade dispensansökan och meddela Boden Hockeyförening ett beslut.

2. Riksidrottsförbundet ser med stor oro på den situation som nu råder i Hockeyettan där matcher ställs in eller flyttas utan att konsensus finns. Svenska Ishockeyförbundet måste skyndsamt och med stor prioritet hantera den akuta situationen med inställda eller flyttade matcher i Hockeyettan. 

3. Riksidrottsförbundet ser att 1 och 2 ovan måste hanteras först och avgränsat till den kontext där den akuta frågan just nu finns. När dessa frågor är hanterade kan Riksidrottsförbundet, om det behövs och efterfrågas, vara behjälpliga i en mer långsiktig översyn av Svenska Ishockeyförbundets ligastruktur. Detta innebär också att Riksidrottsstyrelsen just nu inte påkallar någon ändring av Svenska Ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser. Frågan om huruvida ett sådant ärende ska inledas får bedömas utifrån hur situationen i övrigt utvecklar sig.

– Det är mycket viktigt att de akuta frågorna hanteras skyndsamt. Olika former av dröjsmål riskerar att förvärra och fördjupa den pågående konflikten och det gagnar ingen. Idrottsrörelsen har ett eget rättssystem som är en förmån och som vi ska vara oerhört stolta över och aldrig tidigare har det hänt att någon inte följt högsta instans beslut, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Här kan du läsa mer om idrottsrörelsens juridiska instanser

Här kan du läsa mer om Riksidrottsförbundets uppdrag och om idrottsrörelsen

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Bildbyrån - EJ fri att använda
Foto: Bildbyrån - EJ fri att använda
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

Beslut om fördelning av 798 miljoner för återstart och kompensation2.12.2021 15:27:53 CET | Pressmeddelande

Riksidrottsstyrelsen har beslutat att fördela 798 miljoner kronor till idrottsrörelsen för återstart efter pandemin och som kompensation för verksamhet som påverkats under pandemin. Stödet fördelas till samtliga specialidrottsförbund, 2046 idrottsföreningar och riktat stöd till idrott för personer med funktionsnedsättningar, föreningar som drabbats extra hårt under pandemin och elitidrott.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum