Universitetssjukhuset Örebro

Akuten sätter upp tält för att hantera flödet av covid-patienter

Dela

Belastningen på sjukvården i Region Örebro län är mycket hög. Det märks inte minst på akutmottagningen där man nu väljer att sätta upp ett tält för att kunna hantera det ökande flödet av patienter.

Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län

Söktrycket på akutmottagningen på Universitetssjukhuset Örebro har ökat kraftigt den senaste tiden till följd av pandemin. För att kunna hantera det stora flödet av patienter sätter man nu upp ett tält utanför entrén.

- Tältet ska användas som ett extra väntrum för personer med misstänkta symtom på covid-19. Vid de tillfällen då det finns risk för trängsel inne på akutmottagningen kan de patienter som vi bedömer klarar av att vänta få sitta i tältet, säger Daniel Gustafsson, tf verksamhetschef på akutkliniken.

Att söktrycket är stort i kombination med att belastningen är mycket hög på flertalet avdelningar inne på sjukhuset, till exempel röntgen och covid-avdelningarna, gör att flödet av patienter stockar sig inne på akuten.

- Det är många som söker nu, både personer med misstänkt covid-19 och personer med andra åkommor. Samtidigt är det fullt på avdelningarna. De som ska till röntgen får vänta och de som ska bli inlagda får vänta och så fylls det på med nya patienter, säger Daniel Gustafsson.

Akuten återgår till delad entré

Att ta tältet i bruk kräver förberedelser. Målet är att man ska kunna börja använda det innan helgen.

På grund av att fler personer med misstänkt covid-19 nu söker till akuten har man även beslutat att återgå till delad entré på akutmottagningen, det vill säga personer som söker med misstänkta symtom på covid-19 får gå åt ett håll och övriga personer åt ett annat.

- Genom att dela entrén och sätta upp tältet kan vi få ett bättre flöde samtidigt som vi minskar risken för trängsel och därmed smitta, säger Daniel Gustafsson.

Trots det ansträngda läget är Daniel Gustafsson noga med att understryka att alla som behöver ett akut omhändertagande av sjukvården inte ska tveka att söka.

- Alla kan ha en tilltro till att de kommer att bli omhändertagna, säger han.

Kontakt

Daniel Gustafsson, tf verksamhetschef akutkliniken, USÖ

Telefon: 019-602 00 89

E-post: daniel.gustafsson2@regionorebrolan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Ladda ned bild
Daniel Gustafsson, tf verksamhetschef akutkliniken. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Daniel Gustafsson, tf verksamhetschef akutkliniken. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Unikt test utvecklat i Örebro ska hjälpa vid hörselnedsättning12.3.2021 14:00:00 CET | Pressmeddelande

I det talade språket är språkljuden de allra minsta komponenterna. Vid en hörselnedsättning kan personen uppfatta vad någon säger även om något språkljud faller bort. Hjärnan fyller då i det automatiskt. ”Om fler språkljud börjar falla bort blir det svårt att hänga med i samtal. Jag har tagit fram ett nytt test för att mäta hur olika svenska språkljud uppfattas”, säger forskaren Erik Witte.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum