Ledarna

Äldre chefer mår toppen på jobbet

Dela
I Sverige är bara var fjärde chef under 40 år. Jämfört med andra europeiska länder är svenska chefer äldre. Men det verkar vara goda nyheter för arbetsgivare, eftersom äldre chefer mår toppen på jobbet, det visar en undersökning från Sveriges chefsorganisation Ledarna.

Sex av tio chefer som är 60 år eller äldre svarar att de känner sig fulla av energi på jobbet och nästan nio av tio svarar att de är starkt engagerad i sitt arbete. Det är också denna åldersgrupp som oftast upplever sig ha mest ork och energi och de uppfattar sig även mindre belastade, både avseende kvantitativa och emotionella krav än sina unga kollegor. 60-plussarna är även den åldersgrupp som menar att de sällan eller nästan aldrig hamnar i känslomässigt påfrestande situationer när man jämför mellan åldersgrupperna. Det framgår av rapporten Unga chefer – precis som alla andra?

- Att de äldre cheferna mår bättre och är tryggare i sin yrkesroll än sina yngre kollegor beror nog främst på deras erfarenhet. Men tyvärr upplever många chefer att det finns ett bäst före datum på dem. Två av tio chefer som är 60 år eller äldre menar att de ansetts som för gamla vid en rekrytering eller befordran, säger Anki Udd, ledarskapsutvecklare Ledarna och rapportförfattare.

60-åringarna är även den grupp som i lägst utsträckning övervägt att lämna sina chefsuppdrag det senaste året.

- Nu när vi förväntas arbeta allt högre upp i åldrarna är det mycket goda nyheter att de äldre cheferna mår så bra. Arbetsgivare behöver ha ett mer åldersmedvetet ledarskap som ser förbi ålder och i stället ser individens kompetens, erfarenhet och potential. Alla arbetsplatser tjänar på ett brett åldersspann i chefsleden, säger Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.

Fakta ur rapporten Unga chefer – precis som alla andra?

  • Chefer som är 60+ eller äldre skattar sin allmänna hälsa som lika god som unga chefer upp till och med 35 år.
  • Andelen chefer 60+ upplever i lägre utsträckning känslomässig utmattning än sina yngre kollegor.
  • I gruppen chefer 60+ återfinns störst andel som vet exakt vilka deras ansvarsområden är, (83 procent) och vad som förväntas av dem i deras arbete, (76 procent).
  • Chefer 60+ är den grupp som i lägst utsträckning övervägt att lämna sina chefsuppdrag.

Om

Ledarna
Ledarna
S:t Eriksgatan 26
102 22 Stockholm

0200-87 11 11https://www.ledarna.se/

Ledarna är Sveriges chefsorganisation med fler än 97 000 medlemmar – chefer i alla branscher och på alla nivåer. Hos oss får medlemmarna utveckling, råd och stöd i uppdraget som chef och kring den egna anställningen. Alltid med utgångspunkt i chefens individuella behov. Läs mer på ledarna.se.

Följ Ledarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ledarna

Hur ser jämställdheten ut bland cheferna i Sverige?19.4.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I näringslivet är det fortfarande vanligare att chefen är en man. Och ju högre upp hierarkin man kommer desto mindre jämställt blir det. I offentlig sektor är däremot majoriteten av cheferna kvinnor. Det visar SCB:s statistik som Ledarna har sammanställt från år 2014 till det senast tillgängliga året 2021. Andelen chefer som är kvinnor har ökat i alla branscher och sektorer, men totalt sett är männen i majoritet trots att kvinnor i snitt har både längre och högre utbildning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum