Alecta

Alecta höjer pensionerna 2018

Dela
Alecta inflationsskyddar den förmånsbestämda pensionen ITP 2 genom att höja pensionsutbetalningarna med 2,12 procent för 2018. Höjningen omfattar cirka 1,5 miljoner privatkunder. Dessutom behålls den tidigare premiereduktionen för riskförsäkringarna sjukpension, premiebefrielse och familjeskydd.

Alecta har höjt pensionsutbetalningarna i takt med inflationen sedan ITP-planen bildades 1960. För 2018 höjs de förmånsbestämda pensionerna med 2,12 procent motsvarande inflationen det senaste året, enligt beslut av Alectas styrelse. Höjningen värderas till cirka 10 miljarder kronor och berör de omkring 1,5 miljoner kunder hos Alecta som omfattas av tjänstepensionen ITP 2. Beslutet gäller pensioner under utbetalning samt intjänad pension som ännu inte börjat betalas ut.

– Det krävs finansiell styrka för att kunna hålla våra kunders pensioner skyddade mot inflationen och jag är stolt över att vi lyckas leverera efter vår högt ställda ambition, säger Fredrik Palm som är chef för Produkt på Alecta.

Sjukligheten planar ut
Efter flera års ökad sjuklighet med höjda premier som följd har sjukligheten planat ut. Alectas styrelse fattade därför beslut som innebär något lägre premier för sjuk- och premiebefrielseförsäkring under 2018 för ett genomsnittligt företag. Till följd av gott förvaltningsresultat beslutades också om bibehållen premiereduktion med 65 procent för sjuk- och premiebefrielseförsäkring, samt med 75 procent för familjeskydd.

– En fortsatt premiereduktion innebär cirka 4 miljarder kronor i återbäring till våra kundföretag, säger Fredrik Palm.

Premien för tjänstegrupplivförsäkring TGL sänks från 32 till 29 kronor per månad och anställd.

Läs mer om premier för ITP 2

Vid frågor, kontakta
Johan Anderson, presschef Alecta, telefon: 070-288 68 11 eller johan.anderson@alecta.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Alecta
Alecta
Regeringsgatan 107
10373 Stockholm

+46 8 441 60 00http://www.alecta.se

Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917. Vårt uppdrag är att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för både våra företags- och privatkunder. Det gör vi genom god avkastning, bra kundservice och låga kostnader. Vi förvaltar 815 miljarder kronor åt våra ägare som är 2,3 miljoner privatkunder och 34 000 företagskunder.

Följ Alecta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Alecta

Magnus Billing lämnar VD-posten11.4.2023 07:30:33 CEST | Pressmeddelande

Magnus Billing får lämna VD-posten i Alecta med omedelbar verkan. Det beslutade styrelsen efter att ha haft ytterligare diskussioner om rätt väg framåt för Alecta och om hur förtroendet ska kunna återskapas. Vice VD Katarina Thorslund har utsetts till tillförordnad VD, och rekryteringsprocessen för att hitta en ny ordinarie VD inleds omgående. Ingrid Bonde kommer under tiden att stödja organisationen som arbetande styrelseordförande.

Alecta får förlängt uppdrag som förvalsbolag inom ITP29.3.2023 15:03:57 CEST | Pressmeddelande

Alecta har i konkurrens med andra svenska pensionsbolag och banker blivit utsett till förvalsbolag för att under ytterligare fem år förvalta den premiebestämda ålderspensionen inom ITP-planen, det vill säga både ITP 1 och ITPK, för privatanställda tjänstemän. För de ITP-anslutna pensionssparare som inte gör ett aktivt val förvaltas tjänstepensionen därmed av Alecta. Alecta har även utsetts till ett av de aktiva val en ITP-ansluten pensionssparare kan göra inom traditionell förvaltning, ett så kallat kryssval.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum