Alecta

Alecta investerar 300 miljoner kronor i Epidemic Sound

Dela

Alecta har investerat 300 miljoner svenska kronor i Epidemic Sound, ett onoterat bolag som driver en digital musikplattform. Genom investeringen fortsätter Alecta bygga upp en portfölj av innehav i onoterade bolag med stor tillväxtpotential.

Epidemic Sound grundades 2009 i Stockholm och har idag kontor i sex större städer världen över. Bolagets affärsidé är att köpa musik från musikkreatörer, som de sedan säljer vidare genom en prenumerationstjänst till andra företag. Därmed förenklar de hanteringen av musikrättighetsfrågor för alla som skapar olika typer av innehåll.

- Vi följer en noggrann process för att utvärdera potentialen för varje bolag vi väljer att investera i. Epidemic Sound uppfyller väldigt många av de kriterier vi letar efter - de är en global marknadsledare i sin bransch, har en stark företagsledning, stor tillväxtpotential och en förmåga att skala upp sin affär med lönsamhet. Alecta är en långsiktig investerare och vi tror att Epidemic Sound och bolagets ledning kommer att skapa värde för våra kunder på en nivå över den övriga aktiemarknaden under många år framöver, säger Marcus Lüttgen och Leif Törnvall, portföljförvaltare på Alecta och ansvariga för investeringen.

Alectas investering är en del i Epidemic Sounds senaste finansieringsrunda på 4,6 miljarder svenska kronor, där företaget värderades till totalt 11,9 miljarder svenska kronor. Andra investerare i denna runda är AMF, Blackstone, EQT och TIN Fonder. Epidemic Sound kommer att använda de nya medlen till att fortsätta investera i att hitta nya kunder, förbättra användarupplevelsen, expandera internationellt, stärka lokal närvaro och utöka sin musikkatalog.

- Genom investeringen i Epidemic Sound fortsätter vi bygga upp en portfölj av innehav i onoterade bolag med stor tillväxtpotential. Vi har de senaste åren gjort investeringar i Anticimex, Apotea och IVC Evidensia och letar efter fler attraktiva investeringar inom detta område. För onoterade bolag fungerar Alecta som en oberoende finansiell partner, som har förmågan att följa med som investerare under lång tid. Hittills har de onoterade investeringarna haft en mycket god värdetillväxt som kommer att bidra till att ge våra kunder en trygg pension i framtiden, säger Hans Sterte, kapitalförvaltningschef på Alecta.

Investeringarna i onoterade bolag ingår i Alectas Midcap-portfölj, en av tre portföljer som Alecta internt delar upp de olika aktieinnehaven i. Midcap-portföljen har sedan 2012 gett en meravkastning jämfört med index på nästan 170 procent, vilket innebär mer än 19 miljarder svenska kronor till Alectas kunder.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Alecta
Alecta
Regeringsgatan 107
10373 Stockholm

+46 76 16 43 959http://www.alecta.se

Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917. Vårt uppdrag är att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för både våra företags- och privatkunder. Det gör vi genom god avkastning, bra kundservice och låga kostnader. Vi förvaltar drygt 1000 miljarder kronor åt våra ägare som är 2,6 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder.

Följ Alecta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Alecta

Alecta commits to invest USD 100 Million in new blended finance bond16.6.2021 06:00:00 CEST | Press release

Alecta, Sweden’s largest private pension fund, has invested approximately USD 100 million in a new social bond – Financing For Healthier Lives. The bond is emitted by a non-profit company facilitated by responsAbility, one of the leading asset managers in the field with more than USD 10 Billion invested in emerging markets. Sida, Sweden’s government agency for development cooperation, enables private funding of aid projects by issuing a guarantee.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum