Svenska Orienteringsförbundet

Alexandersson och Bergman vinnare på SM-långdistans

Dela

Gustav Bergman och Tove Alexandersson heter årets svenska mästare på långdistans. ”Det gällde verkligen att fokusera hela vägen för att inte göra några misstag”, summerade Alexandersson.

Årets sista SM-medaljer fördelas i Hälsingland under denna och kommande helg. Kommande helg är det medeldistans och stafett som står på programmet.

I dag var det dags för långdistansen i hälsingska Segersta. Och världens bästa långdistansorienterare på damsidan, Tove Alexandersson, visade vem som verkligen regerar på distansen.

Segermarginalen till tvåan Sanna Fast, Eksjö blev över tolv minuter:

- Det var riktigt klurigt både orienteringstekniskt och vägvalsmässigt. Det gällde verkligen att fokusera hela vägen för att inte göra några misstag. Jag kände att jag började bli lite trött i huvudet mot slutet av loppet. Det gjorde att det blev ett lite onödigt misstag, säger Alexandersson som lämnade VM i Norge för en månad sedan med tre guld på lika många lopp.

Under hösten är det stora målet avslutningen av världscupen i Schweiz (om knappt två veckor) och Kina (i slutet av oktober):

- Det är många sprinttävlingar där så jag har haft mer fokus på sprinten efter VM. Men SM är alltid kul med bra banor och rolig orientering, säger Alexandersson.

Bronset i damklassen gick till Kåres Lisa Risby.

Även i herrklassen lyckades den försvarande mästaren på distansen ta hem guldet även den här gången. Ravinens Gustav Bergman vann tre minuter före Järlas Jens Rönnols (som i sin tur hade två sekunder till bronsmedaljören Rassmus Andersson).

- Det kändes inte som att det var ett guldlopp när jag var ute i skogen. Det är svårt att känna hur fort du springer i den här typen av terräng. Den är riktigt tuff. Dessutom var det teknisk och rolig orientering, säger Bergman som fick slita under stora delar av banan.

- Det var fruktansvärt jobbigt. Vi hade en rejälklättring upp mot den tredje kontrollen och efter det har jag haft mjölksyra upp över öronen under resten av banan, säger Bergman.

Resultat

Segersta, SM-långdistans

Damer: 1) Tove Alexandersson, Stora Tuna, 91.09, 2) Sanna Fast, Eksjö, +12.19, 3) Lisa Risby, Kåre, +13.05, 4) Elin Månsson, IFK Göteborg, +13.41, 5) Lina Strand, Göteborg-Majorna, +13.55.

Herrar: 1) Gustav Bergman, Ravinen, 91.33, 2) Jens Rönnols, Järla, +3.02, 3) Rassmus Andersson, Linné, +3.04, 4) Max Peter Bejmer, IFK Göteborg, +3.14, 5) Anton Johansson, Orion,+4.13.

D20: 1) Isa Envall, Hakarpspojkarna, 73.38, 2) Vilma von Krusenstierna, Kåre, +3.13, 3) Ronja Hugg, Stora Tuna, +4.02.

H20: 1) Erik Herne, Ravinen, 71.11, 2) Erik Hannrup, Thor, +3.20, 3) Felix Axelsson, Markbygden, +3.55.

H18: 1) Hanna Lundberg, Renen, 58.09, 2) Alva Sonesson, Falköping, +0.13, 3) Tilda Östberg, Stora Tuna, +1.06.

H18: 1) Viktor Svensk, Stora Tuna, 55.13, 2) Samuel Pihlström, Landehof, +3.22, 3) Philip Carlsson, Nyköping, +6.38.

Kontakter

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Succé för hittaut – rekordmånga väljer coronasäker motion med karta19.5.2020 11:32:28 CESTPressmeddelande

I princip alla idrottstävlingar är inställda med anledning av coronapandemin. Orienteringen däremot upplever en boom. Detta mycket tack vare de olika formerna av motionsorientering, där Svenska Orienteringsförbundets hittaut redan har slagit alla rekord. "I de här tiderna har idrotten en viktigare uppgift än någonsin att fylla. Att folk isoleras och blir stillasittande är livsfarligt. Det är fantastiskt kul att så många upptäcker hittaut", säger Susanne Söderholm, förbundschef.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum