Svenska Orienteringsförbundet

Alexandersson och Granqvist tog hem SM i Knockout-sprint

Dela
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK och Axel Granqvist, OK Ravinen, vann SM i Knockout-sprint i Göteborg på lördagen.
Tove Alexandersson tar guld på SM i Knockoutsprint. Foto: Aron Broman.
Tove Alexandersson tar guld på SM i Knockoutsprint. Foto: Aron Broman.

Det bjöds på många rafflade fighter men också missade stämplingar på en del kontroller för några av favoriterna.

I damernas final var dock storfavoriten Tove Alexandersson, Stora Tuna OK, den starkaste och vann nio sekunder före holländskan Eef Van Dongen tävlande för Västerviks OK. Bronset gick till Karolin Ohlsson, Järla Orientering.

– Finalen var väldigt intensiv och det gällde att vara fokuserad hela tiden, säger Alexandersson.

När kände du att du hade säkrat guldet?
– Det var egentligen först på slutet. Jag trodde det var tätt bakom men innan jag insåg att det var en kameraman som var närmast och att det var en lite större lucka än vad jag först trodde.

Redan i morgon kan Alexandersson ta ytterligare ett SM-guld då individuell sprint väntar.

– Det är det jag ser fram emot mest egentligen. I Knockout-sprint är det rätt mycket tillfälligheter men i morgon är det mer upp till än själv, säger Alexandersson.

En som drabbades av att inte en stämpling tog var Lina Strand, Göteborg-Majorna som var trea över mållinjen precis bakom Van Dongen. Strand blev det placerade sexa och sist i finalen för ett en stämpling inte blev registrerad.

– Det var tredje sista och det var knallhårt. Jag har verkligen sprungit förbi den men då kanske varit några centimeter för långt ifrån enheten. Det är så små marginaler. Hade jag uppfattat att den inte tog och vänt så hade jag ändå tappat mark. Jäkligt surt att jag tappade medaljen men jag får ändå ta med mig att jag var i mål som trea, säger Strand.

Trea blev nu istället Karolin Ohlsson som inte var nöjd över hur hon avslutade loppet.

– Jag jobbade mig in i loppet och på slutet kände jag att jag kunde bli tvåa men då slappnade jag av med två kontroller kvar då jag såg Toves tröja till höger och drog ditåt men då smet hela gänget om till vänster. Man ska aldrig slappna av. Jag är så besviken efter att ha hållit ihop det hela dagen, säger Ohlsson.

I herrfinalen såg August Mollén från OK Denseln, Skärblacka, ut att gå mot seger men trasslade till det precis innan mål och blev sist i finalen, sex sekunder bakom vinnaren Axel Granqvist från Nackaklubben OK Ravinen. Granqvist som försvarade sitt guld från den första SM-tävlingen i Knockout-sprint i Norrtälje i fjol.

– Skitkul! Det passade mig bra idag, säger Granqvist

– Jag låg och drog hela finalen och kände mig sedan ganska stum när de ökade farten på slutet. Då tänkte jag att jag ska hålla i min orientering, det kan bommas fortfarande. Jag fick de sista kontrollerna bra och kände mig ändå ganska stark, fortsätter Granqvist.

För August Mollén blev avslutningen på loppet tvärt om.

– Jag blev förvirrad precis på slutet där det var ett förbjudet område och ett ogenomträngligt grönt parti. Jag upplevde det inte så och blev förvirrad av allting. Jag gjorde bort mig helt enkelt. Jag trodde jag hade koll på avslutningen och så klantar man till det så där, säger en besviken Mollén.

En av förhandsfavoriterna, Gustav Bergman, åkte ut som fyra i sin semifinal efter ha tappat sin andraplats när han upptäckte att en stämpling inte tagit.

– Det är så tråkigt såklart och det är jättemånga som haft problem med saknade stämplingar och/eller har fått vända om och stämpla om. Vad det beror på vet jag inte men det är konstigt och tråkigt säger Bergman.

Redan i kvalet försvann två andra förhandsfavoriter, Jerker Lysell och Max Peter Bejmer, på grund av en överhoppad kontroll respektive missad stämpling.

Resultat

SM Knockout-sprint Göteborg

Damer final, 1 230 m: 1) Tove Alexandersson, Stora Tuna OK, 7.07, 2) Eef Van Dongen, Västerviks OK, 7.16, 3) Karolin Ohlsson, Järla Orientering, 7.19, 4) Hanna Lundberg, OK Renen, 7.21, 5) Elin Månsson, IFK Göteborg Orientering, 8.00.

Herrar final, 1 450 m: 1) Axel Granqvist, OK Ravinen, 7.22, 2) Jens Rönnols, Järla Orientering, 7.23, 3) Anton Johansson, OK Orion, 7.25, 4) Felix Axelsson, IFK Göteborg Orientering, 7.26, 5) Martin Regborn, Hagaby GoIF Örebro, 7.27, 6) August Mollén, OK Denseln, 7.28.

Bilder

Tove Alexandersson tar guld på SM i Knockoutsprint. Foto: Aron Broman.
Tove Alexandersson tar guld på SM i Knockoutsprint. Foto: Aron Broman.
Ladda ned bild
Finalfält herrar. Foto: Svensk Orientering.
Finalfält herrar. Foto: Svensk Orientering.
Ladda ned bild
Finalfält damer. Foto: Svensk Orientering.
Finalfält damer. Foto: Svensk Orientering.
Ladda ned bild

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.orientering.se

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum