Alla i Uppsala län erbjuds tester för pågående covid-19-infektion
- Uppsala län hör till de hårdast drabbade områdena i Sverige. Nu måste vi tillsammans med invånarna göra allt vi kan för att trycka tillbaka smittan, säger Emilie Orring (M), ordförande för regionstyrelsen.
I slutet av förra veckan blev avtalet mellan staten och regionerna om utökad provtagning klart och genom ett ordförandebeslut tillsattes en testningsansvarig med uppdraget att genomföra detta i Uppsala län.
Inom loppet av några dagar har Region Uppsala byggt upp en struktur för att alla som behöver ska kunna boka tid för provtagning för pågående infektion, så kallad PCR-provtagning.
Mikael Köhler, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala beskriver det som ett nödvändigt steg.
- De som bor i Uppsala län har hjälpt till på ett bra sätt under hela våren. De har tvättat händerna noga och ofta, hållit avståndet och tänkt särskilt på de äldre. På valborg låg Uppsala helt öde. Men tyvärr har det inte räckt, och på senare tid har man också börjat slappna av och strunta i förhållningsreglerna. Nu utökar vi provtagningen och smittspårningen. Så länge det inte finns något vaccin är det våra bästa vapen mot den här sjukdomen.
Smittskyddsläkare Johan Nöjd framhåller att provtagningen ger en ökad tydlighet jämfört med allmänna riktlinjer till alla som har symtom.
- Om du är helt säker på att du har covid-19 är det lättare att veta hur du ska bete dig, att isolera dig själv så länge du är smittförande och att varna familj och vänner som du har varit i närheten av, så att de också går och testar sig så fort de får minsta symtom.
Till att börja med kommer Region Uppsala inte att ha tillgång till utökade smittspårningsresurser i form av särskilda smittspårare.
- Vi hoppas att patienterna själva ska hjälpa till med smittspårningen, inte bara för att de är skyldiga enligt lag, utan för att de också vill bidra till att stoppa smittan. Ingen vill väl att nära och kära ska gå runt med infektionen utan att veta om det. Om var och en gör sin egen smittspårning kommer det att göra en stor skillnad, säger Johan Nöjd.
Provtagningen för pågående covid-19 (PCR) är avgiftsfri och utförs vid särskilda provtagningsstationer. Stationerna finns vid Kungsgärdets vårdcentral i Uppsala, Husläkarcentrum i Enköping samt vid Östhammars och Tierps vårdcentrum. Man bokar själv tid genom att logga in med e-legitimation på 1177.se.
- Vi har ett begränsat antal tider per dag. Om det visar sig att de inte räcker till, kommer vi att utöka för att möta behoven, säger Fredrik Settergren, som är provtagningsansvarig vid Nära vård och hälsa.
I framtiden kan fler vårdcentraler, både hos Region Uppsala och hos privata vårdgivare börja erbjuda provtagning. Informationen på 1177.se kommer att kompletteras efterhand som provtagningen utökas.
De länsinvånare som av olika skäl inte kan använda e-tjänsterna på 1177.se ombes att kontakta sin vårdcentral på vanligt sätt för vidare hjälp.
Antikroppstestning
Region Uppsala kommer också i en nära framtid att erbjuda allmänheten så kallad antikroppstestning mot en egenavgift som väntas bli 200 kronor. Det är ett annat slags test, som görs när man har varit frisk i minst två veckor. Testet visar om man bär på antikroppar mot covid-19, som är ett bevis på att man har haft infektionen.
- Vi arbetar intensivt för att organisera även antikroppsprovtagningen och kommer att informera om formerna för detta så snart det är klart. Målet är att komma igång i nästa vecka, säger tf hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.
Nyckelord
Bilder
Länkar
Om
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Uppsnabbat från regionfullmäktige den 20 november20.11.2024 17:36:13 CET | Pressmeddelande
Region Uppsala tar över särskilda persontransporter från Uppsala kommun Vid sitt möte klubbade regionfullmäktige antagandet av ett nytt avtal med Uppsala kommun. Avtalet innebär att Region Uppsala tar över ansvaret från Uppsala kommun för särskilda persontransporter, myndighetsutövningen för färdtjänst och riksfärdtjänst samt för planeringen av skolresor med taxi. Särskilda persontransporter är ett samlingsnamn för sjukresor, färdtjänst, riksfärdtjänst och skolresor. Regionfullmäktige beslutade också att Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden får i uppdrag att erbjuda och besluta om avtal med övriga kommuner i Uppsala län, som önskar anta samma sorts avtal om överlämnande av ansvar för särskilda persontransporter som Uppsala kommun. Enligt ärendets handlingar innebär det samlade ansvaret möjligheter att effektivisera och samordna såväl trafik som beställningar, planering samt upphandling. Den större volymen av upphandlade transporter och en gemensam administration bör, åtminstone på si
Region Uppsala fördelar regionalt kulturbidrag19.11.2024 15:59:06 CET | Pressmeddelande
Kulturnämnden har fattat beslut om årets regionala kulturbidrag. Stiftelsen Upplandsmuseet och Folkrörelsearkivet i Uppsala län är några av de kulturinstitutioner som får årligt kulturbidrag av Region Uppsala. Stiftelsen Musik i Uppsala får inför nästa år bidrag för att medverka i Folk och Världsmusikgalan i Uppsala 4- 5 april 2025.
Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 19 november19.11.2024 15:00:47 CET | Pressmeddelande
24 miljoner till Gynekologiska operationsavdelningen Investeringsprojektet ombyggnation för utbyte av operationspendlar vid Gynekologiska operationsavdelningen går vidare till genomförandefas. Den totala investeringsutgiften för programarbete och genomförande får uppgå till högst 24 044 000 kronor (cirka 24 miljoner kronor). Detta beslutade fastighets- och servicenämnden vid sitt möte. Bakgrunden till beslutet är att Gynekologiska operationsavdelningen vid Akademiska sjukhuset har föråldrade takpendlar i sina operationssalar. Pendeln är en medicinskteknisk utrustning och har anslutningspunkter för el, data och medicinska gaser. På avdelningen finns sex operationssalar och två förberedelserum. Alla salar har tak- eller väggpendlar som monterades när huset byggdes år 1985. Pendlarna var begagnade redan vid monteringen och i dagsläget finns inte längre reservdelar. Till följd av detta finns ett stort behov av att byta ut pendlarna. Mark i Tierp kan komma att avyttras Region Uppsala kommer
Diabetesvården i Region Uppsala rankad bäst i landet för tredje året i rad14.11.2024 14:20:57 CET | Nyheter
För tredje året i rad rankas diabetesvården i Region Uppsala som bäst i Sverige. Det framgår av Diabetesbarometern från Svenska Diabetesförbundet, som utgår från en patientenkät och behandlingsresultat från Nationella diabetesregistret för de allra viktigaste delarna av vården.
Region Uppsala tillsätter extern oberoende granskning efter felaktiga diagnoser30.10.2024 16:32:05 CET | Pressmeddelande
Region Uppsala tillsätter nu en extern oberoende granskning av händelseförloppet då 33 kvinnor på felaktiga grunder fick sin livmoder bortopererad vid Akademiska sjukhuset.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum