Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

ALMEDALEN 2018: Vågar vi prata politik i skolan? 4/7 kl 16.10-16.50

Dela

Varför håller vi skolval? Är skolval viktigt för demokratin och är skolval verkligen på riktigt? Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) bjuder in till en diskussion om Sveriges viktigaste demokratiprojekt: Skolval 2018/19.

Skolvalet är en spegelbild av den demokratiska processen och en konkret handling som ger den som saknar demokratisk tradition, eller inte har fått kunskap om vikten av att rösta med sig hemifrån, vägledning i hur en kan kan göra sin röst hörd. Men vågar vi prata politik i skolan? Är det ens lämpligt? Hur ska vi öka engagemanget från elever, lärare och skolledare? På Barnrättstorget i Almedalen diskuterar vi och elevorganisationerna frågan, publiken får testa sin uppfattning samt debattera politik och ungas inflytande.

-  Skolval kan väcka nyfikenhet och vara en ögonöppnare för många unga för att vara med och påverka sitt liv och sin situation. Det är ett utmärkt sätt för skolor och kommuner att ta ansvar för att väcka ungas politiska intresse – särskilt i områden där valdeltagandet är lågt. I Almedalen vill vi visa att skolval är mycket angeläget för samhället och därför ger vi utrymme till att diskutera med elevorganisationerna, som är de viktiga aktörerna i arbetet, säger Lena Nyberg, generaldirektör, MUCF.

Medverkande:

Lena Nyberg, generaldirektör, MUCF

Matz Nilsson, Förbundsordförande Sveriges Skolledarförbund

Charlotta Granath, lärare till hösten på Viktor Rydberg Sundbyberg tidigare Viksjöskolan i Järfälla

Erik Nordlund, ordförande, Sveriges Elevråd

Ebba Kock, ledamot, Sveriges elevkårer

Jakob Amnér, förbundsordförande, Sveriges elevråd, SVEA

Emelie Lundqvist, utvecklingsledare, MUCF

Läs MUCF:s hela Almedalsprogram 

Ladda ner Prata Politik 

Läs mer om och anmäl skolan till skolval på Skolval.se 

Nyckelord

Bilder

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Liedbergsgatan 4
352 30 Växjö

010 160 10 00https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

SSU Skåne räknas bort när statsbidrag tilldelas12.12.2018 09:08:36Pressmeddelande

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har idag beslutat om tilldelningen av organisationsbidrag till SSU för 2019. SSU får fortsatt statsbidrag, men får inte tillgodoräkna sig de föreningar och medlemmar som ingår i SSU Skåne. Beslutet har fattats mot bakgrund av SSU Skånes upprepade brister att leva upp till demokratikriteriet, som är ett krav enligt förordningen som styr bidraget. Bristerna hos SSU Skåne har framkommit under hösten 2018.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum