Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

ALMEDALEN 2018: Vågar vi prata politik i skolan? 4/7 kl 16.10-16.50

Dela

Varför håller vi skolval? Är skolval viktigt för demokratin och är skolval verkligen på riktigt? Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) bjuder in till en diskussion om Sveriges viktigaste demokratiprojekt: Skolval 2018/19.

Skolvalet är en spegelbild av den demokratiska processen och en konkret handling som ger den som saknar demokratisk tradition, eller inte har fått kunskap om vikten av att rösta med sig hemifrån, vägledning i hur en kan kan göra sin röst hörd. Men vågar vi prata politik i skolan? Är det ens lämpligt? Hur ska vi öka engagemanget från elever, lärare och skolledare? På Barnrättstorget i Almedalen diskuterar vi och elevorganisationerna frågan, publiken får testa sin uppfattning samt debattera politik och ungas inflytande.

-  Skolval kan väcka nyfikenhet och vara en ögonöppnare för många unga för att vara med och påverka sitt liv och sin situation. Det är ett utmärkt sätt för skolor och kommuner att ta ansvar för att väcka ungas politiska intresse – särskilt i områden där valdeltagandet är lågt. I Almedalen vill vi visa att skolval är mycket angeläget för samhället och därför ger vi utrymme till att diskutera med elevorganisationerna, som är de viktiga aktörerna i arbetet, säger Lena Nyberg, generaldirektör, MUCF.

Medverkande:

Lena Nyberg, generaldirektör, MUCF

Matz Nilsson, Förbundsordförande Sveriges Skolledarförbund

Charlotta Granath, lärare till hösten på Viktor Rydberg Sundbyberg tidigare Viksjöskolan i Järfälla

Erik Nordlund, ordförande, Sveriges Elevråd

Ebba Kock, ledamot, Sveriges elevkårer

Jakob Amnér, förbundsordförande, Sveriges elevråd, SVEA

Emelie Lundqvist, utvecklingsledare, MUCF

Läs MUCF:s hela Almedalsprogram 

Ladda ner Prata Politik 

Läs mer om och anmäl skolan till skolval på Skolval.se 

Nyckelord

Bilder

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Medborgarplatsen 3
118 26 Stockholm

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

MUCF i ALMEDALEN. HELA PROGRAMMET - ALLA SAMARBETEN!29.6.2018 10:37Pressmeddelande

Årets Almedalsvecka närmar sig. Det är mycket roligt och med stolthet som vi presenterar vårt fullspäckade schema. Vi deltar i nästan 20 seminarier och arrangerar 4 egna evenemang som ni gärna får titta extra på. De behandlar angelägna frågor i vår samtid: unga hbtq-personers utanförskap på arbetsmarknaden; unga nyanländas rätt att få information om kropp, hälsa och sexualitet; varför det är viktigt för demokratin att arrangera skolval för elever samt hur föreningslivets villkor skiljer sig åt mellan storstad och landsbygd. MUCF är också inbjudna att delta i många andra spännande seminarier, till exempel hos Nordiska Ministerrådet, Ideella trädgården, Sveriges Skolledarförbund, ABF, SKL, Utbildningsradion, Maskrosbarn, FUB, SKB, PwC, Polismyndigheten, Fryshuset och 1,6-miljonerklubben.

Almedalen 2018: Hur funkar sex och relationer i mitt nya land? Unga nyanlända får stöd på Youmo.se.26.6.2018 13:00Pressmeddelande

Hur fungerar sex, kärlek och jämställdhet i Sverige? Hur kan unga nyanlända få den kunskap de har rätt till, stöd till att bearbeta trauma och lära sig bygga meningsfulla relationer i ett land med nya sociala koder? I Almedalen bjuder Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) in till paneldebatt och workshop om den populära webbplatsen Youmo.se.

ALMEDALEN 3 juli kl 08:30 Alla välkomna - utom unga hbtq-personer. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson diskuterar med näringsliv och fackliga organisationer om vad samhället förlorar på att stänga dörren för dessa ungdomar.20.6.2018 11:14Pressmeddelande

Unga som på olika sätt inte följer heteronormen har sämre levnadsvillkor och mår generellt sett sämre än andra unga. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) visar i ett par nya rapporter att utsatthet och ohälsa kan göra det svårt när unga hbtq-personer ska etablera sig i arbetslivet. Ett annat hinder är att de själva väljer bort vissa yrken och branscher av rädsla för att de kommer att bli diskriminerade och dåligt bemötta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum