Almega

Almega om Bidens seger: ”Minskad risk för handelskonflikt”

Dela

Joe Biden blir USA:s 46:e president. Vad betyder det för världsekonomin? Almegas chefsekonom Patrick Joyce ger en första kommentar.

Patrick Joyce, chefsekonom på Almega
Patrick Joyce, chefsekonom på Almega

– Det är en lättnad att vi har fått ett resultat i det amerikanska presidentvalet. Ju längre rösträkningsproces och större osäkerhet desto skadligare för världsekonomin, och då även Sverige, säger Patrick Joyce, chefsekonom på Almega.

Vad betyder valresultatet för den amerikanska ekonomin?

– Vinsten för Biden innebär förhoppningsvis att USA återgår till ett mer försonligt politiskt klimat. Om Biden genomför de stora skattehöjningar som han utlovat kan detta försena den amerikanska ekonomiska återhämtningen men detta kan vägas upp av de stora investeringar i bland annat grön teknik som han utlovat, säger Patrick Joyce.

Vad betyder valresultatet för den globala ekonomin?

– Vinsten för Biden förändrar sannolikt inte USA:s handelskonflikt med Kina. Däremot minskar risken för en handelskonflikt mellan USA och EU, vilket givetvis är positivt även ur ett globalt ekonomiskt perspektiv, säger Patrick Joyce.

Vad betyder valresultatet för den svenska ekonomin?

– Med Biden minskar risken för en handelskonflikt mellan USA och EU och det är goda nyheter för den svenska exporten. USA är en mycket viktig marknad för bland annat svensk IT-export, säger Patrick Joyce.

Bilder

Patrick Joyce, chefsekonom på Almega
Patrick Joyce, chefsekonom på Almega
Ladda ned bild

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum